Zalm-kaastaartje


Hartig zalm-kaastaartje met dille

Het blijft zwoel zomers weer. Daardoor had ik afgelopen dagen niet zo veel zin om lang in de keuken te staan koken. Maar gisteren was ik in vorm.

Eerst werkte ik een berg strijk weg en daarna heb ik een hele namiddag met plezier gekokkereld. Ik maakte een zalm-kaastaartje als voorafje, een lekker courgettesoepje, een Italiaans gehaktbroodje met paprika en pasta als hoofdgerecht en een lichte aardbeienmousse als toetje.

Ziet dit zalm-kaastaartje er niet feestelijk uit? Het is niet eens zo moeilijk om te maken en het hoeft niet in de oven, maar wel enkele uren in de koelkast.

Zalm-kaastaartje

Zalm, dille en kruidenkaas, het is een hemels lekkere combinatie. Mijn zalmrolletje met komkommer en Cavi-Art is op dit ogenblik het meest bekeken recept om mijn blog. Het is een snel-klaar hapje met dezelfde ingrediënten. Benieuwd of dit zalm-kaastaartje ook zo goed zal scoren.

Wat heb je nodig voor dit zalm-kaastaartje?

100 g gerookte zalm – 1/2 broccoli (enkel de roosjes) – 1 sjalot – 1 teentje look – verse dille – 150 g kruidenroomkaas – 200 ml room – sap van een halve citroen – 100 g zoute koekjes – 2 blaadjes gelatine (pak van 12 blaadjes=20 g) – peper – zout – nootmuskaat – pili pili naar smaak – enkele eetlepels olijfolie

Hoe maak je het?

De mise-en-place.

Verdeel de broccoli in roosjes. Kook de broccoliroosjes 3 minuten en spoel ze dan onder koud stromend water. Zo behouden ze hun mooie, groene kleur. Hak de broccoli fijn.

Pel en snipper de sjalot. Pel en plet het teentje look fijn. Stoof de sjalot en de look glazig in olijfolie. Doe er de broccoli bij. Kruid naar smaak met peper, zout, nootmuskaat en pili pili. Bak enkele minuten tot de broccoli beetgaar is. Zet even opzij.

Week de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water. Warm 100 ml room op in een pannetje. Roer er van het vuur de uitgeknepen gelatine door.

Klop de roomkaas glad met de overige 100 ml room en het sap van een halve citroen. Kruid met peper en zout. Voeg de room met de gelatine erbij.

Snijd de zalm in kleine stukjes. Hou wat zalmsnippers opzij om te garneren. Doe de rest bij het kaas-roommengsel.

Hak enkele takjes dille fijn en voeg dit ook toe. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Verkruimel tenslotte de zoute koekjes en meng ze met de boter.

Maak de dille-olie. Hak enkele takjes dille fijn en meng ze met 2 eetlepels olijfolie. Kruid met peper en zout.

De opbouw van het taartje.

Nu staat alles klaar om het zalm-kaastaartje te maken.

Kies hoe je het zalm-kaastaartje gaat serveren. Dat kan in glaasjes of in een vorm. Ik maakte 2 versies. Enkele individuele porties in siliconen bloemenvormpjes en de rest stortte ik in een kleine bakvorm.

In dat geval moet je de zalm-kaastaart bij het serveren in plakjes snijden. En dat bleek toch niet zo gemakkelijk te gaan. Dus je kiest best glaasjes of individuele vormpjes. Siliconen vormpjes zijn heel makkelijk in gebruik en de taartjes komen er makkelijk uit.

Om het zalm-kaastaartje te vormen, begin je eerst met een laag van de koekjeskruimels. Druk dit goed aan. Daarbovenop verdeel je de broccoli. Druk opnieuw goed aan. Tenslotte overgiet je alles met het zalm-roommengsel.

De zalm-kaastaartjes moeten nu een aantal uren opstijven in de koelkast. Je kan dit gerust een dag van tevoren klaar maken.

Om te serveren werk je het zalm-kaastaartje af met wat snippers zalm, een takje dille en enkele druppels dille-olie.

Receptinspiratie: Libelle Lekker – cheesecake

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *