Kriekenvlaaitjes met kokos 2


Een recept uit de oude doos: kriekenvlaaitjes met kokos.

Deze kriekentaartjes kan iedereen maken. Echt waar! Ook al heb je geen bakvingers, dit is zo een taart die altijd lukt. Deze kriekenvlaaitjes bestaan uit 3 lagen: een zachte bodem, een fruitige vulling en een bovenlaag met kokos. De smaak is hemels lekker. Het bereiden kinderlijk eenvoudig.

Een ideetje voor Valentijn?
KriekenvlaaitjesDit recept tikte ik 30 jaar geleden uit op mijn allereerste computer. De print-out belandde in de receptendoos. En kijk, na al die tijd vond mijn mama het recept onlangs terug. Ze bakte de taart met abrikozenmoes, zoals het oorspronkelijk in het recept stond (en met de helft minder suiker!). En toen ik een stukje proefde, waande ik me 30 jaar terug in de tijd. Bepaalde geuren en smaken vergeet je nooit.
Ik kon niet wachten om deze taart thuis ook eens te bakken. En omdat ik nogal wat krieken in de diepvries heb van vorige oogsten, maakte ik er kriekenvlaaitjes van. Ik ben zo content met het resultaat!

Wil jij ook proeven?

Wat heb je nodig voor 4 kriekenvlaaitjes met een diameter van 10cm?

Voor de taartbodem: 100 g zachte boter – 40 g suiker – 20 g vanillesuiker – 1 ei – 200 g zelfrijzende bloem
Voor de vulling: 700 g ontpitte krieken met sap – 100 g suiker – 20 g vanillepuddingpoeder
Voor de bovenlaag: 100 g zachte boter – 40 g suiker – 2 eieren – 100 g kokosrasp

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.

Maak eerst de vulling. Neem 4 eetlepels van het kriekensap en los hierin het vanillepuddingpoeder op. Kook de krieken kort op in het sap en bind met het puddingpoeder. Laat de krieken wat afkoelen.

Maak de taartbodem. Klop de zachte boter op met de suiker. Voeg het ei en de bloem toe. Mix alles kort door. Bewaar het deeg even in de koelkast.

Maak de bovenlaag voor de taartjes. Mix de eieren met de suiker. Mix er de zachte boter door en voeg de kokosrasp toe.

Neem 4 kleine taartvormpjes met een diameter van ongeveer 10 cm. Beboter en bebloem de vormpjes zodat de taartjes er na het bakken niet aan kleven.
Het deeg voor de taartbodem hoef je niet uit te rollen. Het is makkelijker om een portie deeg te nemen en dit met je vingertoppen in de taartvorm te drukken. Lepel hierop rijkelijk de kriekenvulling. Bedek de kriekenlaag tenslotte met een laag van het kokosmemgsel.
Kriekenvlaaitjes klaar voor de ovenBak de taartjes eerst een kwartier op 180°C. Verlaag dan de temperatuur naar 160°C en bak de taartjes nog 10 minuten.
Haal ze uit de oven. Laat ze eventjes afkoelen op een rooster. Ontvorm ze.

Smul de kriekenvlaaitjes samen op.
Kriekenvlaaitjes uit de ovenTip – wil je het jezelf nog makkelijker maken? Gebruik dan een kant-en-klare fruitmoes.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Kriekenvlaaitjes met kokos

  • Jacques Van Boxel

    Dit is echt een zalig recept. Vandaag nog eens gemaakt. Niet met kriekenvulling, maar deze keer een paar met mangovulling, een paar met ananasvulling en een paar met lycheevulling. Wel wat werk om 3 aparte vullingen te maken, maar het resultaat viel bij iedereen 100% mee. Zelfs wie geen fan van mango of lychee is, vond het top.