Over cijfertjes en broodjes.
Deze week haalde ik 1500 vind-ik-leuks op mijn facebookpagina.
1500 Dishcover-fans. Hoe cool is dat?
Dat maakt me blij.
Toch probeer ik die cijfertjes ook wat los te laten.
Vind-ik-leuks op Facebook, volgers op Instagram, Pinterest, aantal views op de blog, het is een ping-pong spel geworden. Meer, minder, meer, minder.
We leven in een wereld waar we te vaak beoordeeld worden op die cijfertjes.
Gelukkig zijn er niet alleen cijfertjes, maar ook lieve woorden.
Zo kwam onlangs een dame, tijdens een kookworkshop, naar me toe en zei: “De manier waarop jij vertelt over de gerechtjes die we gaan klaarmaken, daar ga ik al meteen van watertanden.”
Een schoner compliment kan ik niet krijgen! Love it!
Ik heb vandaag ook weer een watertandend receptje voor jullie klaar staan. Tijgerbroodjes.
Uit eigen oven, krakend vers, lekker geurend en niet eens zo moeilijk om te maken.
De tijgerbroodjes worden vóór het bakken ingesmeerd met een extra deegje, het tijgerpapje. Dat zorgt ervoor dat de broodjes tijdens het bakken een krokante bovenlaag krijgen, een beetje gelijkend op een gevlekt tijgervelletje.
Ik was al lang op zoek naar een goed recept voor tijgerbrood. Kwam dat toch wel aan bod tijdens de CVO bakcursus die ik volg en die zopas opnieuw startte. Dit jaar legt deze bakcursus de focus op brood bakken. Helemaal mijn ding.
Wat heb je nodig voor 32 tijgerbroodjes?
Voor het brooddeeg: 1 kg bloem – 560 ml water – 55 g verse gist – 30 g vetstof (ik gebruik reuzel) – 17 g zout
Voor het tijgerpapje: 200 ml water – 50 g paneermeel – 10 g suiker – 4 g gist – 2 g zout – 1 eetlepel olijfolie – extra water
Hoe maak je het?
Maak het tijgerpapje. Verwarm het water en voeg het paneermeel toe samen met de suiker. Roer goed door. Los de gist op in wat water en voeg het bij het wat afgekoelde paneermeelpapje. Roer goed door en laat dit een half uurtje rusten. Voeg het zout toe en de olijfolie. Roer goed door.
Begin ondertussen ook al met het kneden van de broodjes. Doe hiervoor alle ingrediënten, behalve het zout in de keukenrobot. Geen keukenrobot ter beschikkking? Je kan het deeg ook kneden met je handen. Lees hier uitgebreid hoe je dat doet.
Kneed het deeg intensief gedurende een 8-tal minuten tot je een vliesje bekomt. Voeg het zout toe. Kneed nog 2 minuten. Laat het deeg rusten en voorrijzen gedurende 10 minuten. Ontgas daarna het deeg en zet het rond. Laat het opnieuw 10 minuten rusten. Dit is de bolrijs.
Verdeel het deeg daarna in porties van 50 gram en bol ze stevig op.
Schik de deegbolletjes op voldoende afstand van elkaar op een bakplaat met bakpapier. Laat ze 10 minuten rusten. Roer ondertussen het tijgerpapje rond en voeg extra water toe tot je een dik, smeerbaar papje bekomt. Smeer de bovenkant van de broodjes hiermee overvloedig in.
Laat de broodjes zo nog 35 minuten narijzen. Verwarm de oven voor op 200 à 210 °C – heteluchtstand.
Bak de broodjes af in de oven gedurende 20 à 25 minuten tot ze goudbruin gebakken zijn en hol klinken als je er aan de onderkant op klopt.
Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen op een rooster.
Tijgerbroodjes, vers gebakken op z’n lekkerst.
Tip – bewaar de gebakken tijgerbroodjes in de diepvries om er een volgende keer van te kunnen smullen. Bak ze na het ontdooien nog een 5-tal minuutjes af in een voorverwarmde oven zodat ze terug krokant zijn.
Recept: CVO De Nobel.
Wanneer moet je het zout toevoegen aan het deeg ? Staat niet vermeld in je bereiding !
Dank om dit te laten weten.
Ik heb het ondertussen aangepast als volgt:
“Kneed het deeg intensief gedurende een 8-tal minuten tot je een vliesje bekomt. Voeg het zout toe. Kneed nog 2 minuten.”
Veel bakplezier.
Ik doe eerst het zout erin zodat ik het niet kan vergeten en dan meel en dan die 2 goed mengen.
heb je het ook al met gedroogde gist gemaakt? hoeveel g zou je dan nodig hebben?
En is de sterkte van het tarwebloem ook niet van belang? of volgens jouw ervaring niet echt? ik ben veel bezig met zuurdesem pizzadeeg en daar merk ik echt een gigantisch verschil van bloem tot bloem. Jouw fotos zien er wel maf goed uit. als ik dat zou kunnen bekomen… fingers crossed.
Dag Jonas,
Ik gebruik meestal verse gist. Als je gedroogde gist gebruikt, deel je de hoeveelheid gist door 3. 1 gram gedroogde gist voor 3 gram verse gist.
Voor brood gebruik ik bloem van de molenaar.
Veel bakplezier nog.
Groetjes,
Ingrid
Bedankt voor het delen van zoveel lekkere recepten.
Makkelijk uitgelegd en prettig gebracht 🌹
Dankjewel. Doet me plezier.
ik zou voor het papje i.p.v. paneermeel liever Rijstemeel kiezen is een betere structuur en niet met een lepel aanbrengen maar met een spuitzak met een brede spuit zijn te koop in allerlei shops. ( de tijgerspuit) bij Baktotaal of Bouwhuis-baktotaal.nl
met vriendelijke groet Ruud van der Meer, Piershil- Zuid-Holland
Bedankt voor de tip!