Pannenkoekentaart – lactosevrij 1


Pannenkoekentaart ‘I love baking’

Valentijnsgevoel op een zonnige herfstdag in oktober. Dat gevoel had ik toen ik deze pannenkoekentaart bakte.
PannenkoekentaartDe kinderen kwamen al gauw af op de heerlijke pannenkoekengeur die zich verspreidde uit hun moeders keuken.
“Mag ik een pannenkoek?” Hier is het altijd vechten om de eerste. Maar nu moest iedereen wachten om te proeven. De pannenkoekentaart moest eerst nog op de foto.

Alles kaderde in een wedstrijd waarmee Imperial een groep foodbloggers uitdaagde, om hun sterproduct, het puddingpoeder, te promoten met inspirerende puddingrecepten. Pudding in een taart of in een dessert. Een origineel, eenvoudig, snel of geavanceerd recept dat slechts aan 1 voorwaarde moest voldoen: het moest lactosevrij zijn. Het Imperial puddingpoeder is immers gluten-, lactose- en suikervrij en die eigenschap willen ze meer in de verf zetten en promoten naar de mensen met een voedselallergie.

In ons gezin komen er gelukkig geen intoleranties of voedselallergieën voor. Maar tijdens de kooklessen hoor ik wel vaak de vraag naar recepten zonder bloem, zonder melk, zonder suiker, zonder ei.

Lactosevrij

Wie een lactosevrij dieet moet volgen, mag geen dierlijke melkproducten gebruiken. Om melkproducten te vervangen zijn er tegenwoordig heel wat alternatieven beschikbaar. Meestal zijn ze gemaakt op basis van soja, amandelen, rijst of kokosnoot.

Ik bakte een pannenkoekentaart met laagjes chocoladepudding en stukjes banaan.  Voor het beslag en de pudding gebruikte ik lactosevrije sojamelk.

Chocola en banaan, samen in een hartje, want ze zijn voor elkaar geboren.

Ik hield de bereiding eenvoudig, maar schonk wat extra aandacht aan de vormgeving van de taart.  Het oog wil ook wat. Daarom bakte ik de pannenkoeken in hartjesvorm.

Aan het einde van de (lange) photoshoot mocht er eindelijk geproefd worden. De pannenkoeken gingen vlotjes naar binnen. Ik vertelde er niet bij dat ze niet gemaakt waren met echte melk, maar met sojamelk. Niemand die er iets van merkte.

Krijg ik jouw stem?

Deze pannenkoekentaart is mijn inzending voor de Imperial ‘I love baking’ wedstrijd. Samen met 29 andere foodbloggers strijd ik mee voor een KitchenAid of een geschenkbon ter waarde van 200 EUR bij Dille & Kamille.

Krijg ik jouw stem? Door te stemmen maak je bovendien zelf kans op een KitchenAid Artisan mixer of 1 van de 50 Imperial bakboxen.

Gewoon klikken op deze link en stemmen.

In een mailbericht wordt dan nog gevraagd je stem te bevestigen. Vergeet dit zeker niet te doen, want anders is je stem ongeldig.

Deel met je familie, vrienden, collega’s, buren,…

1000 x dank!

Wil je deze pannenkoekentaart ook maken?

Wat heb je nodig voor de pannenkoeken (lactosevrij)?

250 g zelfrijzende bloem Imperial – 500 ml (bio) sojamelk – 2 eieren – snuf zout – de zaadjes uit een halve vanillestok – olie of plantaardige vetstof om te bakken
Pannenkoekenbeslag

Hoe maak je het?

Mix de gezeefde bloem met de sojamelk, de eieren, het vanillemerg en een snuf zout tot een glad beslag. Laat het beslag een half uurtje rusten.

Bak de pannenkoeken goudbruin in een hartjesvorm.

Leg een hartjesvorm in de pan. Doe er een beetje olie of plantaardige vetstof in. Schep het beslag in de hartjesvorm.
beslag in hartjesvormBak de pannenkoek langs 1 zijde goudbruin. Draai hem om, verwijder de vorm en bak de pannenkoek langs de andere zijde goudbruin. Ga zo door tot het beslag is opgewerkt.

Wat heb je nodig voor de pudding (lactosevrij)?

750 ml (bio) sojamelk – 60 g puddingpoeder Imperial met chocoladesmaak – 75 g rietsuiker
Chocoladepudding

Hoe maak je het?

Verwarm 500 ml sojamelk met de rietsuiker. Klop het puddingpoeder los met de overige 250 ml sojamelk.  Voeg dit bij de warme melk,  roer goed door en laat koken tot de melk indikt.

Wat heb je nodig voor de  afwerking van de pannenkoekentaart?

Gebakken pannenkoeken – 2 bananen, in schijfjes gesneden – chocoladepudding – vers fruit naar keuze om af te werken

Neem een hartjespannenkoek. Smeer er een lepel chocoladepudding over.
Pudding op pannankoekentaartBeleg met schijfjes banaan.
Banaan op pannenkoekentaartBouw zo de pannenkoekentaart verder op door afwisselend een pannenkoek, chocoladepudding en schijfjes banaan te stapelen.

Werk de bovenste pannenkoek af met chocoladepudding en vers fruit: een stukje vijg, ananaskers, kiwibes, framboos, blauwe bes en enkele stukjes banaan.

Bestrooi met wat poedersuiker.
Pannenkoekentaart I love baking


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Pannenkoekentaart – lactosevrij