Bokkenpootjes op de klassieke manier


Hoe komen bokkenpootjes aan hun naam?

Is het je al opgevallen dat aan koekjes en gebakjes de gekste namen gegeven worden?
Kletskoppen, misérable of succès, je zou dit toch niet meteen associëren met gebak of koek. Bij het bakken van deze bokkenpootjes, vroeg ik me ook hoe deze koekjes aan hun naam waren gekomen. Ze lijken toch niet op de poten van een bok?
De enige verklaring die ik bij het googlen vinden kon, was die uit Wikipedia. De bokkenpootjes zouden symbool staan voor de poten van de duivel. Het recept zou bedacht zijn door een Nederlandse bakker uit Tuitjenhorn, een dorp in de provincie Noord-Holland. Er wordt verteld dat daar, naar jaarlijkse gewoonte, bokkenpootjes gebakken en gegeten werden om de overledenen te herdenken en ze te beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals.

Nu ja, ik vind alle redenen goed om een bokkenpootje te eten.
BokkenpootjesBokkenpootjes worden gemaakt van amandelmeringue. In de bakles heb ik geleerd dat de klassieke vulling van een bokkenpootje bestaat uit een mengeling van marsepein, water, suiker en een beetje likeur.
Maar volgende keer maak ik ze zeker eens met een mokkaboterroom of een crème au beurre, zoals wij zeggen. Ik heb hiervan nog een lekker receptje liggen dat ik echt met jullie moet delen. En ik ga eens experimenteren met de suiker. Ik heb net een inspirerende workshop rond desserten met natuurlijke suikers gevolgd en ik heb wel wat ideetjes om de witte geraffineerde suiker, die voor deze koekjes gebruikt wordt, te vervangen door een niet geraffineerde, natuurlijke suiker. Wordt vervolgd.

Maar nu eerst bokkenpootjes op de klassieke manier.

Wat heb je nodig?

Voor 25 bokkenpootjes: 80 g suiker – 125 g eiwit – 30 g bloem – 180 g broyage (=een mengeling van 1/2 deel suiker en 1/2 deel amandelpoeder) – 20 g suiker – 50 g amandelschilfers

Voor de vulling: 100 ml water – 120 g suiker – 10 ml likeur naar keuze – 250 g marsepein

Om af te werken: 500 g chocoladecallets

Hoe maak je het?

Maak eerst de marsepeinvulling.

Kook het water met de suiker tot een siroop. Voeg de likeur toe en meng er in kleine stukjes de marsepein onder. Roer om tot een gladde massa die je kan spuiten. Doe de vulling in een spuitzak met een spuitmond van 10 mm en zet even in de koelkast.

Ga nu verder met het beslag voor de bokkenpootjes.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bedek een bakplaat met bakpapier en spreid hierover de 80 gram suiker. Verwarm de suiker even in de oven, maar zorg ervoor dat de suiker niet kleurt of te heet wordt.

Klop ondertussen de eiwitten schuimig op met de mixer of de keukenrobot. Voeg de 20 gram suiker toe en mix verder tot je een mooi, stevig eiwitschuim hebt. Voeg dan geleidelijk en onder voortdurend kloppen de verwarmde suiker toe. Het eiwitschuim is klaar wanneer het in pieken blijft staan.

Meng nu de bloem en de broyage en spatel dit voorzichtig onder de opgeklopte eiwitten.

Leg bakpapier op een bakplaat. Schep het deeg van de bokkenpootjes in een spuitzak met een spuitmond van 8 mm. Spuit 50 reepjes van 5 cm lang op voldoende afstand van elkaar. Bokkenpootjes spuitenVerdeel er de amandelschilfers over.
Amandelschilfers op bokkenpootjesBak de bokkenpootjes in 12 tot 15 minuten goudbruin in het midden van de voorverwarmde oven.

Laat de koekjes even afkoelen. Spuit de marsepeinvulling op de platte kant van 1 koekje en druk er voorzichtig een ander koekje met de platte kant tegenaan.

Smelt de chocoladecallets in de microgolfoven of op een zacht vuurtje. Dompel de 2 uiteinden van de koekjes in de gesmolten chocolade en leg de koekjes op een rooster zodat de chocolade kan opstijven.
Bokkenpootjes chocolade

Zet jezelf een lekker kopje koffie of thee. Serveer er een zelfgemaakt bokkenpootje bij.

Lekkere zondag!

Recept: module bakken / patisserie CVO Volt

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *