Pompoen-sodabrood met pompoensoep


Brood en soep met pompoen, typisch herfsteten.

Toen ik dit recept voor een pompoen-sodabrood las, in het nieuwe KVLV-boekje “Winterkost spécial”, dacht ik:”Mmmh, dat lijkt me lekker.”
Toen ik dit receptje uitprobeerde en het brood aan het kneden was, dacht ik:”Euh, wat is dat. Dat komt niet goed.”
Toen ik dit pompoen-sodabrood uit de oven haalde, dacht ik:”Mislukt.”
Toen ik het brood uit nieuwsgierigheid toch aansneed en proefde, dacht ik:”Amai, da’s lekker.”
Ik maakte er prompt nog een pompoensoepje bij.
Pompoen-sodabrood met pompoensoepPompoen-soda brood met pompoensoep. Dat is toch typisch herfsteten.
In sodabrood gebruik je geen gist, maar wel bakpoeder. Het brood hoeft niet te rijzen en kan na het kneden direct in de oven.

Dit pompoen-sodabrood is vrij vast van structuur. Breek er een stuk af met je handen of snijd er sneetjes af met een broodmes. Het heeft een ongewoon gele, lichtoranje kleur. Mijn collega’s keken bedenkelijk toen ik mijn boterhammendoosje tijdens de middagpauze boven haalde. Het brood heeft een zachte pompoensmaak en is subtiel gekruid. Lekker om in een pompoensoepje te soppen.

Wat heb je nodig voor een klein pompoen-sodabrood?

400 g pompoenvlees – 1 takje tijm – 1 takje rozemarijn – 1 blaadje laurier – 500 g bloem – 1 zakje bakpoeder voor 500 g bloem – 1 theelepel zout – 2 eetlepels olijfolie – 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Hoe maak je het?

Schil en ontpit de pompoen en weeg hiervan 400 g af. Snijd de pompoen in stukjes. Doe in een kookpot met ½ dl water en de kruiden. Stoof de pompoen gaar, haal er de kruiden uit en mix fijn. Laat afkoelen. Meng de bloem met het bakpoeder en schik de bloem in een kroontje op tafel. Strooi het zout aan de rand. Doe in het midden van het kuiltje de pompoenpuree en olijfolie. Meng met de hand de puree en bloem stilaan onder elkaar en kneed tot een soepel deeg. Kneed niet langer dan nodig is. Maak er een deegbal van en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd er met een mes een kruis in van ½ cm diep. Bestuif met bloem en bak het bood gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Recept uit de KVLV-uitgave ‘Winterkost spécial’

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *