Amandel-dadeltruffels 4


Een gezonder snoepje: amandel-dadeltruffels

Als je houdt van marsepein, zal je deze amandel-dadeltruffels ook lekker vinden. Ze zijn gemaakt van amandelmeel en gezoet met dadels in plaats van suiker.

Amandel-dadeltruffels

Een zoetigheidje zonder geraffineerde suiker, gluten of lactose. Mag ik er dan eentje extra van eten?

Wat was nu weer het verschil tussen amandelmeel en amandelpoeder? Alhoewel men de 2 benamingen door elkaar gebruikt, zijn ze toch niet hetzelfde. Amandelmeel bestaat uit gemalen blanke amandelen (dus zonder velletje). Hiervoor gebruikt men de volledige amandel. Voor amandelpoeder perst men eerst de olie eerst uit de amandelen. Wat overblijft is het amandelpoeder. Dit is minder smaakvol dan het amandelmeel en bevat niet alle goede bestanddelen van de amandel.

Dus kies altijd voor het goede spul, het amandelmeel of maal je amandelen zelf fijn in een hakmolentje. Mix niet te lang want dan komt de olie vrij van de amandelen. Je krijgt dan amandelpasta in plaats van amandelmeel. Om amandelmeel te maken kan je in plaats van amandelen ook amandelschilfers gebruiken.

Om makkelijk het velletje van amandelen te verwijderen, kook je de amandelen eerst kort (blancheren). Zo komen de bruine vliesjes rond de amandelen makkelijk los.

Deze amandel-dadeltruffels zijn gezonder dan een echte chocoladetruffel die bestaat uit room, boter en chocolade. Niet dat ik een echte chocoladetruffel zal laten liggen, maar deze alternatieve truffels vind ik zeker ook lekker.

Inspiratie voor deze amandel-dadeltruffels vond ik in het boek ‘Zoetigheden, zonder suiker, gluten of lactose’ van Ulrika Hoffer. Het boek gaf me al meermaals ideetjes voor lekkere en gezondere zoetjes, zoals de “Bounty”achtige kokosrepen die ik zeker nog eens moet maken. En proefde je de amandel-chocoladecake al? Ook lekker. Door het gebruik van amandelmeel blijft het gebak dagenlang lekker smeuïg.

Amandel-dadeltruffels

Amandel-dadeltruffels

Een gezonder snoepje. Amandeltruffels gezoet met dadels.
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 15 min
Gang Tussendoortje
Porties 25 truffels

Ingrediënten
  

 • 120 g amandelmeel of amandelen die je zelf fijn maalt
 • 110 g dadels zonder pit
 • 2 el arachideolie of andere neutraal smakende olie
 • 1 tl kaneelpoeder
 • 1/2 vanillestok
 • 1 el water
 • 1 snuifje zout
 • 3 el cacaopoeder

Bereidingswijze
 

 • Gebruik amandelmeel of maal de amandelen zelf fijn.
 • Ontpit indien nodig de dadels. Voeg 2 eetlepels olie en 1 eetlepel water toe. Mix de dadels tot een puree.
 • Meng er het amandelmeel onder.
 • Voeg de smaakmakers toe. Breng de truffels op smaak met kaneelpoeder en de zaadjes van een halve vanillestok.
 • Rol kleine bolletjes en rol de amandel-dadeltruffels door de cacao tot ze helemaal bedekt zijn.
 • Zet ze koel weg, dan smaken ze het best.

Tips&tricks

Wat is het verschil tussen amandelmeel en amandelpoeder?
 • Amandelmeel bestaat uit gemalen blanke amandelen (dus zonder velletje). Hier wordt dus de volledige amandel gebruikt.
 • Voor amandelpoeder wordt de olie eerst uit de amandelen geperst. Wat overblijft is het amandelpoeder. Dit is minder smaakvol dan het amandelmeel en bevat niet alle goede bestanddelen van de amandel.
 
TIP – Maak zelf amandelmeel door blanke amandelen of amandelschilfers te mixen in een hakmolentje.
TIP – Om makkelijk het velletje van amandelen te verwijderen, kan je de amandelen eerst kort koken (blancheren). Zo komen de bruine vliesjes rond de amandelen makkelijk los.
TIP van Ulrika – Gebruik je kokosolie? Bij kamertemperatuur reageren cacaopoeder en kokosolie op elkaar en krijg je witte truffels. Op een koele plaats houdt het cacaopoeder zich droog en mat.
 
Trefwoord amandel, cacao, dadel, truffel

Hieronder vind je nog meer-lekkers-ideetjes voor zoetigheden zonder boter, zonder bloem en/of zonder suiker.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
4 gedachten over “Amandel-dadeltruffels

 • Boudy Tjho

  Een leuk recept. Dit ga ik zeker proberen. Zelf gebruik ik als olie altijd zonnebloem olie, omdat dit uit het bloemvruchtgebied van de plant komt en dat werkt anders in het lichaam. Het blijft olie wat calorieën betreft maar het maakt minder “materialistisch” dit geldt ook voor suiker, daarom gebruik ik altijd rietsuiker en geen bietsuiker. Komt uit de biologisch – dynamische voedingsleer.

  • Ingrid Bericht auteur

   Dag Lena,
   Dadels bevatten ook suikers, van de vrucht zelf. Gedroogde dadels worden in deze truffels gebruikt ter vervanging van geraffineerde suiker.
   Een diabetespatiënt mag bepaalde fruitsoorten of gedroogde vruchten, waaronder gedroogde dadels, slechts in zeer beperkte mate eten. Eerder uitzonderlijk te gebruiken.
   Groeten,
   Ingrid