Gegrilde zwaardvis met gewokte groenten


Ik legde nog eens een visje in de pan. Gegrilde zwaardvis.
gegrilde zwaardvisNet zoals tonijn, heeft zwaardvis meer weg van vlees dan vis. Het is een stevige vis, lichtroze van kleur. Je mag hem niet te lang bakken, zodat hij sappig blijft. Enkele minuten bakken in een grillpan volstaan. Om de gegrilde zwaardvis te quadrilleren, bak je hem eerst 2 minuten aan de ene zijde, dan 2 minuten aan de andere zijde. Vervolgens draai je de vis een kwartslag om en bak je hem aan weerszijden nog een minuut. Zo krijg je een mooi ruitjespatroon.
Gegrilde zwaardvis wordt vaak geserveerd in de zuiderse keuken. Maar hij is ook lekker in deze oosterse wokschotel met rijstnoedels op smaak gebracht met zoete chilisaus, lichte sojasaus en sesamolie.
Rijstnoedels zijn een prima, glutenvrij alternatief voor pasta.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen
4 kleine zwaardvissteaks – 1 ui – 1 teentje look – 1 rode paprika – 1 groene paprika – 1 gele paprika – 250 g witte champignons – 2 lenteuitjes – arachideolie – peper – 1 eetlepel sesamolie – 1 el lichte sojasaus – 1 theelepel vissaus (of zout naar smaak) – 2 à 3 eetlepels zoete chilisaus – 1 eetlepel limoensap – zeste van een halve limoen – 300 g rijstnoedels 10 mm dik – geroosterde sesamzaadjes om af te werken

Hoe maak je het?

Schil en snijd de ui in smalle ringen. Pers het teentje look uit. Snijd de paprika’s in repen en blokjes. Boen de champignons proper en snijd ze in plakjes. Snijd de lente-uitjes in schuine reepjes.
Verwarm in een wokpan wat arachideolie samen met de sesamolie. Bak de uien glazig aan. Voeg de geperste look toe en de gesneden paprika. Bak kort en krachtig aan. Voeg de champignons toe en bak ze mee aan. Breng de groenten op smaak met vissaus, chilisaus en wat limoensap. Kruid flink met peper. Voeg op het einde de lente-uitjes toe.
gewokte groentenBereid ondertussen de rijstnoedels zoals op de verpakking is aangegeven. Meestal moet je ze eerst 10 minuten laten weken in water en vervolgens enkele minuten koken.
Wrijf de zwaardvisssteaks in met wat arachideolie. Kruid ze met peper en zout en bak ze enkele minuten in een grillpan.
zwaardvis grillenDraai de vis tijdens het bakken een kwartslag voor een mooi ruitjespatroon.
Schep de rijstnoedels op een bord. Dresseer er de groenten over en leg de gegrilde zwaardvis erbovenop. Strooi er wat geroosterde sesamzaadjes over en versier met een decoratief groen blaadje.

Wat is jouw favoriet visje?


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *