Komkommerkuipjes met sashimi van zalm. Een Japans aperitiefhapje.
Bij de Japanse keuken denk je waarschijnlijk spontaan aan sushi en sashimi. Wel, dit is een heerlijk hapje voor de liefhebbers van sashimi! Deze komkommerkuipjes met sashimi van zalm, avocado en een sojasausdressing zijn een ideaal fingerfoodhapje. Snel klaar, heerlijke smaken en geen afwas achteraf.

Kies voor deze Japanse aperitiefhapjes een dagverse vis van topkwaliteit. Ik koos voor zalm, maar ook andere vissoorten zijn lekker. Sashimi van zalm en tonijn zijn het bekendst. Dit hapje kan je ook maken met kabeljauw, zwaardvis, zeebaars, Sint-Jacobsnootjes of horsmakreel. Horsmakreel wordt ook wel eens de Belgische tonijn genoemd. De visjes zijn vanaf augustus opnieuw verkrijgbaar. Vraag er zeker eens naar bij je vishandelaar.
Bij dit hapje snijd je de rauwe vis in kleine blokjes en niet in fijne, dunne plakjes, zoals dat meestal is als je sashimi eet. De rauwe vis wordt kort gemarineerd in een sojadressing van sojasaus, sesamolie, gember en chilipeper. Daarbij komen stukjes romige avocado en frisse lente-ui. In plaats van komkommerkuipjes kan je de sashimi ook serveren in slablaadjes.
Een heerlijke tapas uit de Aziatische keuken!
Ik ben alvast fan van de Japanse keuken. En die reikt verder dan enkel sushi en sashimi. Denk maar aan een heerlijk geurende misosoep, krokante tempura van groentjes, verrukkelijke noedelgerechten. Tijdens de workhops sushi en Japans koken laat ik je mee genieten van de Japanse kookkunst, waarbij gezond eten centraal staat. Uiteraard vertel ik je ook meer over mijn eigen culinaire ervaringen in het land van de rijzende zon. En ik leer je enkele woordjes Japans.
Zin om mee te koken? Check de agenda van de open kookworkshops. Graag tot ziens op 1 van de kookworkshops!
Ontdek snel het recept van deze komkommerkuipjes met sashimi. Zo heb je alvast een voorproefje van de Japanse keuken.

Komkommerkuipjes met sashimi van zalm
Ingrediënten
- 150 gram vis voor sashimi (zalm, kabeljauw, tonijn, zwaardvis,…)
- 1/2 avocado
- 3 lente-uitjes
- 1 el geroosterde sesamzaadjes
- 3 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1/2 tl suiker
- 1 el geraspte gember
- 1/2 chilipeper
- 4 el sushi azijn
Bereidingswijze
- Maak de komkommerkuipjes. Was en snijd de komkommer in dikke schijven van ongeveer 2 cm. Hol ze wat uit. Besprenkel de komkommerstukjes met sushi azijn en laat even trekken.
- Snijd de vis in kleine blokjes. Verwijder eventuele graatjes.
- Maak de sojadressing. Roer hiervoor de suiker los met de sojasaus.
- Voeg de sesamolie toe, samen met de geraspte gember en chilipeper.
- Roer de sojadressing onder de stukjes vis en laat even marineren.
- Snijd de avocado doormidden. Verwijder de schil. Snijd een halve avocado in kleine blokjes.
- Verwijder de wortelaanzet en de droge bladeren van de lente-uitjes. Snijd de lente-uitjes in fijne ringen.
- Meng de blokjes avocado en de stukjes lente-ui onder de vis.
- Dep de komkommerkuipjes droog op keukenpapier.
- Schep in de holte van de komkommerkuipjes de sashimi van zalm.
- Garneer met geroosterde sesamzaadjes en eventueel met een blaadje koriander.