Knolselderlasagne


Dishcover in lockdown

Het voelt allemaal vreemd. Deze periode zou heel druk zijn, met meerdere open kookworkshops op de kalender, verschillende teambuildings en andere culinaire activiteiten. En bam, zo plots valt alles stil.

Het coronavirus beheerst ons doen en laten.

Workshops moeten uitgesteld worden. Teambuildingactiviteiten worden geannuleerd. Onzekerheid troef. Wat zal de toekomst brengen? Hoe lang zal dit duren? Zullen we ziek worden?

We vergeten het vaak, maar het is zo waar, gezondheid is onze grootste rijkdom.

Ik moet nu noodgedwongen de pauzeknop indrukken. Mijn kookstudio ligt er stil en verlaten bij. Geen gezellige drukte. Geen gekletter van potten en pannen. Ik hoop dat ik jullie er snel weer kan ontvangen om samen te koken, om samen te proeven en al het lekkers van de wereld te ontdekken.

Tot die tijd, zal ik hier in mijn eigen keuken blijven kokkerellen, recepten uittesten en lekkers met jullie delen via mijn blog.

Een lekkere vegetarische knolselderlasagne

Dit is geen lasagne.

Knolselderlasagne

Toch geen lasagne met pastavellen. De pastavellen zijn vervangen door fijne plakjes knolselder. Een vegetarische lasagne, bomvol groenten, overgoten met een uien-tomatensaus en afgewerkt met verse basilicum.

Deze knolselderlasagne moet je echt eens klaarmaken. Zo lekker.

Wat heb je nodig voor deze knolselderlasagne?

voor 4 personen

1/4 knolselder (ongeveer 500 g) – olijfolie – 100 g geraspte kaas – 50 g geraspte Parmezaanse kaas – 1 bol mozzarella – peper en zout

Voor de tomatensaus: 120 g uien – 1 teentje look – 50 g olijfolie – 800 g tomaten – 1 tl suiker – peper en zout – een handvol verse basilicumblaadjes – 1/2 chilipeper – oregano – paprikapoeder

Hoe maak je het?

Maak eerst de tomatensaus. Ik gebruikte hiervoor mijn Thermomix 🙂 (recept van de tomatensaus waaraan ik extra specerijen toevoegde en de tomatenblokjes uit blik verving door verse tomaten). Je kan deze saus natuurlijk ook maken in een potje op het vuur.

Schil en snijd de ajuinen in stukjes. Doe olijfolie in een kookpot en stoof de uien op een zacht vuurtje tot ze glazig en goudgeel zijn en lekker ruiken.

Was en snijd de tomaten in stukjes. Doe ze bij de uien. Voeg een beetje suiker toe. Kruid met peper, zout, oregano en paprikapoeder. Snijd het halve pepertje fijn en pers het teentje look. Voeg dit toe aan de saus. Doe er voor extra smaak ook nog een 10-tal blaadjes verse basilicum bij. Laat de saus een kwartier sudderen. Mix de saus glad.

Verwarm de oven op 180°C – heteluchtstand.

Neem een ovenschotel.

Schil en snijd de knolselder in fijne plakken (2mm). Besprenkel de bodem van de ovenschotel met olijfolie. Schik 1 laag knolselderplakjes op de bodem. Kruid met peper en zout. Strooi er wat geraspte kaas over.

Knolselderlasagne-knolselder

Leg de volgende laag knolselder erop. Besprenkel opnieuw met olijfolie en kruid met peper en zout. Strooi er geraspte kaas over. Doe zo verder tot alle knolselder is opgewerkt.

Giet dan de tomatensaus over de knolselder. Scheur de mozzarella in stukken en schik ze op de tomatensaus.

tomatensaus-mozzarella

Werk af met geraspte Parmezaanse kaas.

Knolselderlasagne-Parmesaan

Zet de ovenschotel in de oven en bak de knolselderlasagne gedurende 45 à 60 minuten. De knolselder moet zacht zijn als je erin prikt met een vork.

Garneer de knolselderlasagne met basilicumblaadjes en serveer warm. Lekker met een salade erbij en een stukje brood. En ja, met een glaasje rode wijn.

Geniet ervan en zorg goed voor elkaar. Tot gauw.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *