Roze macarons 2


Roze macarons met frambozenvulling

Een macaron, dat blijft voor mij een koekje voor speciale gelegenheden. Zoals bijvoorbeeld, vandaag, voor Valentijn. Op de dag van de liefde kleuren ze roze-rood. Deze roze macarons bezorgden me mijn klein gelukje van de dag.

Roze macarons

Ze kwamen perfect gebakken uit de oven, met het typische voetje of kraagje.

Schrikt het maken van macarons je af? Het is inderdaad niet het makkelijkste koekje om te bakken. Maar wel erg lekker natuurlijk.

In het klassieke recept worden macarons gemaakt met een Italiaanse meringue. Het kan ook eenvoudiger, door te werken met koud opgeklopte eiwitten.

Natuurlijk wil ik mijn liefde voor macarons met jullie delen. Daarom geef ik graag wat tips, zodat je macarons zeker lukken. Deze tips ontdekte ik zelf tijdens een macarons-bakcursus die ik enkele jaren geleden volgde bij een meesterbakker.

11 tips voor de perfecte macaron

1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en weeg de ingrediënten zorgvuldig af.

2. Kies eiwitten die niet te vers zijn.

De eiwitten mogen niet te vers zijn, want verse eiwitten hebben een te stevige structuur en zijn te elastisch.

Ofwel gebruik je eiwitten van eieren die niet meer kakelvers zijn. Dit zie je door het ei te kraken.

Zit het eiwit mooi compact rond het eigeel, dan is het ei kakelvers.

Is het eiwit eerder lopend en zit het minder compact rond de dooier? Dan is het ei niet meer kakelvers en kan je de eiwitten zo perfect gebruiken voor het maken van je macarons.

Eiwitten van te verse eieren kan je een dag in de koelkast laten staan, zodat ze hun elasticiteit verliezen. Je kan ook eieren uit de diepvries gebruiken, die je op voorhand in de koelkast laat ontdooien.

3. Zeef, zeef, zeef

Zeef het amandelmeel en de bloemsuiker meerdere keren en meng het goed om. Hoe fijner het poeder, hoe fijner de koekjes zullen zijn. Sla deze stap dus zeker niet over.

4. Klop het eiwit voldoende stijf.

Als je niet voldoende lucht in de eiwitten geklopt hebt, kunnen de macarons te plat blijven.

5. Besteed voldoende tijd aan het macaroniseren.

Het macaroniseren is een uiterst belangrijke stap bij de bereiding van macarons. Dit is het omscheppen van het amandel/suikermengsel onder de opgeklopte eiwitten. Het macaronbeslag moet glad en lopend zijn.

Roze macarons - gemengd

Neem voldoende tijd voor het ‘macaroniseren’. Het macaronbeslag mag niet te dik en niet te vloeibaar zijn. Een evenwichtsoefening dus tussen net genoeg en niet teveel omscheppen. Oefening baart kunst.

6. Gebruik een spuitzak en een spuitmond voor het opspuiten van je macarons.

7. Spuit macarons van dezelfde grootte, zodat de schelpen mooi op elkaar passen als je ze gaat vullen. Ik gebruik hiervoor bakpapier waarop ik cirkels teken op allemaal dezelfde grootte.

Roze macarons - rondjes tekenen

Je kan ook een speciaal macaron bakmatje gebruiken.

Zorg er ook voor dat je voldoende ruimte laat tussen de macarons. Ze lopen nog wat uit tijdens het rusten.

8. Verwijder alle luchtbellen uit het beslag door even met de bakplaat te tikken op de tafel of het aanrecht.

9. Laat het deeg voldoende rusten, zodat er een korstje op de bovenkant van de ongebakken macarons ontstaat. Voel eraan met je vinger. Het deeg mag niet blijven plakken aan je vinger.

Hoe lang je de macarons moet laten rusten, hangt af van het weer. Op vochtige dagen kan het wat langer duren. Reken toch op 30 minuten tot een uur rusttijd.

Als je de macarons te snel in de oven steekt, kan de bovenkant barsten.

10. Geen enkele oven is dezelfde. In mijn oven bak ik de macarons 18 minuten op 145°C – boven/onderwarmte en zet ik ze in het midden van de oven.

11. Wil je gekleurde macarons maken, zoals deze roze macarons, gebruik dan een geconcentreerde kleurstof in de vorm van gel of poeder. Hiervan moet je niet veel toevoegen aan je beslag om een mooie kleur te krijgen. En het verandert de consistentie van je macaronbeslag niet.

Met deze 11 tips kan ook jij perfecte macarons bakken. Deel je bakresultaten op Facebook of Instagram. (@dishcover #dishcover #dishcoverbe). Ik ben benieuwd!

Roze macarons

Nog een laatste tip. Heb je eiwitten over van een ander recept? Gooi ze zeker niet weg. Als je ze niet direct kan gebruiken, bewaar ze dan in de diepvries. Met restjes eiwitten kan je kroketjes paneren, meringues maken en, zoals je nu weet, macarons bakken. Veel bakplezier!

Roze macarons recept

Roze macarons

Met dit eenvoudig recept kan iedereen macarons bakken. Meer dan gemalen amandelen, suiker en eiwit heb je niet nodig. Magisch hoe deze 3 ingrediënten in de oven een heerlijk gebakje toverschijn toveren, dat smelt in je mond.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 45 min
Gang gebak
Keuken Frans
Porties 12 macarons

Ingrediënten
  

Macaronbeslag

  • 75 gram extra fijn amandelmeel dit is netto, na zeven
  • 115 gram bloemsuiker
  • 70 gram eiwit dat zijn ongeveer 2 eiwitten
  • 35 gram fijne suiker
  • enkele druppels rode kleurstof in gel of poedervorm

Frambozen-botervulling

  • 125 gram boter
  • 60 gram gezeefde frambozen van ongeveer 100 gram frambozen – vers of diepvries
  • 30 gram bloemsuiker

Bereidingswijze
 

Macarons

  • Voeg het amandelmeel bij de bloemsuiker en roer het goed om.
  • Zeef het mengsel boven een kom. Herhaal dit nog 2 keer tot het mengsel extra fijn is.
    Roze macarons - zeven
  • Klop de eiwitten half stijf. Voeg de suiker toe. Klop dan de eiwitten helemaal stijf. Voeg de rode kleurstof toe en mix nog even door.
    Roze macarons - mixen
  • Meng met een spatel het amandelmengsel in porties onder het stijfgeklopte eiwit.
    Roze macarons - mengen
  • Het mengsel moet glanzen en als een lint van de spatel lopen.
    Roze macarons - gemengd
  • Doe een gladde spuitmond in de spuitzak. Schep het macaronbeslag in een spuitzak.
    TIP – schik de spuitzak in een maatbeker. Zo heb je beide handen vrij om het mengsel in de spuitzak te doen.
    Roze macarons - deeg in spuitzak
  • Teken rondjes op een bakpapier, van circa 3 cm. Laat voldoende plaats tussen de rondjes want de macarons zetten nog wat uit tijdens het rusten en het bakken. Draai het bakpapier om op de bakplaat.
    Roze macarons - rondjes tekenen
  • Spuit rondjes ter grootte van de vormpjes die je afgetekend hebt. Tik met de bakplaat om eventuele luchtbellen te verwijderen.
    Roze macarons - spuiten
  • Laat de macarons minstens 30 minuten rusten zodat ze kunnen ‘korsten’.
    Let op: als het vochtig is, kan dit korsten langer duren. Voel dus eerst met je vinger of de bovenkant van het beslag voldoende droog is. Er mag geen deeg aan je vinger blijven plakken.
  • Verwarm de oven op 145 graden – stand onder-bovenwarmte. Schuif de macarons in de oven en bak ze gedurende 18 minuten.
  • Haal ze na de baktijd uit de oven en laat ze even afkoelen. Haal de macarons van de bakplaat en laat ze volledig afkoelen op een rooster alvorens ze te vullen.

Frambozenvulling

  • Terwijl de macarons afkoelen, maak je de frambozenvulling klaar.
  • Verwarm de frambozen (vers of uit de diepvries) in een kookpotje.
  • Zeef de gestoofde frambozen, zodat de pitjes achterblijven.
  • Zoet de frambozencoulis met de suiker.
  • Mix de boter met de frambozencoulis tot een crème. Doe dit in een spuitzak.
  • Als de macarons volledig zijn afgekoeld, spuit je de vulling in het midden van macaron. Spuit de vulling op de platte kant van een schelp en plaats daar een tweede schelp bovenop.
  • Bewaar de macarons in een doosje in de koelkast.
Trefwoord frambozenvulling, macaron, roze macaron

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 gedachten over “Roze macarons