Hartige muffins met tomaat en spek


Hartige muffins, ideaal om restjes te verwerken

Wat te doen met de vrije tijd?

Nu het hectische ritme van het dagelijkse leven stilvalt, besef ik hoe druk ik altijd bezig ben (was). De dagen zien er helemaal anders uit. Ik heb mijn draai nog niet gevonden. Ik rijd niet meer naar kantoor, maar ben aan het telewerken in mijn living.

En vermits alle kookactiviteiten zijn opgeschort, komt er opeens tijd vrij. Tijd om dagelijks een lange wandeling of een fietstocht te maken, om die stapel kooktijdschriften door te nemen, om rustig te koken, om eens iets te bakken.

Maar dat gevoel van tijd voelt wel raar aan, vind ik. Ik word er ook onrustig van. Onrustig omdat we niet weten wat er gaat gebeuren, hoe lang dit allemaal gaat duren. En het is ook onzeker over hoe we het sociale contact weer zullen opnemen, als deze crisissituatie voorbij zal zijn.

Maar koken en bakken helpt om mijn zinnen te verzetten.

Ik betrap me er wel op dat ik nog bewuster omga met voeding. We lassen eens een extra vegetarische dag in. En ik probeer alle restjes optimaal te verwerken zodat er niets verloren gaat.

Een ideale restverwerker zijn muffins.

Hartige muffins

Muffins. Dan denk je zeker en vast aan lekkere, zoete gebakjes met fruit of chocolade. Ideetjes nodig voor zoete muffins? Proef eens van muffins met appel en rode bessen of muffins met havermout en krenten.

Een lekkere variant zijn hartige muffins, gevuld met groenten en goed afsmakende kaas, met stukjes ham of spek en met verse kruiden. Je kan er veel restjes in kwijt en je kan er eindeloos mee variëren. Eet ze warm, als ze net gebakken zijn, of koud als lunch met een fris slaatje.

Ik heb voor jullie een recept klaarstaan van muffins met kerstomaatjes en spek. Liever vegetarisch? Vervang het spek door olijven of zongedroogde tomaten.

Wat heb je nodig voor 10 hartige muffins?

260 g bloem – 220 ml melk – 4 sneetjes spek – 4 el olijfolie – 3 el geraspte Parmezaanse kaas – 2 el lekkere, geraspte kaas – een handvol verse basilicumblaadjes – 8 kerstomaatjes – 1 sjalot – 1 ei – 1 eigeel – 7 g gedroogde gist – peper en zout – paprikapoeder – oregano – 1/2 rood chilipepertje 

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 °C – heteluchtstand.

Snijd de sjalot fijn. Snijd de sneetjes spek fijn. Stoof de sjalot aan in een scheutje olie. Voeg het spek toe en bak krokant aan.

Snijd de kerstomaatjes in 4. Doe de kerstomaten in een kom, samen met de in stukjes gescheurde basilicumblaadjes. Meng er de bloem en de gist onder. Kruid met peper, zout, paprikapoeder en oregano. Snijd het halve chilipepertje fijn en voeg dit ook toe.

Voeg het ei en het eigeel bij het bloemmengsel, samen met de melk en de gestoofde sjalot en de spekstukjes. Roer alles kort door. Rasp een flinke portie Parmezaanse kaas door het muffinbeslag.

Vet een muffinplaat in met boter en bestuif deze met bloem. Schenk er het muffinbeslag in.

TIP – Gebruik een ijsschep om het muffinbeslag gelijkmatig te verdelen.

Strooi de overige geraspte kaas over de muffins.

Bak deze hartige muffins gedurende 25 minuten tot ze goudbruin zijn.

Serveer ze warm, dan zijn ze het lekkerst.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *