Enchilada met kleurrijke groenten


Proeven van de lekkere Mexicaanse keuken.

De voorbije weken stak mijn neus regelmatig in Mexicaanse kookboeken en stond er ook geregeld Mexicaans bij ons op tafel. Ik was namelijk bezig met de voorbereiding van de workshop rond de Mexicaanse keuken die morgen doorgaat. Zoals altijd werd er druk geëxperimenteerd in de keuken: proeven, kruiden en nog eens proeven tot alle gerechten op punt staan. Uiteraard reserveerde ik ook een tafeltje bij enkele Mexicaanse restaurantjes in de buurt om de smaken van Mexico te ontdekken.
Ik was ooit al eens in Mexico op vakantie. Wat ik me er culinair van herinner zijn de eetstalletjes met gegrilde maïskolven en de zwarte-bonen-puree die bij elke maaltijd geserveerd werd. Na 3 weken had ik genoeg bonen gezien voor de rest van mijn leven. Ik moet zeggen dat ik nu de Mexicaanse keuken echt herontdekt heb en dat ik af ben van mijn zwarte-bonen-fobie.
Bonen, in alle kleuren, staan centraal in de Mexicaanse keuken. Net als maïs, avocado, pepertjes, koriander en tequila. Door de combinatie van verschillende smaken en verschillende kleuren creëer je gerechten die een lust zijn voor het oog en je smaakpapillen verwennen. Niet voor niets is de Mexicaanse keuken sinds 2010 erkend als Unesco Werelderfgoed.
Proef maar eens van deze enchilada met kleurrijke groenten.
EnchiladasJe zal meteen begrijpen waarover ik het heb. Het is een vegetarisch gerecht en een ideale manier om er restjes groenten in te verwerken. En vergeet vooral geen bonen toe te voegen. Je kan in de vulling van de enchilada’s ook kip of vlees verwerken. Maar ik vulde ze met kleurrijke groenten. Zo heb je met deze enchilada meteen ook wat inspiratie voor de Wereld Veggie Dag van aanstaande zaterdag 1 oktober.

Wat heb je nodig om 6 enchilada met kleurrijke groenten te vullen?

olijfolie – 1 rode ui – 2 teentjes look – 1/2 of 1 jalapeño pepertje – 1 klein blik linzen – maïskorrels van 1 verse maïskolf (of 1 klein blikje maïs) – 1 groot blik zwarte bonen – 1 groot blik tomatenblokjes – 1 rode paprika – 1 wortel – 1 eetlepel (Mexicaanse) oregano – 1 eetlepel Mexicaanse epazote kruiden (of een laurierblaadje en een takje tijm) – 1 eetlepel komijn – 1 eetlepel paprikapoeder – 1 eetlepel chipotle salsa (pittige saus) – peper – zout – 6 tortillavellen – 250 g geraspte cheddarkaas
Voor erbij: zelfgemaakte guacamole en verse koriander

Hoe maak je het?

Snipper de ui en plet de teentjes look. Verwijder de zaadjes uit het pepertje en snijd het millimeterfijn. Snijd de maïskorrels van de kolf. Schraap de wortel en snijd er kleine stukjes van. Verwijder de zaadlijst van de paprika en snijd de paprika in kleine blokjes.
Fruit de ui, look en het pepertje aan in olijfolie. Voeg de gespoelde linzen, maïskorrels, de stukjes wortel en paprika toe. Stoof even aan. Voeg de kruiden toe. Bevochtig met de tomatenblokjes.
Laat even sudderen tot de groenten beetgaar zijn. Voeg de gespoelde bonen toe en een eetlepel van de pittige chipotle salsa. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Beleg de tortillavellen rijkelijk met de groentemengeling, rol ze op en leg ze in een ovenschotel. Lepel er de overige saus over en strooi er de geraspte kaas over. Schuif de schotel gedurende een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 180° tot de enchilada’s warm zijn en de kaas gesmolten is.
Serveer de enchiladas met zelfgemaakte guacamole, verse koriander en een frisse Mexicaanse pint.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *