Crostini met kruidenricotta en ratatouille


Lente op je bord met deze crostini met kruidenricotta en ratatouille

Ik zie vanuit mijn kot hoe de lente ontwaakt in de tuin. De bomen schieten vol blaadjes, de bloesems bloeien in zachte kleuren. Hier en daar komt een paasbloem piepen. De zonnestralen maken alles licht.

Tijd om wat lente op je bord te brengen met deze crostini met kruidenricotta en ratatouille.

Crostini-met-kruidenricotta-en-ratatouille

Crostini. Dat is een lekker stukje brood bestreken met olijfolie dat krokant gebakken wordt in de oven. De topping van een crostini kan echt vanalles zijn.

Wees creatief en verwerk de restjes groenten die je vindt in de koelkast. Ik gebruikte hiervoor aubergine, courgette, paprika, tomaat en een flinke portie kruiden.

Deze crostini met kruidenricotta en ratatouille is lekker licht, makkelijk en snel te maken en vegetarisch. Eet het als snack of als een lunch. Je kan er eventueel nog een frisse, groene salade bij serveren.

Wat heb je nodig voor deze crostini met kruidenricotta en ratatouille?

voor 10 porties

1 stokbrood

Voor de kruidenricotta: 125 g ricotta – 1 el zure room – peper – zout – beetje citroensap – een flinke portie verse kruiden zoals lente-uitjes, kervel, basilicum

Voor de ratatouille: 1/2 aubergine – 1/2 courgette – 1/2 paprika – 4 kerstomaatjes – 4 zongedroogde tomaten – 4 olijven – 2 lente-uitjes – peper – zout – paprikapoeder

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 °C – heteluchtstand.

Snijd het stokbrood in schuine, langwerpige plakken. Leg het brood op een bakplaat met bakpapier en besprenkel het met olijfolie.

Bak 12 minuten af tot het goudbruin en krokant is. Zet even opzij.

Maak de kruidenricotta. Klop hiervoor de ricotta los met een eetlepel zure room en wat extra citroensap. Voeg peper en zout toe. Hak de verse groene kruiden fijn. Ik gebruikte lente-uitjes, kervel en basilicum. Maar je kan zeker andere kruiden gebruiken, zoals bieslook, dille of tuinkers. Meng de gehakte kruiden onder de ricotta. Proef en kruid bij indien nodig.

TIP – Geen zure room in huis? Zo maak je het zelf. Roer 1 eetlepel citroensap door 1 eetlepel room. Je zal zien dat de room dikker wordt van consistentie.

Maak de ratatouille. Snijd de aubergine, courgette en paprika in hele kleine blokjes (brunoise) en doe ze samen in een kom. Besprenkel de groenten met olijfolie en kruid goed met peper, zout en paprikapoeder.

TIP – de olie van zongedroogde tomaatjes is heel lekker en kan je gebruiken in plaats van olijfolie.

Bak de groenten in een grillpan kort aan. Doe ze opnieuw in de kom. Snijd de tomaatjes en de olijven in stukken, de lente-ui in fijne ringen. Meng dit onder de gegrilde groentenbrunoise.

Werk de crostini af met een flinke schep kruidenricotta. Schep hierop royaal de ratatouille. Versier met enkele blaadjes basilicum.

Crostini met kruidenricotta en ratatouille

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *