Vandaag op ons menu: seldersoep.
Na de soms té copieuze feestmaaltijden van de afgelopen dagen schakelen we stilletjes aan terug over naar dagelijkse kost. En bij ons hoort daar elke dag een lekker soepje bij. Dus geef ik je wat inspiratie voor je dagelijkse portie soep. Tussen mijn recepten ontdek je heel veel soepideetjes. Koud of hartverwarmend, van hier of met een oosterse of exotische twist. Soepen in wit, geel, oranje, rood of groen. Soepen die smaken naar verre reizen of die je doen terugdenken aan je kindertijd. Vandaag op ons menu: seldersoep. Zo’n lekker, warm soepje doet toch goed op deze koude en grijze winterdagen.

Ik heb deze eenvoudige seldersoep toch nog feestelijk afgewerkt met stukjes gebakken eend. Voor deze soep gebruikte ik witte selder, ook wel bleekselder genoemd. De smaak is niet zo sterk als die van groene selder. Eventueel kan je de witte selder vervangen door knolselder.
Het geheim ingrediënt in deze seldersoep? Gebruik selderijzout in plaats van gewoon zout. Dat versterkt de seldersmaak.
En wat doe je met de rest van de witte selder? Witte selder is een veelzijdige groente die je rauw, gekookt of gestoofd kan eten. Rauwe stengels selder zijn lekker met een dipsausje. Gekookte of rauwe stukjes selder kan je door een eiersalade mengen. Gestoofde selder in een tomatensaus met gehaktballetjes en smeuïge puree is een favoriet hier in huis.

Seldersoep met gebakken eend
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 sjalot
- 1/2 witte selder
- 1 wit van prei
- 1 aardappel
- 2 blokjes groentenbouillon
- zwarte peper
- selderijzout
- 1 liter water
voor de afwerking
- 2 lente-uitjes
- 50 gram gerookte eend
- 4 eetlepels room
Bereidingswijze
- Schil de sjalot en snijd in stukken.
- Schil de aardappel en snijd in stukken
- Was de selder en het wit van prei en snijd in stukken.
- Verwarm de olijfolie in een kookpot en stoof de ui en het preiwit aan.
- Voeg de stukjes selder toe. Stoof mee aan.
- Voeg de aardappelstukjes toe en doe er 1 liter water samen met 2 bouillonblokjes bij.
- Kruid met peper en zout.
- Laat de seldersoep 20 minuten onder deksel koken.
- Snijd ondertussen de lente-uitjes in fijne ringen.
- Snijd de sneetjes gerookte eend fijn en bak ze krokant aan. Laat uitlekken op keukenpapier.
Afwerking van de seldersoep
- Mix de soep glad met een staafmixer. Proef en kruid indien nodig bij met peper en zout.
- Schep de warme soep in kommen en werk af met room, de stukjes gebakken eend en lente-uitjes. Werk af met een extra draai van de pepermolen.
Tips&tricks
