Mango ladoo – lekkere mangosnoepjes


Mango ladoo, een feestelijk Indiaas snoepje

Vandaag neem ik je nog eens mee op ontdekking in de Indiase keuken en laat ik je mango ladoo proeven.

Mango ladoo

Mango ladoo of laddu is een lekker, fruitig snoepje. Het is gemaakt van mangopuree, geraspte kokos en gecondenseerde zoete melk. De toevoeging van ghee en kardemonpoeder geeft het een nog typischer Indiase smaak.

In Zuid-India en ook in Sri Lanka ontbreekt dit zoetje nooit op religieuze feesten. Het wordt geofferd aan Indiase goden en godinnen. Het is ook een populair zoetje tijdens bijzondere feestelijkheden zoals een bruiloft of een geboorte. De traditie bij de Hindoes wil dat er iets zoets gemaakt en gegeten wordt wanneer iemand iets nieuws begint, bijvoorbeeld bij de start van een nieuwe baan, de verhuis naar een nieuw huis.

Wat opzoekwerk leert me ook dat ladoo hoort bij het hindoeïstisch feest Raksha Bandhan. Dit is hét feest voor broers en zussen. Zussen binden een beschermingskoord, rakhi, om de pols van hun broer. De zus vraagt haar broer om bescherming en liefde. Als hij de rakhi accepteert, bevestigt hij zijn liefde en belooft hij zijn zus altijd voor haar klaar te staan. Daarna maakt zij een lekker hapje voor hem, een ladoo. De broer geeft zijn zus een sieraad of iets anders cadeau.

Ladoo kan je met verschillende ingrediënten maken en in feite heeft elke Indiase regio zijn eigen variëteit. Deze mango ladoo maakte ik met geraspte kokos. Er zijn ook recepten met kikkererwtenmeel of amandelmeel.

Met het fruit kan je ook variëren of het gewoon weglaten. Dus probeer jouw favoriete combinatie uit. Enkele voorbeelden: ladoo met gedroogd fruit, ladoo met dadels of met chocolade.

Je kan voor de ladoo ook melk of kokosmelk samen met suiker gebruiken in plaats van gecondenseerde melk, maar met gecondenseerde melk zijn de ladoo sneller klaar.

Men zegt dat ladoo geluk brengen. Een reden te meer om deze mango ladoo zeker eens te maken.

Mango ladoo - balletjes rollen
Mango ladoo recept

Mango ladoo

Een lekker snoepje.
Deze Indiase zoete mangoballetjes zijn gemaakt van mangopulp, geraspte kokos en gekruide gecondenseerde melk.
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 20 min
Gang Tussendoortje
Keuken Indiaas
Porties 18 balletjes

Ingrediënten
  

  • 100 ml gecondenseerde melk
  • 1 eetlepel ghee
  • 125 g kokosrasp voor de balletjes
  • 30 g kokosrasp om te paneren
  • 250 g mango in blokjes
  • 3 kardemonpeulen
  • 3 gedroogde abrikozen

Bereidingswijze
 

  • Doe 1 eetlepel ghee in een antikleefpan.
  • Schep er de kokosrasp (125 gram) bij en rooster dit gedurende een 5-tal minuten tot een geurig mengsel. Blijf heel de tijd roeren, zodat het niet verbrandt. Zet dan even opzij.
  • Pel de mango en snijd er kleine stukjes van. Doe de stukjes mango in een maatbeker en mix de mango tot puree. Je kan hiervoor ook mangostukjes uit de diepvries gebruiken.
  • Haal de zaadjes uit de kardemonpeulen en vijzel ze fijn. Voeg dit toe aan het mangomengsel.
  • Schep de gecondenseerde melk in een kleine kookpot en warm dit op.
  • Schep de mangopuree bij de warme gecondenseerde melk en roer voortdurend tot het mangomengsel dikker wordt.
    Mango ladoo - mangopuree bij gecondenseerde melk
  • Doe er nu de kokosrasp bij en laat het mengsel op het vuur verder bakken gedurende 5 minuten.
    Mango ladoo - kokosrasp bij mangopuree
  • Blijf roeren zodat het niet aanbrandt. Het mengsel moet een deegachtige consistentie hebben en aan elkaar kleven.
    Mango ladoo - mengsel
  • Schep het mengsel op een bord en laat het even afkoelen.
  • Zet het mangomengsel eventueel 5 minuten in de koelkast zodat het wat steviger kan worden.
  • Doe de overige kokosrasp (30 gram) in een diep bord.
  • Vorm vervolgens kleine balletjes van het mangomengsel.
    Mango ladoo - balletjes rollen
  • Haal ze door de kokosrasp.
  • Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
  • Steek een stukje abrikoos in het midden van elk mangoballetje.
  • Schik de mango ladoo op een mooi bord en zet nog op even in de koelkast zodat ze wat kunnen opstijven.

Tips&tricks

Ghee is geklaarde boter en een typisch ingrediënt uit de Indiase keuken. Heb je dit niet in huis, gebruik dan goede boter.
Ben je geen fan van kokosrasp dan kan je de geraspte kokos eventueel vervangen door amandelmeel.
Trefwoord gecondenseerde melk, geraspte kokos, mango, mango ladoo

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept