Aardbeien-yoghurtijs


De zomer van 2018 kan niet zonniger zijn…

Toch hangt er bij ons een donkere, dreigende donderwolk in de lucht. Het begon al in de lente. We kregen te horen dat mijn mama heel erg ziek is. De voorbije maanden waren gevuld met stress, verdriet en een hoop onzekerheid. De voorbije weken met ziekenhuisbezoekjes, stress, verdriet en blijvende onzekerheid. Daarom is het blogleven hier wat stiller. Geen tijd, soms geen goesting of de tijd die nog overblijft liever vullen met kleine, leuke dingen om even terug op te laden: een wandeling, een etentje, een stadsbezoek, even uitwaaien aan de zee, bladeren door een nieuw kookboek.

Hittegolf. Dit aardbeien-yoghurtijs zorgt voor verkoeling.

Over dat nieuwe kookboek…

Dat is er weer eentje van David Frenkiel en Luise Vindahl: The Green Kitchen Travels, een eerder verschenen boek met een bundeling van heerlijke en gezonde recepten uit de hele wereld. Met recepten voor snacks, salades, soepjes, drankjes, toetjes en zoveel meer.

Mijn oog viel op een receptje voor yoghurtijs met aardbeien.

Ik maakte al liters en liters ijs voor de huisgenoten. Voornamelijk aardbeienijs volgens een recept dat ik van mijn schoonmoeder kreeg. IJs zonder eieren, met veel fruit, niet te zoet en lekker romig. Heel lekker.

Nu maakte ik eens aardbeien-yoghurtijs. Met geroosterde aardbeien, volle Griekse yoghurt en ahornsiroop. Amai, da’s ook lekker.
Aardbeien-yoghurtijs
De aardbeien krijgen door het roosteren een extra zoete en fruitige smaak. De yoghurt maakt het ijs lekker fris en de ahornsiroop zorgt voor een karamelachtige, zoete smaak.

Wat heb je nodig voor een litertje aardbeien-yoghurtijs?

500 g aardbeien – 120 ml ahornsiroop – 1 el citroensap – een half vanillestokje – 500 g Griekse yoghurt

Materiaal: ijsmachine

Hoe maak je het?

Rooster eerst de aardbeien.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Was de aardbeien. Verwijder de kroontjes. Snijd de aardbeien in 4. Leg ze in een bakvorm. Voeg 2 eetlepels ahornsiroop toe, het citroensap. Schraap de zaadjes uit de halve vanillestok. Meng dit onder de aardbeien.
Yoghurt-aardbeiijs - met vanille
Laat de aardbeien 30 minuten roosteren in de oven tot ze geslonken zijn. Doe de aardbeien en het vrijgekomen, siroopachtige sap in een kom en voeg de rest van de ahornsiroop toe. Zet de geroosterde aardbeien in de koelkast tot ze helemaal afgekoeld zijn.
Aardbeien-yoghurtijs - geroosterd
Hou een deel van de aardbeien apart, ongeveer een half kopje. Mix de rest van de aardbeien en het sap glad. Roer er de koele Griekse yoghurt door.
Yoghurt-aardbeiijs - gemixt
Schenk het aardbeien-yoghurtmengsel in de ijsmachine en laat de machine 20 minuten tot een half uurtje draaien tot het ijs smeuïg is. Roer er op het laatste nog de stukjes overgebleven aardbeien onder. Laat het yoghurtijs nog 2 minuten verder draaien.

Pas gedraaid is dit aardbeien-yoghurtijs op z’n lekkerst!

Om het ijs te bewaren, schep je het in een diepvriesdoos en zet je het in de diepvries. Haal het aardbeien-yoghurtijs zeker een kwartiertje voor je er van wil smullen uit de diepvries, zodat het makkelijker schepbaar is.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *