Macarons met crème au beurre 2


20 maart : dag van de macaron

Terwijl ik dit berichtje schrijf, ben ik aan het genieten van een lekker tasje koffie, met een enkele overheerlijke, zelfgemaakte macarons. Kwestie van in de juiste stemming te komen.
MacaronsEn wist je dat het net vandaag, op 20 maart, ook de ‘Dag van de Macaron‘ is? Deze feestdag voor de macaron hebben we te danken aan Pierre Hermé, dé koning uit dé macaronstad Parijs. Wat chauvinistisch noemen de Parijzenaars het koekje zelfs Macaron de Paris. Toch zou het idee voor dit amandelkoekje ontstaan zijn in Italië. Macaron zou komen van het Italiaanse woord maccerone, wat ‘fijn deeg‘ betekent.

De ‘Dag van de Macaron’ is er niet enkel om de macarons in de kijker te zetten. Deze actie is ook verbonden aan een goed doel. Bij de leden van Relais Desserts, kan je in ruil voor een macaron een donatie doen en zo de strijd tegen mucoviscidose steunen.

Vandaag is dus het ideale moment om een macaronrecept met je te delen, zodat je deze wereldberoemde amandelkoekjes zelf kan bakken. Ik geef toe, het is niet het makkelijkste koekje om te bakken, maar wel het lekkerste! Je zal misschien wat moeten uitproberen en uittesten op welke stand en temperatuur je de oven precies moet zetten. Maar geef niet op. Oefening baart kunst. En ook al hebben de koekjes niet meteen de juiste vorm, de smaken zitten sowieso goed.

Ik vulde mijn macarons met crème au beurre (boterroom) die ik wat kleurde met cacaopoeder. Kijk zeker verder voor het recept van deze crème au beurre. Deze boterroom kan je ook gebruiken om bokkenpootjes mee te vullen of om een biscuit mee af te werken.

Oké, zijn jullie er klaar voor?

Zo maak je zelf de lekkerste macarons.

Wat heb je nodig voor 40 macarons?

200 g fijn amandelpoeder – 200 g poedersuiker – 50 ml water – 200 g fijne suiker – 2 x 75 g eiwitten

Hiermee bak je een 80-tal koekjes waarmee je 40 macarons afwerkt.

Een woordje uitleg over de eiwitten

De eiwitten mogen niet te vers zijn, want verse eiwitten hebben een te stevige structuur en zijn te elastisch.

Ofwel gebruik je eiwitten van eieren die niet meer kakelvers zijn. Dit zie je door het ei te kraken. Zit het eiwit mooi compact rond het eigeel, dan is het ei kakelvers. Is het eiwit eerder lopend en zit het minder compact rond de dooier? Dan is het ei niet meer kakelvers en kan je de eiwitten zo perfect gebruiken voor het maken van je macarons.

Eiwitten van te verse eieren kan je een dag in de koelkast laten staan, zodat ze hun elasticiteit verliezen.

Je kan ook eieren uit de diepvries gebruiken, die je op voorhand in de koelkast laat ontdooien.

Hoe maak je het?

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Weeg alle ingrediënten ook zorgvuldig af. Herinner je ‘patisserie moet afgewogen zijn!’.

Zeef het amandelpoeder en de poedersuiker en meng het goed om. Hoe fijner het poeder, hoe fijner de koekjes zullen zijn.

Zet een pannetje op het vuur met daarin het water en de fijne suiker. Verwarm dit suiker/watermengsel tot een temperatuur van 118°C.

Klop ondertussen 1 deel van de eiwitten, dus 75 gram, tot bijna stijf. Wanneer de suikersiroop op de juiste temperatuur is, giet je dit voorzichtig bij de opgeklopte eiwitten en blijf je kloppen tot de meringue afgekoeld is. Dit is een Italiaanse meringue. Dit eiwitschuim moet glad, glanzend en stijf zijn.

Meng dan de overige 75 gram van de eiwitten onder het amandelpoeder/poedersuiker mengsel zodat je een amandelpasta bekomt. Deze eiwitten worden niet opgeklopt.

Schep de helft van de Italiaanse meringue onder deze amandelpasta. Roer goed om. Schep er de andere helft bij en roer opnieuw goed om tot een gladde, lopende massa. Dit is een uiterst belangrijke stap bij de bereiding van macarons en dit noemt men in vaktermen ‘macaroniseren‘.

Schep het macaronbeslag in een spuitzak met een spuitmond (maat 9).

Teken op bakpapier kleine cirkels van 3 cm. Keer het bakpapier om, zodat de kant waarop je getekend hebt, op de bakplaat komt.
Macarons - aftekenenSpuit nu ronde, platte dotjes van het amandelbeslag op het bakpapier. Blijf binnen de rondjes die je afgetekend hebt.
Macarons spuitenTik eens goed, onderaan op de bakplaat, zodat eventuele spuitpuntjes verdwijnen en de bovenkant van de macarons mooi egaal zijn.

Verwarm de oven voor op 145°C, boven-en onderwarmte. Schuif dan de bakplaat in de oven gedurende 18 minuten.

Spannend! Lukken ze of lukken ze niet? Pak een stoel en zet je bij de oven.
Macarons - IngridDe perfecte macaron is lichtblond gebakken en moet een mooi kraagje of voetje hebben.

Laat de macarons helemaal afkoelen, alvorens ze te vullen.

Maak ondertussen de vulling voor je macarons klaar.

Crème au beurre – boterrroom

Wat heb je nodig?

250 g boter – 10 g vanillesuiker – 1 dl koffiemelk – 150 g fijne suiker – 1 ei – een beetje Amarettto – 1 ½ el oploskoffie of sterke koffie – 3 à 4 el cacaopoeder

Hoe maak je het?

Verwarm de melk met de suiker, de oploskoffie en de Amaretto. Laat afkoelen. Roer dit dan onder de zachte boter en voeg een ei toe. Schep er het cacaopoeder bij om de boterroom lichtbruin te kleuren. Klop alles goed op met een mixer met kloppers.
Doe de crème au beurre in een spuitzak met spuitmond.

De afwerking van de macarons

Zoek paren van gelijke grootte bij elkaar.

Spuit de vulling in het midden van de macaron (platte kant).
Macarons - vullingLeg er de tweede schelp op. Klaar!

Zijn ze niet om in te bijten? Prikkelend voor al je zintuigen.
Macaron2

Macarons only weigh a few grams, but that’s enough to leave your senses quivering with pleasure. Their thin, crisp shell, slightly rounded shape, tempting colours and tender interiors draw devotees to devour them with their eyes, and caress their smooth surface. Their flavours solicit the nose and, when one bites into that crisp shell, the ears tingle with pleasure and the palate is finally rewarded.” (Pierre Hermé)


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Macarons met crème au beurre

    • Ingrid Bericht auteur

      Tof! Als we onze tips met elkaar delen, bakken we allemaal perfecte macarons. Succes bij je volgende bakbeurt. Groetjes en fijne zondag nog. Ingrid.