Pistacherol met frambozen en witte chocolade 2


Kerststronk à la Ottolenghi- pistacherol met frambozen en witte chocolade

Een kerstbûche of kerststronk is een traditioneel gebak dat met de kerstdagen niet mag ontbreken op je feestdis. Zo een stronk wordt gemaakt van een dunne biscuit  die wordt opgerold met een vulling ertussen. Klassieke vullingen voor een kerstgebak zijn slagroom of crème au beurre. Ik maak dit jaar een kerststronk à la Ottolenghi met een vulling van pistachenoten, frambozen en witte chocolade. Wat een lekkere combinatie is dat!
Pistacherol met frambozen en witte chocolade

Wat heb je nodig voor deze pistacherol?

Voor de pistacherol: 70 g pistachenoten (ongezouten) – 5 eieren – 130 g suiker – 2 el heet water – 80 g zelfrijzende bloem – snuifje zout – enkele druppels amandelextract – bloemsuiker – 250 g frambozen
Voor de witte-chocoladecrème: 200 g witte chocolade – 75 g boter – 280 g roomkaas – 270 ml slagroom

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
Maak de biscuitbodem voor de pistacherol.
Mix de pistachenoten fijn, maar niet te lang. Er mogen nog grovere stukjes inzitten.
Mix de eigelen met de suiker tot het mengsel dik en romig is. Voeg er langzaam 2 eetlepels heet water bij.
Voeg de gemalen pistachenoten toe en meng kort.
Zeef de bloem en schep onder het ei/pistachemengsel. Voeg een snuifje zout toe.
Klop de eiwitten stijf en schep in porties onder het beslag.
Schep het beslag in een bakvorm met bakpapier. Formaat ongeveer 35 x 30 cm.
Bak het gebak gedurende 16 minuten in een voorverwarmde oven.
Haal na het bakken de biscuit uit de oven.

TIP Strooi bloemsuiker over de biscuit en keer om. Haal het bakpapier weg. Strooi aan deze kant van de biscuit ook bloemsuiker.
Leg een propere handdoek op de biscuit en rol (met de handdoek) de rol op. Laat zo 10 minuten rusten.

Maak ondertussen de witte chocoladecrème.
Smelt de chocolade op een zacht vuurtje.
Mix de boter samen met de roomkaas glad.
Voeg er de gesmolten chocolade bij.
Doe er de room bij en klop verder op tot het mengsel licht opstijft.

Werk de pistacherol af.
Smeer 2/3 van de chocoladecrème op de biscuitrol. Laat bovenaan een strook vrij.
Verdeel er de frambozen over. Hou een deel over voor de versiering.
Rol de cake voorzichtig op.
Leg de pistacherol op een serveerschotel. Besmeer de buitenkant van de biscuit met de overgebleven chocoladecrème en versier met wat gehakte pistachenoten en frambozen.

Tijdens de workshop bakken in november maakten we deze rolbiscuit ook al, naast heel veel koekjes, lekkere taarten, fruitige muffins, mini wafeltjes, kriekenbrownie en Sinterklaas kruidnoten.
Appel-yoghurtcake
Koekjes
Galette
Pepernoten
De ‘bakkeres van dienst’ werkte de pistacherol toen af met extra chocoladeschilfers, bloemsuiker, frambozen en blaadjes munt. Ook lekker!
Pistacherol met frambozen en witte chocolade - bakworkshop
Bak jij deze pistacherol tijdens de kerstdagen? Stuur me zeker een fotootje op.


Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Pistacherol met frambozen en witte chocolade