Kikkererwten-tomatensoep op z’n Marokkaans


Kikkererwten-tomatensoep met parelcouscous

Deze kikkererwten-tomatensoep is echt comfort food. Zo een soepje dat je eet in de zetel onder een dekentje.

Kikkererwten-tomatensoep

Lekker vullend, snel klaar en op smaak gebracht met Marokkaanse specerijen. De soep is aromatisch gekruid met kaneel, ras el hanout en ingemaakte citroen. Er zijn ook een handvol rozijnen aan toegevoegd. Allemaal smaken die zo verbonden zijn met de Marokkaanse keuken. Net als harira, één van de nationale gerechten van Marokko, is het een dikke, rijkelijk gevulde soep. De voornaamste ingrediënten zijn tomaten en kikkererwten.

Het is een lekker verwarmend en geurig soepje. Eentje dat echt deugd doet nu de dagen korter en kouder worden. Dit is eigenlijk een 2-in-1 recept. Als je zin hebt om er een stoofpotje van te maken, dan voeg je gewoon minder water toe.

Met dit basisrecept kan je eindeloos variëren.

De parelcouscous geeft het gerecht een lekkere beet. Je zou die ook kunnen vervangen door Griekse pasta, bulgur of quinoa.

In plaats van kikkererwten kan je linzen toevoegen.

Gebruik de groenten die je nog in de koelkast hebt liggen. Met courgette, zoete aardappel, pompoen, paprika of bloemkool maak je er telkens weer een andere soep mee.

Werk de soep af met een schep kruidenyoghurt en een flinke portie rucola en/of peterselie. Of met wat koriander voor de liefhebbers. Strooi voor het serveren nog wat geroosterde pijnboompitten over de soep. Die zorgen voor extra crunch.

Dit is een verrassend en herfstig soepje dat je snel eens op je menu moet zetten.

Ga je deze kikkererwten-tomatensoep maken? Laat me dan weten wat je ervan vond. Je kan een reactie achterlaten of deze pagina. Of misschien wil je wel een fotootje delen op Facebook of Instagram. Ik ben benieuwd.

Nog een tip. Maak ineens een dubbele portie klaar van deze soep. Zo kan je er enkele dagen van genieten als lunch of als avondmaal.

Kikkererwten-tomatensoep recept

Kikkererwten-tomatensoep

Deze kikkererwten-tomatensoep is echt comfort food. Lekker vullend, snel klaar en op smaak gebracht met Marokkaanse specerijen.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 45 min
Gang Soep
Keuken Marokkaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui geschild en fijn gesneden
  • 2 wortelen geschild en in kleine blokjes
  • 1 teentje look fijngeperst
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 bokaal kikkererwten uitgelekt
  • 1 bouillonblokje
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 ingemaakte citroen (enkel de schil)
  • 1 el rozijnen
  • 100 g parelcouscous
  • een handvol peterselie en/of rucola
  • 4 el yoghurt
  • 1 handvol geroosterde pijnboompitten
  • peper
  • zout
  • ras el hanout

Bereidingswijze
 

  • Verwarm de olie in een kookpot. Schil en snijd de rode ui fijn. Stoof aan.
  • Schil en snijd de wortelen in kleine blokjes. Voeg ze toe en stoof ze mee aan.
  • Pel en pers een teentje look fijn. Voeg toe.
  • Kruid met peper, zout en ras el hanout en stoof de groenten 10 minuten aan.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en de kikkererwten zonder het vocht van de kikkererwten.
  • Bevochtig met 1,2 liter water (3 x de inhoud van een leeg tomatenblik).
  • Verwijder het vruchtvlees van een halve ingemaakte citroen. Gebruik enkel de schil. Laat de schil heel.
  • Voeg de kaneelstok toe samen met de ingemaakte citroen, het bouillonblokje en de rozijnen.
  • Laat de soep 15 minuten sudderen.
  • Voeg de gespoelde parelcouscous toe en kook de soep nog eens 10 minuten tot de couscous gaar is. Voeg indien nodig nog wat extra water toe. Proef en kruid indien nodig bij met peper en zout.
  • Haal de kaneelstok en de schil van de ingemaakte citroen uit de soep.
  • Roer ras el hanout naar smaak door de yoghurt.
  • Werk de soep af met een lepel yoghurt. Doe er wat rucola en/of peterselie bij. Serveer de soep met de geroosterde pijnboompitten.

Tips&tricks

Receptinspiratie: Modern vegetarisch – Anna Jones
Dit gerecht is ook lekker als stoofpotje. Voeg dan minder water toe en doe er eventueel wat extra groenten bij.
Trefwoord kikkererwten, parelcouscous, soep, tomaten

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept