Aardappelsoep met boschampignons


Soep Parmentier met aardappelen uit mijn straffe streek

Twee straten verder van waar ik woon, tussen de velden met bieten, maïs en aardappelen, vind je het akkerbouwbedrijf ’t Engebroeckhof. De familie Geleyns teelt hier al 7 generaties lang bieten, maïs en vooral de lekkerste patatjes.

Aardappelen Johan Geleyns

Die aardappelen gaan recht van het veld naar de hoevewinkel. Hier word je door moeder Irene altijd met de glimlach bediend en er is ook steeds tijd voor een babbel.

Ik kom hier bijna wekelijks langs, want wij eten best wel veel patatten. Met een aardappel kan je alle kanten op in de keuken. Gekookt, gebakken, in een puree, voor kroketjes of zelfgemaakte frietjes.

Of steek die schatjes van patatjes eens in een lekkere aardappelsoep. Een chiquere naam voor aardappelsoep is soep Parmentier. Het is een eenvoudige soep die je op honderden manieren kan afwerken: met gerookte zalm, met stukjes spek, garnalen of met een mengeling van champignons.

aardappelsoep

Bereidingen met aardappelen worden vaak genoemd naar Parmentier, een Franse econoom en landbouwdeskundige. Hij is niet de uitvinder van de aardappel, maar hij zorgde er wel voor dat de aardappel het volksvoedsel werd van de Fransen. Aanvankelijk moesten de Fransen niets weten van de aardappel. Zij aten liever brood. Maar na 2 mislukte graanoogsten redde de aardappel de Franse bevolking wel van de hongersnood.

Proef je mee van mijn aardappelsoep met de smaken van het bos?

Wat heb je nodig?

klontje boter – 2 sjalotten – 1 teentje look – 2 preiwitten – 1 kg aardappelen bintje – 2 l groentebouillon – bouquet garni – 2,5 dl lichte room – zeste van een halve citroen – citroenpeper – selderijzout

Voor de afwerking van de aardappelsoep: 200 g boschampignons, geborsteld – grof zout – zwarte peper – geroosterde sesamzaadjes – groene kervelpluksels

Hoe maak je het?

Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Pel het teentje look en pers het fijn. Was de prei en snijd het wit in ringen. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Maak een bouquet garni door enkele takjes peterseliestengels samen te binden met enkele takjes tijm en een laurierblaadje. Smelt de boter in een kookpot en stoof de sjalot en preiringen aan. Kruid goed met peper en zout. Voeg de look toe en ook de aardappelblokjes. Bevochtig met de groentebouillon. Kook de soep totdat de aardappelblokjes gaar zijn. Voeg de room toe en mix de soep glad. Werk de aardappelsoep af met wat citroenzeste.

Borstel de champignons proper en bak ze krokant aan in een pan met boter. Kruid goed met peper en grof zout. Serveer de aardapppelsoep met de gebakken champignons, enkele kervelpluksels en geroosterde sesamzaadjes.

Als extraatje kan je er nog wat zelfgemaakte aardpeerchips bij serveren.

Tips en weetjes

Nog enkele aardappelweetjes die ik laatst las op mijn culinaire kalender:

  • van 1 kg aardappelen houd je na het schillen ongeveer 750 g aardappelen over
  • van 1 kg geschilde aardappelen maak je ongeveer 40 kroketten, goed voor 8 personen
  • van 1 kg geschilde aardappelen kan je frietjes maken voor 2 à 3 personen
  • voorzie 200 g gekookte aardappelen bij een hoofdgerecht en 75 g als garnituur bij een voorgerecht

Hier vind je nog meer inspiratie om te koken met aardappelen.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *