Witlooftaartje


Witlooftaartje, een hartig en herfstig bladerdeegtaartje.

Tweede lockdown. Dat is balen. De kookworkshops in mijn kookstudio had ik 2 weken geleden al opnieuw on hold gezet. En dat zal nu nog zo zijn voor de komende weken.

Kunnen we dan niet meer samen koken? Oh, jawel hoor. Zoals je kan zien op mijn kalender, ben ik opnieuw gestart met interactieve, online workshops. Net zoals in het voorjaar, kunnen we samen koken, ieder in z’n eigen keuken. We koken een 2-tal uurtjes samen en maken 4 à 5 gerechtjes klaar volgens een bepaald thema o.a. Thais koken, zoet gebak, feestelijke aperitiefhapjes, een feestmenu. Ik heb de recepten zo aangepast dat je de ingrediënten makkelijk in de supermarkt kan vinden. Kook je volgende keer mee?

Witlooftaartje

Ik heb me nu alvast wat alleen geamuseerd in de keuken. Ik maakte dit lekker hartig witlooftaartje met in boter gesmoord witloof en zachte geitenkaas. Extra lekker met wat veenbessencompote erbij en een toefje pittige tuinkers. Een ideetje voor je volgende lunch of voorgerecht?

Wat heb je nodig voor dit witlooftaartje?

Voor 6 personen

boter – olie – 6 vierkante plakjes bladerdeeg (diepvries) – 3 dikke stronken witloof – 50 g walnoten – 120 g zure room – 150 g geitenkaas – 1 koffielepel honing – 1 eigeel – enkele takjes tijm – peper – zout

Voor de afwerking: veenbessencompote – tuinkers

Hoe maak je het?

Snijd de stronken witloof in kwarten en haal de harde kern eruit.

Doe een klontje boter in een pan en laat warm worden. Leg de stronkjes witloof erin. Kruid goed met peper en zout. Bak het witloof langs beide zijden aan tot het bijna gaar zijn.

Klop ondertussen de zure room los met 100 gram geitenkaas en de honing. Kruid met peper en zout. Voeg er de helft van de walnoten bij, in stukjes gebroken.

Verwarm de oven voor op 200°C – heteluchtstand.

Snijd het bladerdeeg indien nodig in vierkanten. Leg het bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier. Prik de binnenkant met een vork in. Klop het eigeel los en smeer hiermee de randen in.

Leg in het midden van elk bladerdeegvel een portie van het kaasmengsel. Schik hierop het witloof.

Verkruimel over elk witlooftaartje wat extra geitenkaas. Strooi er nog wat gebroken walnoten over. Werk af met een takje tijm en sprenkel er olijfolie over.

Bak de witlooftaartjes in een warme oven gedurende 20 minuten tot ze goudbruin gebakken zijn.

Werk het witlooftaartje eventueel af met een schepje veenbessencompote en wat tuinkers.

Witlooftaartje

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *