Kruimelcake met frambozen 2


Kruimelcake met frambozen: zacht, krokant en fruitig tegelijk

Wat is er lekkerder dan een cake? Een cake met kruimeltjes. Deze kruimelcake met frambozen maak je in een kwartiertje klaar. Daarna doet de oven het werk.

Kruimelcake

Het is een cakerecept waarmee je eindeloos kan variëren. Maak hem met frambozen, zoals ik gedaan heb. Of kies ander rood fruit, appelen of peren, rabarber of abrikozen. Je kan hiervoor zowel vers fruit als diepvriesfruit gebruiken.

Eventueel kan je de cake serveren met een extra schep yoghurt en wat confituur. Een bolletje ijs is er natuurlijk ook lekker bij.

Kruimelcake

Door een deel van de bloem te vervangen door amandelmeel droogt de kruimelcake niet uit en kan je er dagenlang lekker van smullen. Alhoewel, hier was die na 1 dag al op. Wel wat stukjes uitgedeeld natuurlijk. Sharing is caring. Mijn papa is altijd blij als hij mij op bezoek ziet komen met taart. Mijn mama heeft hem nogal verwend. Zij kon bakken als de beste. Elk weekend stond er wel iets zoets klaar. Taart, cake of wafeltjes. Nu zij er niet meer is, probeer ik papa elke week te trakteren op iets lekkers.

Onthoud zeker deze tip om de cake lekker luchtig te maken: gebruik naast zelfrijzende bloem (of bloem met bakpoeder) ook een beetje baksoda.

Wat was baksoda ook alweer?

Baksoda is niet hetzelfde als bakpoeder. Baksoda heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Het wordt voornamelijk gebruikt om gebak beter te doen rijzen, maar doet ook dienst als schoonmaakmiddel.

Baking soda werkt alleen als er ook een zuur ingrediënt aan toegevoegd wordt. In dit recept is dat de yoghurt. Dan ontstaan er belletjes die het gebak luchtig maken. Baksoda kan ook in combinatie met bakpoeder gebruikt worden. Het zuur dat in bakpoeder zit, zorgt er dan voor dat de baksoda zijn werk kan doen.

Bakpoeder kan je niet vervangen door baksoda, maar baksoda kan je wel vervangen door bakpoeder. Je hebt er dan wel tot 3 keer de hoeveelheid van nodig.

Kruimelcake met frambozen - open gesneden

 

Kruimelcake

Kruimelcake met frambozen

Wat is er lekkerder dan een cake? Een cake met kruimeltjes en veel fruit.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 min
Gang gebak
Keuken Belgisch
Porties 8 porties

Benodigdheden

  • mixer met kloppers of keukenrobot
  • taartvorm best met losse bodem diameter 20 à 24 cm

Ingrediënten
  

Voor de kruimellaag

  • 100 g suiker
  • 75 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 75 g boter
  • 1 snuifje zout

Voor de cake

  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 75 g amandelmeel
  • 1/2 theelepel baksoda
  • 125 g boter
  • 175 g suiker
  • 1 snuifje zout
  • 2 eieren
  • 125 g Griekse yoghurt
  • 300 g frambozen vers of uit de diepvries

Bereidingswijze
 

Maak de kruimellaag.

  • Weeg de ingrediënten af.
  • Meng de suiker, bloem, amandelmeel en een snuifje zout in een mengkom.
  • Voeg er de boter in stukjes onder.
  • Wrijf met je vingertoppen alles door elkaar tot een kruimelig deeg.
    Kruimelcake met frambozen - kruimeldeeg
  • Zet even weg.

Maak de cake.

  • Meng voor de cake de droge ingrediënten onder elkaar: zelfrijzende bloem, amandelmeel, baksoda en een snuifje zout.
  • Klop de boter met de suiker licht en luchtig op. Dit kan in de keukenrobot of met de mixer met kloppers.
  • Voeg de eieren 1 per 1 toe.
  • Roer er afwisselend de Griekse yoghurt en het bloemmengsel onder tot een glad beslag.
  • Verwarm de oven voor op 160°C – heteluchtstand.
  • Boter de taartvorm in. Strooi er wat bloem over en schud de overtollige bloem eraf.
  • Schep het cakemengsel in de taartvorm en verdeel het gelijkmatig.
    Kruimelcake met frambozen - deeg in vorm
  • Verdeel de frambozen over de taart. Hiervoor kan je verse frambozen of diepvriesframbozen gebruiken. Ik koos voor frambozen uit de diepvries. Je kan ook ander fruit kiezen.
    Kruimelcake met frambozen - frambozen op deeg
  • Strooi tenslotte het kruimeldeeg over de cake.
    Kruimelcake
  • Bak de kruimelcake in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 55 à 60 minuten.
  • Prik erin met een vork om de garing te controleren. Als er aan de vork geen deeg kleeft, is de cake gaar.
  • Ontvorm de kruimelcake en laat afkoelen op een rooster.

Tips&tricks

Deze cake kan je maken met vers fruit of met fruit uit de diepvries. Dat lukt prima.
Lekker met bramen, frambozen, aardbeien, rabarber, rode bessen.
Eventueel kan je de cake serveren met een extra schep yoghurt en wat vruchtenconfituur.
Ook lekker met een bolletje ijs.
Baksoda zorgt voor het rijzen van het deeg. Baksoda werkt alleen in combinatie met een zuur. In dit recept is dit yoghurt.
Receptinspiratie: een beetje van mezelf, een beetje van Yvette van Boven
 
Trefwoord cake, frambozen, kruimelcake

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 gedachten over “Kruimelcake met frambozen

  • Sonja Elsen

    Dag Ingrid,
    altijd leuk om gebakjes van je recepten te kunnen uitproberen. Dank voor al de goede uitleg.
    Ik gebruik niet zo graag zelfrijzende bloem en vervang deze als het mogelijk is door bv speltbloem.
    Mijn voorkeur gaat zelfs uit naar eenhorenbloem. Ontdekt in de bio-planet.
    Ik weet wel niet altijd hoeveel bakpoeder ik dan moet nemen. Is daar een regel op.?
    Alvast bedankt
    Sonja Elsen

    • Ingrid Bericht auteur

      Dag Sonja,

      Bedankt voor je berichtje. Fijn dat ik je kan inspireren met mijn recepten.
      Als je geen zelfrijzende bloem gebruikt, voeg je bakpoeder toe aan je bloem.
      Voor 500 gram bloem heb je 1 zakje bakpoeder nodig van 16 gram.
      Als ik bijvoorbeeld brood bak met speltbloem ondervind ik dat dit een luchtiger brood geeft dan met gewone bloem.
      Je zou hier dus kunnen proberen om een beetje minder bakpoeder te gebruiken.

      Veel bakplezier nog.
      Groetjes,
      Ingrid