Kaastaart met brokkeldeeg 2


Mijn eigen versie van een kaastaart.

Brokkeldeeg vind ik een zalig deeg om mee te werken in de keuken. Het deeg is snel klaar, het bakt heerlijk krokant in laagjes en je kan het gebruiken met een hartige of een zoete vulling.
Om brokkeldeeg te maken heb je bloem, water, ei, wat zout en toervetstof nodig.
Sommige mensen vroegen me al of ze die toervetstof kunnen vervangen door gewone boter. Eigenlijk niet. Die toervetstof zorgt er net voor dat er verschillende laagjes gevormd worden tijdens het bakken. Net zoals bij bladerdeeg. Ik raad aan om echt op zoek te gaan naar die toervetstof. Zelf koop ik het aan een kraampje met bakbenodigdheden op de zondagsmarkt in Heverlee. Toervetstof kan je gemakkelijk in porties invriezen. Zo heb je het altijd in huis als je zin hebt om taartjes te bakken.
Op mijn blog kan je verschillende taartrecepten terugvinden waarin ik brokkeldeeg gebruik. Zo maakte ik een tijdje geleden een hartige tomatentaart en met het brokkeldeeg dat ik nog over had bakte ik mijn lievelingsgebak: een kaastaart.
Kaastaart met brokkeldeegHet oorspronkelijk recept schreef 500 gram platte kaas voor. Nu had ik die zondag nipt 200 gram platte kaas in huis. Daarom verving ik een deel van de platte kaas door mascarpone en yoghurt. En voilà, mijn eigen versie van de kaastaart was geboren, of beter gezegd, gebakken.
Het was niet de bedoeling om deze kaastaart op de foto of op de blog te zetten. Maar na de eerste hap van de nog lauwwarme taart klonken alleen maar “amai da’s lekker” kreten. En daarom deel ik mijn kaastaart-recept met veel plezier met mijn lezers.

Wat heb je nodig voor deze lekkere kaastaart?

Voor het brokkeldeeg: 140 g toervetstof – 250 g bloem – 4 g zout – 125 ml water – 1 eigeel
Hiermee heb je voldoende brokkeldeeg voor 2 taarten met een diameter van 24 cm.
Voor de kaasvulling: 200 g platte kaas – 50 g yoghurt – 250 g mascarpone – 175 g suiker – 4 eigelen – 80 g bloem – 2 dl melk – 1 vanillestok

Hoe maak je het?

Kneed voor het brokkeldeeg alle ingrediënten onder elkaar. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast. Rol het daarna op 2 mm dikte uit ter grootte van je bakvorm.
Bereid het kaasmengsel voor de kaastaart.
Warm de melk. Schraap de zaadjes uit de vanillestok en doe de zaadjes en de opengesneden vanillepeul in de warme melk. Laat eventjes trekken en haal de vanillestok dan uit de melk. Laat de melk wat afkoelen.
Klop ondertussen de eigelen met de suiker tot een luchtig, wit mengsel (=ruban). Doe hierbij de kaas, de yoghurt, de mascarpone en de bloem. Doe er de melk bij en roer even door.
Stort dit mengsel in de bakvorm met brokkeldeeg.
Bak de taart gedurende 1 uur in een voorverwarmde oven van 170 graden – hetelucht stand.
Laat de taart afkoelen op een rooster en dan smullen maar.
Deze kaastaart blijft lekker krokant tot het laatste kruimeltje.

Voor de bakliefhebbers vermeld ik nog even dat ik op 22/10/2016 een bakworkshop geef. Wil je je bakkunsten bijschaven, schrijf je dan snel in. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Inschrijven of meer info? Bel me, schrijf me.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Kaastaart met brokkeldeeg