Bananencake zonder boter, zonder suiker 9


Minder voedsel verspillen

Vertelde ik jullie al dat ik met deze Japanse sukiyaki, mijn inzending voor de foodsaverchallenge, in de prijzen viel.
Ik heb nu een nieuw keukenmaatje, de foodsaver. Een handig toestel om voedsel en voedselrestjes te vacumeren waardoor je ze langer kan bewaren. Een prima keukenhulpje in de strijd tegen voedselverspilling.
We worden langs alle kanten opgeroepen om minder voedsel te verspillen. Volgens cijfers zou een gemiddeld Vlaams gezin zo’n 43 tot 62 kg voedsel verspillen per jaar. Om even over na te denken, niet?

Koken met restjes

Ook KVLV bracht dit najaar een nieuw kookthema uit rond dit onderwerp. No leftovers – Koken met restjes, is een leuk boekje vol creatieve ideeën om restjes pasta, rijst, brood, groenten en fruit te verwerken tot echt lekkere gerechtjes. Het boekje is ook de leidraad voor de kookworkshops die hierover in de KVLV-afdelingen worden georganiseerd. Ik begeleidde al een aantal van deze kookworkshops en de deelnemers waren steeds enthousiast en verrast over al het lekkers dat je nog kan maken met restjes.

Overrijpe bananen? Bak een bananencake.

bananencake
Het kortste en snelste recept in het boekje is zeker dat van de bananencake op pagina 62. Het viel me direct op toen ik het boekje doorbladerde. En het stond al een tijdje op mijn to-do lijstje.
Bovendien is het een cake zonder boter en zonder suiker. Mooi meegenomen.
Gisteren lagen er enkele overrijpe bananen in de fruitmand naar me te loeren. Net het hoofdingrediënt voor deze bananencake. In het oorspronkelijke recept stonden 5 overrijpe bananen vermeld, maar omdat ik er maar 2 had, halveerde ik gewoon de ingrediënten en bakte ik er deze mini cake mee.

Wat heb je nodig?

5 overrijpe bananen – 220 g zelfrijzende bloem -2 eieren – 100 g rozijnen – wat boter om de bakvorm in te vetten

Hoe maak je het?

Prak de bananen met een vork. Meng met de eieren, rozijnen en bloem. Beboter een cakevorm van 25 cm. Giet het mengsel in de bakvorm en bak 45 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.

Voor mijn mini cake gebruikte ik 2 (grote) overrijpe bananen die ik met 110 g zelfrijzende bloem en 1 eitje even los mixte. Daarna voegde ik 50 g blonde rozijnen toe. Alles ging in een mini siliconen cakevorm voor 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C (hetelucht).
Het resultaat is een cake die wat weg heeft van een broodpudding.

bananencake

Zoet genoeg door de smaak van de rijpe bananen en de toegevoegde rozijnen.
Lekker! Probeer het eens.

Heb jij nog ideetjes om overrijpe bananen te verwerken? Deel ze hier.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 gedachten over “Bananencake zonder boter, zonder suiker

 • Ingrid Bericht auteur

  De bananencake lijkt eerder op bodding en is redelijk vast van structuur. Ik heb geen idee hoeveel calorieën deze cake bevat.
  Groetjes,
  Ingrid

 • Ingrid Bericht auteur

  Dag Annelies,

  Hé tof dat je de bananencake bakte. Deze cake heeft meer weg van bodding en is inderdaad vanbinnen nog wat vochtig na het bakken. Persoonlijk vind ik hem ook lekker zo, maar als je de cake liever wat droger hebt, verleng je best de baktijd.
  Groetjes en veel bakplezier nog.
  Ingrid

 • Leen

  Fijn dat ik recept vond. Het zal gemaakt worden met mijn andere rijpe bananen (had er hier nog heel wat liggen van een gezonde smoothie op een receptie: met spinazie en amandelmelk).
  Mijn vorige bananencake was van Solo. Ook lekker maar vond dat er veel boter en suiker in verwerkt wordt. Dus nu een nieuw receptje testen.