Bapao, typisch streetfood uit China


Een lekker Chinees hapje: bapao met kruidige gehaktvulling.

Vandaag neem ik jullie mee naar China en laat ik je proeven van typisch streetfood van daar. Deze bapao met een lekkere, kruidige gehaktvulling brengt de geur, die er hangt in de straten van China, rechtstreeks tot in jouw keuken.
BapaoBapao zijn gestoomde broodjes. Ze worden gevuld met een hartige gehaktvulling, met groenten of zelfs met fruit. Het deeg wordt dun uitgerold en in plooien rond de vulling gevouwen. Doordat de broodjes niet gebakken, maar gestoomd worden, blijven ze licht van kleur en worden ze lekker zacht en fluffy.

Om deze bapao te bereiden gebruik je best bapaomeel. Een bloemsoort die je herkent aan de afbeelding van een paksoi op de verpakking.
BapaomeelHet is een soort tarwebloem, zeer fijn van structuur, wit gebleekt en met een lager glutengehalte dan gewone bloem. Het heeft van uitzicht en structuur veel weg van maïszetmeel. Bapaomeel kan je kopen in de Aziatische supermarkt. Met gewone tarwebloem kan je deze broodjes ook maken, maar dan zijn ze vaster en niet zo luchtig. Het is dan ook moeilijker om er mooie buideltjes van te vormen.

De deelnemers aan de workshop ‘streetfood’ van vorige vrijdag, konden alvast kennismaken met deze stoombroodjes. Geproefd en goedgekeurd.

Workshop streetfood

Wat heb je nodig voor een 16-tal bapao gestoomde broodjes?

Voor 16 broodjes van ongeveer 40 gram.
Voor het deeg
350 g bloem (bapaomeel )– 5 g gedroogde gist – 5 g baksoda – 5 g bakpoeder – 15 g suiker – 10 g melkpoeder – 2 el olie – 200 ml water – 4 g zout
Voor de vulling
300 g varkensgehakt – 2 el sesamolie – szechuanpeper of Chinees vijfkruidenpoeder – 2 el hoisinsaus
1 ui, fijngesnipperd – 1 teentje look – 3 lente-uitjes, in ringen – 150 g geraspte witte kool – 1 el sesamolie – 2 el sojasaus – 1 rood chilipepertje, fijngesneden – 1 rode ui, in fijne snippers – een handvol bieslook, fijngesnipperd

Hoe maak je het?

De broodjes.
Breng alle ingrediënten voor de broodjes samen en kneed dit in een keukenrobot of met de handen 8 à 10 minuten tot het deeg glad en zacht is.
Laat het deeg 1 à 2 uur rusten tot het in volume verdubbeld is. Het deeg bevat 3 verschillende rijsmiddelen: gedroogde gist, bakpoeder en baksoda.

Maak ondertussen de vulling voor de broodjes klaar. Meng het varkensgehakt in een kom met peper en hoisinsaus.
Bak het gehakt in een pan rul aan. Haal het gehakt eruit.
Stoof nu de ui en de lente-ui samen met een teentje look en de geraspte kool aan in de sesamolie. Voeg de sojasaus en het rood pepertje toe. Doe het rul gebakken gehakt ook opnieuw in de pan. Werk af met de fijngesnipperde rode ui en de bieslooksnippers.

Vorm en vul de broodjes.
Verdeel het deeg in 2 porties en rol elk stuk tot een dikke rol. Verdeel elke rol in 8 stukjes van ongeveer 40 gram.
Rol elk deegstukje plat en dun tot een diameter van 8 cm.

Bapao - uitrollen deegMaak de rand van de deegflapjes naar de buitenkant toe wat dunner, zodat de buideltjes door het vouwen niet te dik worden.

Leg er een lepel van de gehaktvulling op.

Bapao - vulling op deeg

Vouw het deeg in plooien rond de vulling.

Bapao - opvouwenStoom de broodjes in een 5-tal minuten gaar in een stoommandje.

Tip – leg zeker een geperforeerd stukje bakpapier onder het broodje zodat het broodje niet vastplakt aan het stoommandje.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *