Amandeltaart met kokos en blauwe bessen


Sweet. Amandeltaart met kokos en bessen.

De eerste keer dat ik het nieuwe boek ‘Sweet’ van Yotam Ottolenghi & Helen Goh in de boekhandel zag liggen en het doorbladerde, kon ik aan de zoete verleiding weerstaan. Ik kocht het niet.

Enkele weken later, nam ik het terug in de hand en liet het niet meer los.

Toen ik ermee thuis kwam viel het boek open op het recept van de kokostaart met amandelen en bosbessen. Ik had toevallig alle ingrediënten in huis om deze taart te bakken.

Amandeltaart met kokos en blauwe bessen

Eén van de makkelijkste taarten die ik al gemaakt heb. Lekker. Smeuïg. Met een portie vers fruit erin, een vleugje kokos en de frisse smaak van citrus. Een taart zoals ik hem graag lust.

En ik ben er zeker van dat deze amandeltaart met kokos en blauwe bessen ook bij jou in de smaak zal vallen.

Bakken maar!

Wat heb je nodig voor deze amandeltaart met kokos?

180 g gemalen amandelen (of amandelpoeder) – 60 g gedroogde, geraspte kokos – 220 g fijne suiker (250 g in het oorspronkelijk recept) – 70 g zelfrijzende bloem – snuf zout – 4 eieren – 200 g gesmolten boter – zaadjes van een halve vanillestok (1 1/2 tl vanille-extract in het oorspronkelijk recept) – zeste van 2 limoenen (citroenen in het oorspronkelijk recept) – 200 g verse bosbessen – 20 g amandelschilfers

Ik heb het oorspronkelijk recept hier en daar wat gewijzigd. Zo gebruikte ik wat minder suiker. Voor de zeste koos ik voor limoen in plaats van citroen. En de vanille-essence verving ik door de zaadjes van een halve vanillestok.

Hoe maak je het?

Neem een taartvorm of een biscuitvorm van 23 cm diameter en leg er een bakpapier in.

Tip – maak het bakpapier nat onder de kraan en wring het uit. Zo blijft het goed liggen in de bakvorm en hoef je de vorm niet in te vetten met boter.

Doe de droge ingrediënten in een kom: amandelpoeder, kokosrasp, suiker, zelfrijzende bloem en zout. Meng alles door elkaar.

Doe de eieren en citruszeste in een andere kom. Doe hierbij ook de zaadjes van een halve vanillestok of de vanille-essence.

Amandeltaart met kokos en blauwe bessen - ingrediëntenDoe er de gesmolten boter bij.

Amandeltaart met kokos en blauwe bessen - boter bij de eierenKlop alles goed onder elkaar.

Schep alle droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en klop het mengsel goed door tot alles vermengd is.

Amandeltaart met kokos en blauwe bessen - toevoegen bloem en amandelmeelSchep 150 gram van de blauwe bessen onder het deeg.

Amandeltaart met kokos en blauwe bessen - mengen blauwe bessenDoe het beslag in de bakvorm.

Amandeltaart met kokos en blauwe bessen - vullen bakvormStrooi de overgebleven bessen over de bovenkant van de taart samen met de amandelschilfers.

Amandeltaart met kokos en blauwe bessen - afwerken taartBak de taart in een voorverwarmde oven van 160°C – hetelucht stand – gedurende  50 à 55 minuten.

Prik met een vork in het midden van de taart om te controleren of hij voldoende gebakken is. Er mag geen deeg meer aan de vork kleven.

Laat de taart gedurende 30 minuten afkoelen in de vorm. Haal de taart na die tijd uit de vorm en schik hem op een taartschotel.

Zet een tasje koffie of een kopje thee en geniet van een lekker stuk zelfgebakken amandeltaart met kokos en bessen.

Recept: Sweet – Yotam Ottolenghi & Helen Goh

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *