Pasta alla puttanesca


Pasta alla puttanesca. Pasta met pit.

Ik heb er een favoriet pastarecept bij. Een snel-klaar-pasta. Ah ja, zoals de meeste pastarecepten. Beetje ziltig, beetje zoutig, pittig en verslavend lekker.

Ik heb het over deze pasta alla puttanesca.

Pasta-alla-puttanesca

De voornaamste ingrediënten voor deze pasta heb je waarschijnlijk wel in huis: gedroogde pasta, een blikje ansjovis, wat kappertjes, wat olijven, enkele tomaten, verse peterselie en natuurlijk Parmezaanse kaas.

Neem de vertaling van deze pasta alla puttanesca niet te letterlijk 🙂 … Italianen gebruiken “puttana” als een vloekwoord, zoals wij al eens “sh*t” zeggen. Dat verklaart misschien de naam die deze pasta kreeg “pasta alla puttanesca”, een pasta die je maakt met wat ingrediënten die je nog liggen hebt in de voorraadkast/frigo. Of zou de pasta toch verwijzen naar de dames van lichte zeden? What’s in a name? Deze pasta is lekker, daarmee basta.

Wat heb je nodig voor deze pasta alla puttanesca?

400 g pasta – 4 tomaten – 2 el zongedroogde tomaten – 50 g zoute ansjovis op olie – 75 g Parmezaanse kaas – 2 sjalotten – 2 teentjes look – 3 eetlepels kappertjes – 1 dl olijfolie – 1 bussel bladpeterselie – peper – zout – 75 g zwarte olijven (ontpit) – 1 klein blikje tomatenpuree – 6 el pastavocht – peper en/of een half chilipepertje

Hoe maak je het?

Pel de sjalotten, snijd ze middendoor en snipper ze in dunne halve ringen.
Hak de kappertjes grof.
Hak de olijven grof.
Snij de ansjovis in stukjes.
Snij elke tomaat in kwartjes en haal de pitjes eruit. Het vruchtvlees hak je vervolgens grof.
Hak de zongedroogde tomaten grof.
Pel de look en plet hem tot pulp. Snijd het chilipepertje millimeterfijn.

Zet een ruime pot water op. Voeg 1 koffielepel zout toe.
Kook de pasta beetgaar of al dente volgens de instructies op de verpakking. Giet de pasta af, maar hou 6 eetlepels pastavocht bij. Zet de pasta even opzij.

TIP – voor pasta alla puttanesca wordt vaak spaghetti gebruikt. Ik koos voor een schelpjes pasta omdat die de saus goed opneemt.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime pan.
Voeg de sjalotten, de look, de kappers, de olijven, de ansjovis en de tomatenpuree toe. Stoof een minuutje aan. Voeg de stukjes tomaat toe en het chilipepertje. Stoof alles 5 minuten lang op een matig vuur. Roer regelmatig om.

Snipper een flinke hoeveelheid bladpeterselie.

Doe de gekookte pasta bij de saus. Meng alle ingrediënten onder elkaar.
Strooi de peterseliesnippers over de pasta en roer alles een laatste keer om.
Serveer het gerecht in een ruime schaal. Strooi schilfers Parmezaanse kaas over de pasta en serveer meteen.

Deze pasta alla puttanesca stond centraal tijdens de online Italiaanse kookworkshop van enkele weken geleden.

Online-kookworkshop-Italiaans

Daarnaast maakten we ook nog auberginehapjes, een hapje met pesto en geitenkaas, een salade met gegrilde nectarine, courgette en tomaat, minestrone en een lekkere meringuerol met rood fruit.

Tijdens een 2-tal uurtjes samen koken in eigen keuken zetten we deze lekkere Italiaanse maaltijd op tafel.

Wil je ook eens meekoken? Ontdek welke workshops er de komende dagen op de kalender staan.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *