Samosa met tomatenchutney


Met deze samosa duiken we de Indische keuken in. Hebben jullie al eens Indisch gekookt? Hier thuis staan dahl, een kruidige curry, een milde korma en zelfgemaakt naanbrood regelmatig op tafel en dat wordt altijd zeer gesmaakt. Het is een misverstand te denken dat Indische gerechten altijd spicy zijn. Kruidig en aromatisch, dat wel. Als ik Indische kookworkshops geef, neem ik een bomvolle mand met kruiden en specerijen mee. En al gauw vult de keuken zich dan met heerlijke, exotische geuren. En altijd opnieuw zijn de deelnemers verrast dat Indisch eten zo lekker en veelzijdig is. Als je nog niet vertrouwd bent met de Indische smaken, moet je het echt eens proberen. Of misschien eens een workshop bij mij komen volgen hé. Ik licht alvast een tipje van de Indische sluier op. Benieuwd hoe je deze vegetarische samosa maakt? Je krijgt er ook nog het recept van een lekkere tomatenchutney bij.

Samosa


Wat heb je nodig?
1 aardappel, geschild en in zeer kleine blokjes gesneden – 1 bataat (zoete aardappel), geschild en in zeer kleine blokjes gesneden – 1 wortel, geschild en in zeer kleine blokjes gesneden – 100gr  gare kikkererwten – 1 el ghee – 1 tl mosterdzaad – 1 tl garam masala – ½ tl kurkuma – ½ tl kerriepoeder  -1 tl fijngehakte gember  – 2 fijngehakte sjalotten – 1 tl zout – ½ groene peper, zonder zaadjes, fijn gesnipperd – 3 el fijngehakte korianderblaadjes – filodeeg


Hoe maak je het?
Verhit in een pan de ghee en rooster de mosterdzaadjes tot ze gaan ploffen en stoof de sjalotten tot ze glazig zijn. Dan kunnen de stukjes aardappel, bataat en wortel erbij en alle kruiden, behalve de garam masala en de verse koriander. Stoof de groentjes tot ze beetgaar zijn. Voeg de kikkererwten, de garam masala en de verse koriander toe, roer goed door en laat het mengsel wat afkoelen.


Snijd het filodeeg in 3 gelijke, lange repen.
Bestrijk het filodeeg met ghee of arachideolie.

Schep een kleine eetlepel vulling op het uiteinde.

Vouw een hoek van rechts naar links zodat je een driehoekje krijgt.

Dan van links naar rechts om de driehoek te sluiten.

Ga zo verder tot het einde van de deegreep.

Bestrijk de buitenkant van de samosa’s met olie of ghee en leg op ze op een bakplaat  met bakpapier. Zorg dat de naadkant naar onder ligt.


Bak de samosa’s goudbruin in een oven van 180°C gedurende ongeveer 15 minuten.


Bij een samosa hoort een chutney. Een chutney is een smaakmaker uit de Indische keuken. Het wordt gemaakt van een vruchtenpuree of een groentenpuree waaraan kruiden en smaakmakers worden toegevoegd. Chutney smaakt scherp, zuur en zoet tegelijk en heeft de consistentie van een confituur.


Tomatenchutney


Wat heb je nodig?

4 tomaten,  in stukken gesneden – 3 cm gember, geschild en fijngeraspt  – 1 el ghee – ½ theelepel panch phoran – 2 gedroogde rode chilipepers – 4 teentjes knoflook, geperst – 100 gr rietsuiker – 4 gedroogde abrikozen, in stukjes – 1 tl zout – 2 hele groene chilipepers


Hoe maak je het?
Snijd de gember fijn. Verhit de ghee in een pan en voeg de panch phoran toe. Laat even springen en voeg de gedroogde rode chilipepers, gember en knoflook toe. Goed roeren. Nu mogen de tomaten, zout en suiker erbij. Laat op een zacht vuur sudderen tot het een dikke massa wordt. Voeg de stukjes abrikoos toe en de hele groene chilipepers. Laat nog 10 minuten pruttelen. Laat afkoelen en dien op kamertemperatuur op.

Een korte, verklarende woordenlijst

Ghee= geklaarde boter, die nog wat verder doorgekookt wordt, wat zorgt voor de typische nootsmaak.
Garam masala= een geroosterde mengeling van specerijen, waarvan de samenstelling nogal kan verschillen van streek tot streek, maar meestal vind je er wel laurierbladeren, korianderzaad, komijn, pijpkaneel, zwarte peper, anijsster, chilipoeder en gemberpoeder in terug.
Het wordt meestal als laatste toegevoegd zodat de geur en de smaak tijdens het koken behouden blijft.

Panch phoran= een mix van 5 (panch) ongeroosterde zaden (phoran), die niet vermalen worden. Het bestaat uit gelijke delen komijnzaad, venkelzaad, mosterdzaad, fenegriekzaad en nigellazaad.
Dahl=een soep gemaakt van peulvruchten: linzen, kikkererwten of spliterwten.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *