Wie gaat hem bakken, deze lekkere ananastaart?
Wat was het lang geleden dat ik nog eens gebakken had. Nu had ik nog toervetstof in de ijskast liggen en een superlekkere ananas die rijp genoeg was om op te eten. Wat zou ik bakken? Wat ge-google bracht me bij het recept van de ananastaart van Jeroen.
De taartbodem uit kruimeldeeg, verving ik door een zelf gemaakt brokkeldeeg.
Brokkeldeeg vind ik een zalig deeg om mee te werken in de keuken. Het deeg is snel klaar, het bakt heerlijk krokant in laagjes en je kan het gebruiken met een hartige of een zoete vulling.
Het ananassap, om de vanillepudding mee te maken, had ik niet in huis. Maar wel appelsap en dat smaakte ook lekker.
Deze ananastaart ziet er geweldig uit en smaakt heerlijk. Wie gaat hem bakken?
Wat heb je nodig voor deze lekkere ananastaart?
Voor het brokkeldeeg: 140 g toervetstof – 250 g bloem – 4 g zout – 125 ml water – 1 eigeel
Hiermee heb je voldoende brokkeldeeg voor 2 taarten met een diameter van 24 cm.
Als je maar 1 taart wil bakken, halveer je de ingrediënten.
Voor de vulling: 1 verse ananas – 3 kleine blaadjes gelatine – 300 ml appelsap – 4 eieren – 200 g suiker – 50 g vanillepuddingpoeder – 300 ml room
Hoe maak je het?
Brokkeldeeg
Maak het brokkeldeeg. Kneed hiervoor alle ingrediënten onder elkaar. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast. Verdeel het deeg in 2 porties. Rol voor deze ananastaart 1 portie van het deeg op 2 mm dikte uit ter grootte van je bakvorm. (diameter 24 cm)
Beboter en bebloem de taartvorm en leg het deeg erin. Duw het deeg goed aan. Leg een vel bakpapier op het deeg en doe er bakbonen in. Bak het deeg blind in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 minuten. Neem het bakpapier en de bakbonen weg en bak de taart nog 10 minuten zonder steunvulling.
Laat de taartbodem na het bakken, afkoelen op een rooster.
Taartvulling
Maak ondertussen de vulling voor de ananastaart.
Week de gelatineblaadjes in een kom met koud water.
Verwarm het appelsap op het vuur.
Splits de eieren en klop de eigelen samen met 100 gram van de suiker op tot een stevig mengsel (ruban). Voeg er het vanillepuddinpoeder bij en roer nog eens goed door.
Giet wat van het warme appelsap bij de ruban en roer los.
Giet de ruban dan bij de rest van het sap en bind dit mengsel al roerend op een middelhoog vuur tot een stevige pudding.
Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de pudding. Laat de pudding afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de eiwitten met de overige 100 gram suiker op tot een stevige meringue.
Klop de room lobbig op tot yoghurtdikte.
Spatel de room door de pudding en schep dit over de taartbodem.
Laat de taart zo afkoelen in de koelkast.
Afwerking
Snijd de ananas in stukjes.
Verdeel de ananas over de taart en schep er de meringue over. Brand de meringue af met een brandertje of zet de taart een 30-tal seconden onder de grill van de oven tot de meringue mooi kleurt.
Ziet er heerlijke taart uit!
,n Vraagje : je gebruikte Toervetstof, is dit toerboter gebruikt voor bladerdeeg?
Wat is het voordeel van gebruik van deze boter in brokkeldeeg t.o.v. margarine/ roomboter?
Groet,
Mieke
De toervetstof zorgt voor de laagjes in het deeg als je het bakt. Het lijkt dan op bladerdeeg, maar het is veel sneller klaar.