Ons dagelijks brood 12


Je eigen brood bakken

In heel ons huis hangt de geur van versgebakken brood. De knapperige korst knispert nog na als ik de broden uit de oven haal. Zelfgebakken vers brood, waarvan je met een broodmes een dikke snede snijdt. Met daarop lekkere choco, een plakje kaas of gewoon echte boter met wat zwarte peper en grof zout. Hoe lekker is dat zeg.
Heb ik je goesting doen krijgen?
zelfgebakken brood
Zelf brood bakken is niet zo moeilijk. Ik bak nu al meer dan 20 jaar brood. Eerst in een broodbakmachine. Later kneedde ik het deeg in de machine en bakte ik de broden af in de oven. En nu ik een keukenrobot heb, gaat alles daarin. Na het eerste kneden en rijzen, is er nog wat handenarbeid nodig vooraleer de broden in de oven kunnen. Maar dat neemt niet meer dan 5 minuutjes in beslag.
Ook als je geen keukenrobot hebt, die het kneedwerk voor je doet, is zelf brood maken heel haalbaar. Het deeg kneden met je handen is best wel leuk om te doen. Het zorgt voor een instant, huiselijk gevoel.

Met slechts 5 ingrediënten

Om brood te maken heb je slechts een handvol ingrediënten nodig.

1. bloem

oude watermolen met waterwiel

oude watermolen van Molens Vanden Bempt

Bloem haal ik bij Molens Vanden Bempt, een maalderij in mijn buurt of bij de bakker aan de kerk. Als basis gebruik ik spelt en witte tarwe. Dat combineer ik met speciale bloemsoorten voor een donker brood, eentje met granen of pitten. Elke dag iets anders.

2. gist

Op mijn to-do lijstje staat zeker nog het maken van zuurdesembrood. Alle tips hiervoor zijn welkom. Nu gebruik ik verse gist als rijsmiddel.
Je kan ook werken met gedroogde gist. Die is langer houdbaar en zeker handig om in huis te hebben. In de recepten waarbij verse gist gebruikt is, deel je de hoeveelheid verse gist door 3. Zo weet je hoeveel gedroogde gist je moet toevoegen.

3. vetstof

Sommige broodrecepten bevatten vetstof, andere niet. Ik voeg wel een kleine hoeveelheid vetstof toe en gebruik hiervoor reuzel. Reuzel is varkensvet. Het bezorgt je brood een knapperige korst. Je kan het ook vervangen door boter of olijfolie.

4. zout

Zout geeft smaak aan je brood. Het voordeel van zelf brood bakken, is dat je de zouthoeveelheid zelf kan doseren. Vaak vind ik gekocht brood te zout. Zout voeg je steeds op het einde toe, als het deeg al wat gekneed is. Zout mag niet rechtstreeks met gist in aanraking komen, want dat verstoort de gistwerking.

5. vloeistof

Naast de droge ingrediënten heb je ook vloeistof nodig om het deeg te kunnen kneden. Meestal is dat water. Het water kan geheel of gedeeltelijk vervangen worden door melk of door eieren, al naargelang het broodrecept.
Gebruik niet te warm water, want dat verstoort de gistwerking.

We kunnen aan de slag. Wat heb je nodig?

Ik bak steeds 3 broden tegelijk.
Wat niet direct opgegeten wordt, gaat in de diepvries. Met de ontdooifunctie van de microgolf heb je na een 7-tal minuutjes brood op de plank, dat ruikt en proeft alsof het versgebakken is.

Voor wit brood gebruik ik 1 kg bloem, waarvan 250 g speltbloem en 750 g tarwebloem – 510 ml water – 15 g zout – 30 g verse gist – 42 g reuzel
Voor donker meergranen brood of een brood met pitten of zaden gebruik ik 250 g speltbloem + 250 g witte tarwe + 500 g speciale bloem. In dit geval gebruik je ook meer water en gist namelijk 625 ml water – 36 g verse gist.

brood ingrediënten

Hoe maak je het?

Kneden met de keukenrobot

Doe de bloem, reuzel en gist in de mengkom met deegkneder. Voeg het water toe. Laat het deeg gedurende 10 minuten zachtjes kneden (stand 2).
Na 2 minuutjes voeg je het zout toe. Het goed kneden van het deeg is de belangrijkste stap in het broodbakproces. Tijdens het kneden, vormen zich gluten waardoor je een elastisch deeg krijgt. Hoe weet je of het deeg voldoende gekneed is? Neem een stukje deeg en probeer er een vliesje van te vormen. Lukt dat? Dan is je deeg voldoende gekneed. Anders moet je nog even verder kneden.

Kneden met de hand

Doe de bloem op je werkblad en maak een kuiltje waarin je de vloeistof en de gist doet. Leg aan de zijkant het zout en de vetstof klaar.
Meng een deel van de bloem met de vloeistof. Voeg de vetstof die en meng verder. Voeg het zout toe en vermeng alle bloem met de vloeistof. Kneed het deeg een 20-tal minuten met wrijvende bewegingen totdat het deeg los komt van je handen en je werkvlak. In het begin is het deeg plakkerig, maar hoe meer je kneedt, hoe beter het deeg loskomt. Kneed tot je met een stukje deeg een vliesje kan vormen.brood kneden

Voorrijs
Na het kneden, moet het deeg een eerste keer 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Dek het deeg af met een propere handdoek, zodat de bovenkant niet uitdroogt.

Na de voorrijs, verdeel je het deeg in 3 gelijke delen en bol je het met je handen op. Dit is de bolrijs. Laat deze deegbollen 10 tot 15 minuten rusten onder een handdoek.
Na 15 minuten klop je de deegbal plat met je hand zodat alle lucht uit het deeg is. Vorm het nu tot een rond of lang brood. Breng het brooddeeg in de bakvormen. Siliconen vormen hoef je niet in te vetten of te bebloemen. Een metalen vorm wel. Snijd het decoratief in met een mes of een schaar. Door het deeg in te snijden voorkom je ook dat het deeg openbarst tijdens het bakken.brood insnijden
Bestuif het met water en laat het deeg opnieuw 60 minuten rusten en rijzen onder een handdoek. Dit is de narijs.
Verwarm 15 minuten voor het einde van de rijstijd, je oven voor op 210°C – stand hetelucht. Om knapperig brood te bakken, heb je stoom nodig in de oven. Ik heb geen stoomfunctie op mijn oven. Maar dat los ik simpel op daar een bakplaat met water mee in de oven te schuiven.
Het deeg is gerezen en de oven is op temperatuur?

brood in oven

 

Schuif je broden-in-spe in de oven. Eerst op 210°C. Verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 185°C en bak nog 30 minuten verder.
Hoe lang je brood moet bakken, hangt natuurlijk ook af van je oven. Om te controleren of het brood doorbakken is, klop je op de onderkant van het brood. Klinkt het hol? Dan is je broodje gebakken. Anders schuif je het nog 5 minuten langer in de oven.
Na de baktijd haal je de broden uit de oven en uit de vorm en laat je ze uitdampen op een rooster.

 

 

Bak jij zelf brood? Maakte je al eens zuurdesembrood? Ik ben benieuwd naar jouw bakervaringen.

Wil je meer weten over brood? Dit vind ik nog nuttige links : www.brood.netwww.broodengezondheid.be


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 gedachten over “Ons dagelijks brood

 • Peggy's Pastime

  Ik bak ook altijd zelf brood. Alleen al voor de geur die dan in huis hangt ! Ik doe er altijd wat bruisend water bij, om het luchtiger te maken. Momenteel is het altijd hetzelfde brood, ik ben op zoek naar een boek met lekkere broodrecepten. Tips altijd welkom 😉

  • Ingrid Bericht auteur

   Hallo Peggy,
   Ik varieer met de bloemsoort en zo maak ik telkens een brood met een andere smaak. Je tip om bruiswater toe te voegen, ga ik ook eens uitproberen. Nog veel bakplezier.

 • Joke

  Vandaag deze manier geprobeerd, omdat mijn brood niet goed narees in de oven. Helemaal toppie geworden. Ga op deze manier ook volkoren proberen omdat die ook steeds vrij plat en dus erg stug bleef.

 • Ivo uit Duffel

  Hallo, hebben sinds 6 jaar een speksteenkachel met oven en nu in de winter staat die oven steeds op temperatuur dus prima voor brood in te bakken en stoofpotjes in te maken . Gaat prima .

  • Pierrot

   Hallo heb een tijdkast en zet die op 30 graden de deegbollen zijn 460 gram hoelang moeten deze in de rijstkast zitten .
   Mvg Pierrot

 • Yvonne

  Mijn bakoventje is na vele jaren stuk .
  Nu kneed ik mijn deeg in mijn keukenrobot van Domo .
  De eerste rijs gaat rap en goed dus de voorrijs .
  De bolrijs sla ik over en met mijn narijs heb ik het moeilijk .
  Brood komt niet meer genoeg op . Wat doe ik mis ?
  Alle raad is welkom !!!

  • Ingrid Bericht auteur

   Hallo,

   Bij de narijs zou je brood toch voldoende moeten rijzen. Zeker je brood laten rijzen in een niet te koude omgeving, vrij van tocht.
   Te lang laten rijzen is ook niet goed, dan komt je brood tijdens het bakken niet meer goed omhoog.
   Een beetje experimenteren dus…
   Veel succes nog en veel bakplezier.

   Groetjes,
   Ingrid

  • Pierrot

   Hallo heb een tijdkast en zet die op 30 graden de deegbollen zijn 460 gram hoelang moeten deze in de rijstkast zitten .
   Mvg Pierrot

 • Dany Vrijsen

  Een vraagje: kan je drie broden tegelijk kneden in een keukenrobot? Zo ja, welk type van machine heb je dan nodig?
  Wij bakken al geruime tijd brood, meestal één en twee. Het lijkt evenwel handiger om er drie tegelijk te kunnen bakken en overblijvende broden in de diepvries te bewaren.

  Alvast bedankt,

  Dany

  • Ingrid Bericht auteur

   Hallo Dany,
   Ik heb een Kenwood keukenrobot en verwerk er tot 1 kg bloem in. Dat is voor 2 grote broden.
   Groetjes,
   Ingrid