Kabeljauw met witloof in mosterdsaus


Waar Dishcover de mosterd haalt?

Wie mijn blog volgt, weet dat ik graag kokkerel met producten uit mijn eigen streek, Vlaams-Brabant en het Hageland.

Al van in de jaren 90 worden de Vlaams-Brabantse streekproducten gepromoot en in de kijker gezet door de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant. Tegenwoordig telt deze vzw, kortweg Straffe Streek genoemd, meer dan 300 producenten die elk met fierheid en op een ambachtelijke wijze streekeigen producten maken.

Vlaams-Brabant heeft zoveel lekkers van eigen bodem te bieden. Het nieuwe kookboek van Jeroen De Pauw, Op sjok door een Straffe Streek, is dan ook spek naar mijnen bek. Het bundelt 45 recepten met Vlaams-Brabantse streekproducten en vertelt het verhaal van de producenten die achter dat streekproduct staan.
Straffe streekIk ga hier de komende weken een aantal gerechtjes op tafel zetten waarin streekproducten verwerkt zijn. Zo kan ik je laten proeven van mijn straffe streek.

En ik laat je ook kennismaken met de producent zelf. Bij sommige van hen ga ik bijna wekelijks langs om streekproducten te kopen.

Ik vind het belangrijk dat de lokale producten in de kijker gezet worden. Ik doe dit volledig belangeloos en word hiervoor niet gesponsord. Aandacht voor lokaal gekweekte en seizoensgebonden producten, laat dat nu net ook 1 van de foodtrends van 2016 zijn!

Voor deze kabeljauw met witloof in mosterdsaus gebruik ik maar liefst 4 streekproducten: grondwitloof, witloofbier, Leuvense mosterd en patatjes van de patattenboer om de hoek (de patatjes staan niet op de foto). De vis komt zoals altijd van de plaatselijke vishandelaar.
Kabeljauw met witloof in mosterdsausDit is echt een lekkere bereiding met vis en witloof in de hoofdrol. De mosterd en het witloofbier geven het gerecht extra smaak.

Kabeljauw met witloof in mosterdsaus

Wat heb je nodig?

voor 4 personen

1,5 kg witloof uit de grond – zwarte peper – zout – 30 g boter – 2 dl blond witloofbier Wit Goud (of blond bier) – 1 dl lichte room – 2 eetlepels mosterd (De Ster) – 1/2 blokje groentebouillon – 600 g witte, vaste vis (kabeljauw, skrei, lom)

Afwerking: kroepoek – gemarineerde mosterdzaadjes

Voor erbij: gekookte aardappelen

Witloofbier van brouwerij Hof Ten Dormaal (Tildonk)

De bieren van brouwerij Hof Ten Dormaal worden voor 90% uitgevoerd naar de Verenigde Staten. Ze zijn dus niet alleen in onze streek gegeerd.
WitloofbierAlle grondstoffen die in de bieren verwerkt worden, produceren de brouwers zelf op de boerderij.  Dit witloofbier is speciaal, want naast water, gerstemout, suiker, hop en gist bevat het ook witloofwortel of chicorei. Wit Goud is het eerste witloofbier ter wereld. Door zijn frisbittere witloofgeur en zijn zachte witloofsmaak past het uitstekend bij deze kabeljauw met witloof in mosterdsaus.

Je kan het bier natuurlijk vervangen door een blond bier uit je eigen streek.

Mosterd De Ster (Lubbeek)

Mosterd is een echte smaakmaker in de keuken. Het mag niet ontbreken in een stoofpotje of bij een stukje kaas. De mosterdsaus bij deze kabeljauw maakt het gerecht helemaal af.
Mosterd de SterBij De Ster wordt de mosterd al meer dan 90 jaar volgens hetzelfde, authentiek recept gemaakt. De eigen mosterdmolen is uniek en nog steeds in gebruik. Hiermee worden de mosterdzaadjes fijngemalen tussen drie handgebeitelde molenstenen. Naast gele en bruine mosterdzaadjes bevat het mosterdmengsel nog andere zaden, water, natuurazijn en zeezout. Er zijn 3 mosterdvarianten: een zachte, een straffe graantjesmosterd en een extra straffe mosterd. Sinds kort produceert De Ster ook zijn eigen mosterdzaadjes van eigen mosterdplanten.

Wees eens chauvinistisch en kies voor een Belgische mosterd.

Hoe maak je het?

Halveer het witloof en verwijder de harde kern. Snijd het in lange repen.
Smelt de boter. Schik de witloofrepen in de pan, kruid met peper en zout. Stoof even aan. Bedek de pan met een op maat gesneden bakpapier en plaats er een deksel op. Laat het witloof gedurende ongeveer 20 minuten garen (=braiseren).
Bak de vis ondertussen in een pan. Kruid goed met peper en zout.
Schep 2 eetlepels mosterd bij het gestoofde witloof en blus met het bier. Voeg het bouillonblokje toe en laat even inkoken. Voeg de room toe en laat inkoken. Bind eventueel bij met witte roux of maïzena.
Schik het witloof op de borden. Verdeel er de vis over. Werk af met kroepoek, gemarineerde mosterdzaadjes en een groen blaadje postelein. Serveer er gekookte aardappelen bij.

Hoe maak je gemarineerde mosterdzaadjes?

Om mosterdzaadjes te marineren, laat je 1 dl azijn met 1 dl water, 5 g zout en 20 g suiker even opkoken. Doe er 100 g gele mosterdzaadjes bij. Laat de mosterdzaadjes zachtjes koken tot het vocht opgenomen is.

Deze kabeljauw met witloof in mosterdsaus is ook lekker met een handvol, handgepelde grijze garnalen.

Laat het je smaken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *