Crema catalana met sinaasappel en kokos


Crema catalana, een tikkeltje exotischer

Crema catalana is zonder twijfel hét meest gegeten dessertje uit de Catalaanse keuken.

Ik maakte deze crema catalana een tikkeltje exotischer door kokosmelk te gebruiken in plaats van room en door extra sinaasappelsap toe te voegen.

Crema catalana met sinaasappel en kokos

Crema catalana lijkt op die andere dessertklassieker uit de Franse keuken: crème brûlée.

Maar toch zijn er enkele verschillen tussen deze 2 dessertjes.
De bereidingswijze is het belangrijkste verschil. Crema catalana gaart op het vuur. Crème brûlée bereid je in een warmwaterbad in de oven of in de stoomoven.

Ook de smaakmakers die je toevoegt zijn verschillend.
Crème brûlée krijgt voornamelijk smaak door vanille. Voor crema catalana voeg je ook de zeste van citroen of sinaasappel toe. En wat kaneel of een kaneelstokje.

Wat deze 2 dessertjes gemeen hebben is het krokante, gekarameliseerde suikerlaagje bovenop de crème wat het dessert onweerstaanbaar maakt.

Kies je voor de klassieke bereiding van een crema catalana of voor deze exotische crema catalana met sinaasappel en kokos?

Wat heb je nodig?

voor 4 schaaltjes crema catalana met sinaasappel
3 eigelen – 125 ml melk – 125 ml kokosmelk – 50 g suiker – 1 sinaasappel + zeste van de sinaasappel – 10 g maïzena – beetje citroensap – 1 kaneelstokje – wat rietsuiker om af te werken

Hoe maak je het?

Rasp wat zeste van de sinaasappel. Schil en snijd de sinaasappel à vif. Vang het sap op.
Pureer de sinaasappel.
Breng de melk met de kokosmelk en de gepureerde sinaasappel aan de kook. Voeg de sinaasappelzeste, een beetje citroensap en een kaneelstokje toe. Laat een kwartiertje trekken op een zacht vuurtje. Haal het kaneelstokje uit het melk/roommengsel.
Klop de eigelen met de suiker en de maïzena witschuimig tot een ruban.

TIP – de eiwitten gebruiken we niet in deze bereiding. Bewaar ze in de diepvries en gebruik ze om meringue of macarons te bakken.

Voeg een deel van het warme roommengsel bij de geklopte eigelen, roer door en giet dit bij de rest van het roommengsel in de kookpot. Verwarm tot net tegen het kookpunt en laat binden.
Verdeel de crema catalana met sinaasappel over de schaaltjes. Laat afkoelen en zet ze minstens 2 uur in de koelkast.
Bestrooi de crème voor het opdienen met de rietsuiker. Brand de suiker kort af met een goede brander.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *