Posteleinsalade met rode biet, kumquat en feta 2


Kleurrijk, aards, hartig – deze posteleinsalade is 1 van mijn favorieten.

Ik had nooit gedacht dat ik rode biet lekker zou vinden. Ik proefde het lange tijd geleden voor het eerst en vond de smaak toen verschrikkelijk.
Af en toe probeerde ik het opnieuw en zo ontdekte ik dat ik bieten wel lust als ze geroosterd zijn in de oven met olijfolie, azijn, peper en zout.
Vanaf toen (ver)stopte ik regelmatig wat bieten in een salade. Mijn man eet ze nog steeds niet zo graag. Ik lust ze nu zelfs rauw. Zo zie je maar dat je je smaakpapillen kan trainen om iets te lusten of lekker te vinden.
Deze posteleinsalade met geroosterde rode biet en feta behoort nu tot mijn favorieten.
Posteleinsalade met biet, kumquats en feta.Kleurrijk, aards, hartig. De combinatie van de frisgroene posteleinblaadjes, de aardse smaak van de rode biet en het hartige van de feta is top!
Ik deed er ook nog wat kumquats bij. Een vrucht die ik pas ontdekte en waar ik nu al verslaafd aan ben. Het is een citrusvrucht, klein van formaat met een zachte, eetbare schil. De kumquat is licht zurig en doet je smaakpapillen tintelen. Zalig lekker.
En hoewel de vrucht niet groter is dan een dikke knikker, zitten er behoorlijk veel pitten in. Ik telde er tot 6 in 1 kumquat!
De kumquats en de frambozenvinaigrette geven een frisse toets aan deze posteleinsalade. En van die kleuren word je toch helemaal blij.

Wat heb je nodig voor deze posteleinsalade?

voor 2 personen

100 g postelein – 1 rode biet – 1 rode ui – 1/2 blok fetakaas – enkele kumquats – enkele frambozen – een handvol walnoten – enkele blaadjes zuring – zwarte peper uit de molen – enkele eetlepels olijfolie – 1 eetlepel frambozenazijn – zout

Voor de vinaigrette: 1 theelepel mosterd – 5 eetlepels koolzaadolie – 1 eetlepels frambozenazijn – peper – zout

Kumquats

Hoe maak je het?

Verwarm de oven op 180°C – heteluchtstand.
Schil en snijd de biet in fijne schijfjes. Leg ze in een ovenschotel en lepel er de olijfolie en de frambozenazijn over. Kruid met peper en zout en rooster de biet gedurende een 15-tal minuten.
Roer ondertussen voor de vinaigrette de mosterd, koolzaadolie en frambozenazijn op. Kruid met peper en zout.
Schik de postelein op een mooie schotel. Snijd de rode ui in dunne ringen en verdeel dit over de salade. Verbrokkel de fetakaas en schik de kaas op de salade. Verdeel er ook de geroosterde bietjes over. Versier de salade met enkele blaadjes zuring, de walnoten, de frambozen en stukjes kumquat. Lepel er de dressing over.

Smakelijk!

TIP – koop je kumquats in een delicatessenzaak. Ik kocht deze bij Cru. Daarna kocht ik een bakje in de gewone supermarkt en die kumquats vond ik echt niet lekker.

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Posteleinsalade met rode biet, kumquat en feta

  • Ingrid Bericht auteur

   Hoi Malou,
   bedankt voor je berichtje. Dat is altijd fijn.
   Ik serveerde de salade vandaag voor gasten en die waren er ook verlekkerd op.
   Veel kookplezier nog.
   Groetjes,
   Ingrid