Chermoula aubergine


Chermoula aubergine met yoghurt en tarwekorrels

Ottolenghi inspireert. Deze chermoula aubergine met yoghurt en gekruide tarwekorrels is een heerlijk vegetarisch gerecht, bomvol smaak.

Chermoula aubergine

Serveer een halve aubergine als voorgerecht of een hele aubergine als hoofdgerecht. Het recept is te vinden in Ottolenghi’s kookboek ‘Jeruzalem’. De boeken van Ottolenghi heb ik allemaal. Ze hebben een ereplaats in mijn kookboekenkast en in mijn keuken. Zijn recepten, zoet of hartig, lukken altijd en zijn steeds een verrassing voor je smaakpapillen.

Ik heb ook nog steeds goede herinneringen aan mijn culinair tripje naar Londen in 2014. Daar sloten we de tweede dag af met een etentje bij Ottolenghi, Islington. Dit is Ottolenghi’s grootste delicatessezaak en restaurant. Je eet er aan een gemeenschappelijke tafel. Je kiest van schotels met prachtig uitziende salades, warme gerechtjes uit de keuken, taartjes, cakejes en natuurlijk de niet te weerstane, roze meringues.
De geroosterde aubergines met amandelyoghurt en amandelschilfers en de salade met vijgen, radicchio en roquefort kaas waren toen mijn favorieten.

Nu was ik ook op zoek naar een recept met aubergine. En zo kwam ik bij zijn gerecht met chermoula aubergine, yoghurt en bulgur. De bulgur in het oorspronkelijk gerecht verving ik door tarwekorrels met maïs en soja, omdat ik geen bulgur meer in de voorraadkast had staan. Bulgur is net als cousous gemaakt van tarwe. Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens gebroken of grof gemalen wordt. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels.

Bulgur, couscous of tarwekorrels, kies maar. De granen breng je op smaak met o.a. koriander, munt en lente-uitjes. En met ingelegde citroen, een ingrediënt dat men ook in de Marokkaanse keuken veel gebruikt. Ook de chermoula doet denken aan Marokkaanse gerechten. Het is een intense kruidenpasta om vis of groenten op smaak te brengen.

Deze chermoula aubergines zijn echt té lekker. Maak ze zeker eens klaar.

Wil je meer van de Libanese keuken ontdekken? Schrijf je dan zeker in voor de workshop “Libanees koken alla Ottolenghi”. Check mijn open kookworkshops-pagina en reserveer je plaatsje. Het wordt lekker. Het wordt plezant. Kook je mee?

Chermoula aubergine recept

Chermoula aubergine

Een topgerechtje uit Ottolenghi's boek Jeruzalem. Chermoula aubergine met yoghurt topping. Klaar voor deze smaakexplosie?
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang voorgerecht
Keuken Libanese keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Chermoula

  • 2 teentjes look
  • 2 kl gemalen komijn
  • 2 kl gemalen koriander
  • 1 kl chilivlokken
  • 1 kl paprikapoeder
  • 2 el ingemaakte citroen (1/2 citroen)
  • 1.4 dl olijfolie
  • 1/2 kl zout

Aubergines en granen

  • 2 aubergines
  • 200 g granenmengeling of bulgur (tarwe, maïs, soja)
  • 1 klontje boter
  • 50 g rozijnen
  • 10 g verse koriander + wat extra voor de afwerking
  • 1 el gedroogde munt (of 10 g verse munt)
  • 50 g groene olijven
  • 30 g amandelschilfers
  • 3 lente-uitjes
  • 1.5 el citroensap (+ wat zeste voor de afwerking)
  • 4 el volle yoghurt (of Griekse yoghurt)
  • 1 kl chilivlokken (voor de afwerking)

Bereidingswijze
 

Chermoula

  • Maak eerst de chermoula. Plet de look. Snijd het vruchtvlees uit de ingemaakte citroen. Snijd de schil hiervan fijn.
  • Doe de look en de citroenschil in een kom. Voeg de gemalen komijn en koriander toe samen met de chilivlokken, paprikapoeder, 1 dl olijfolie en een halve koffielepel zout. Roer goed door.
  • Was de aubergines en snijd ze in de lengte middendoor. Kerf het vruchtvlees kruiselings in. Leg de aubergines met de snijkant naar boven in een ovenschotel. Smeer ze rijkelijk in met de chermoula.
    Chermoula aubergine - chermoula op aubergine
  • Verwarm de oven op 180°C – heteluchtstand. Plaats de aubergines in de voorverwarmde oven en gaar ze gedurende 30 minuten.
  • Maak ondertussen de granen of bulgur klaar. Ik koos voor een mix van tarwe, maïs en soja.
  • Breng 30 cl gezouten water aan de kook. Neem de pot van het vuur en voeg de granen toe samen met een klontje boter. Roer goed door en dek af. Laat de granen een 10-tal minuten wellen.
  • Week ondertussen de rozijnen in water.
  • Rooster de amandelschilfers in een droge pan (zonder vetstof).
  • Hak ondertussen de koriander. Snijd de lente-uitjes in ringen. Snijd de ontpitte olijven in ringen.
  • Roer de tarwekorrels door en voeg de geweekte rozijnen toe.
  • Breng de tarwekorrels verder op smaak met de gehakte koriander, de gedroogde munt, de lente-uitjes en een deel van de amandelschilfers.
  • Voeg het citroensap toe en de overige olijfolie. Voeg een snuifje zout toe.
  • Proef en kruid indien nodig bij met peper en zout.

Afwerking

  • Haal de aubergines na de baktijd uit de oven.
  • Schep er royaal de tarwekorrels over. Schep er 2 eetlepels yoghurt op en garneer met wat geroosterde amandelschilfers, een takje koriander, wat citroenzeste en nog wat extra chilivlokken.
    Chermoula aubergine - graankorrels op aubergine

Tips&tricks

Recept uit Ottolenghi’s boek ‘Jeruzalem’.
Dit gerecht is ook lekker met courgettes of pompoen in plaats van aubergine.
Serveer een halve aubergine per persoon als voorgerecht of een hele aubergine als hoofdgerecht.
 
Trefwoord aubergine, chermoula, granen, Ottolenghi

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept