Sweet. Amandeltaart met kokos en bessen.
De eerste keer dat ik het nieuwe boek ‘Sweet’ van Yotam Ottolenghi & Helen Goh in de boekhandel zag liggen en het doorbladerde, kon ik aan de zoete verleiding weerstaan. Ik kocht het niet.
Enkele weken later, nam ik het terug in de hand en liet het niet meer los.
Toen ik ermee thuis kwam viel het boek open op het recept van de kokostaart met amandelen en bosbessen. Ik had toevallig alle ingrediënten in huis om deze taart te bakken.
Eén van de makkelijkste taarten die ik al gemaakt heb. Lekker. Smeuïg. Met een portie vers fruit erin, een vleugje kokos en de frisse smaak van citrus. Een taart zoals ik hem graag lust.
En ik ben er zeker van dat deze amandeltaart met kokos en blauwe bessen ook bij jou in de smaak zal vallen.
Bakken maar!
Wat heb je nodig voor deze amandeltaart met kokos?
180 g gemalen amandelen (of amandelpoeder) – 60 g gedroogde, geraspte kokos – 220 g fijne suiker (250 g in het oorspronkelijk recept) – 70 g zelfrijzende bloem – snuf zout – 4 eieren – 200 g gesmolten boter – zaadjes van een halve vanillestok (1 1/2 tl vanille-extract in het oorspronkelijk recept) – zeste van 2 limoenen (citroenen in het oorspronkelijk recept) – 200 g verse bosbessen – 20 g amandelschilfers
Ik heb het oorspronkelijk recept hier en daar wat gewijzigd. Zo gebruikte ik wat minder suiker. Voor de zeste koos ik voor limoen in plaats van citroen. En de vanille-essence verving ik door de zaadjes van een halve vanillestok.
Hoe maak je het?
Neem een taartvorm of een biscuitvorm van 23 cm diameter en leg er een bakpapier in.
Tip – maak het bakpapier nat onder de kraan en wring het uit. Zo blijft het goed liggen in de bakvorm en hoef je de vorm niet in te vetten met boter.
Doe de droge ingrediënten in een kom: amandelpoeder, kokosrasp, suiker, zelfrijzende bloem en zout. Meng alles door elkaar.
Doe de eieren en citruszeste in een andere kom. Doe hierbij ook de zaadjes van een halve vanillestok of de vanille-essence.
Doe er de gesmolten boter bij.
Schep alle droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en klop het mengsel goed door tot alles vermengd is.
Schep 150 gram van de blauwe bessen onder het deeg.
Strooi de overgebleven bessen over de bovenkant van de taart samen met de amandelschilfers.
Bak de taart in een voorverwarmde oven van 160°C – hetelucht stand – gedurende 50 à 55 minuten.
Prik met een vork in het midden van de taart om te controleren of hij voldoende gebakken is. Er mag geen deeg meer aan de vork kleven.
Laat de taart gedurende 30 minuten afkoelen in de vorm. Haal de taart na die tijd uit de vorm en schik hem op een taartschotel.
Zet een tasje koffie of een kopje thee en geniet van een lekker stuk zelfgebakken amandeltaart met kokos en bessen.