Crema Catalana


Ik maak nooit crème brûlée. Ik maak crema Catalana. Weet je wat het verschil is?

Crema Catalana is hét dessertje uit de Catalaanse keuken.
Crème brûlée is een dessertklassieker uit de Franse keuken.
Het belangrijkste verschil is de bereidingswijze. Crema Catalana gaart op het vuur. Het is snel klaar en lukt altijd. Crème brûlée bereid je in een warmwaterbad in de oven.
Ook de smaakmakers die je toevoegt zijn verschillend.
Crème brûlée krijgt voornamelijk smaak door vanille. Voor crema Catalana voeg je ook de zeste van citroen of appelsien toe. En wat kaneel of een kaneelstokje.
Wat deze 2 dessertjes gemeen hebben is het krokante suikerlaagje bovenop de crème. En ze zijn allebei hemels lekker.
Absoluut mijn favoriete dessertjes.

Wist je dat crema Catalana ook crema de Sant Josep genoemd wordt?
Traditioneel wordt dit dessert op 19 maart, de dag van St.-Jozef, klaargemaakt en gegeten. Kan jij wachten tot dan om het te maken?

Wat heb je nodig?
voor 6 schaaltjes
6 eigelen – 350 ml melk – 250 ml room – 100 g kristalsuiker – 20 g maïzena – zeste van een halve citroen – 1 kaneelstokje – 1 vanillestokje – wat rietsuiker om af te werken

Hoe maak je het?
Snijd het vanillestokje open en haal er de zaadjes uit.
Breng de melk met de room aan de kook. Voeg de zeste van een halve citroen toe samen met het kaneelstokje, de vanillezaadjes en de vanillestok.
Laat een kwartiertje trekken op een zacht vuurtje. Haal het kaneelstokje en de vanillepeul uit het melk/roommengsel.
Klop de eigelen met de suiker witschuimig tot een ruban en doe er de maïzena bij.
Voeg een deel van het warme roommengsel bij de geklopte eigelen, roer door en giet dit bij de rest van het roommengsel in de kookpot. Verwarm tot net tegen het kookpunt en laat binden.
Door het toevoegen van maïzena zal het mengsel niet schiften.

Verdeel de crema Catalana over de schaaltjes. Laat afkoelen en zet ze minstens 2 uur in de koelkast.
Bestrooi de crème voor het opdienen met de rietsuiker. Brand de suiker kort af  met een goede brander.

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *