Saliekoekjes met geitenkaas en ham


Aperotime met deze hartige saliekoekjes

Een hartig koekje voor de salieliefhebbers onder ons. Boter, bloem, kruidenkaas, salie en walnoten zijn de ingrediënten voor deze lekkere, hartige saliekoekjes.

Saliekoekjes

Zet deze al maar op je lijstje van favoriete aperitiefhapjes.

Salie groeit bij mij weeldering in de kruidentuin. Wist je dat het de koningin van de geneeskrachtige kruiden genoemd wordt? Salie komt van de Latijnse naam salvia en dat komt van het werkwoord ‘salvere’, wat redden betekent. Salie zou onder andere helpen bij keelpijn of stress, tegen insectenbeten en slapeloosheid.

Dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Maar in de keuken gebruik ik salie graag in tomatensaus, een risotto en stoofpotjes. Het is natuurlijk ook onmisbaar bij het Italiaanse gerecht saltimbocca. Gefrituurd worden de zachte, stugge salieblaadjes lekker krokant. Leuk om een hapje mee af te werken.

Benieuwd hoe je deze lekkere saliekoekjes bakt?

Wat heb je nodig voor 15 saliekoekjes?

Voor de saliekoekjes: 75 g koude boter – 140 g bloem – 10 salieblaadjes – 50 g kruidenkaas – 30 g walnoten + wat extra om te garneren – snuf zout

Voor de afwerking: 60 g geitenkaas – 2 el room – peper – enkele sneetjes rauwe ham – enkele salieblaadjes – enkele eetlepels olijfolie

Hoe maak je het?

De saliekoekjes. Hak de salieblaadjes fijn. Snijd de boter in stukjes. Doe de boterblokjes in een kom samen met de bloem, de fijngehakte salie, de kruidenkaas en een snuifje zout. Meng tot je een kruimelig, samenhangend deeg hebt. Voeg de gehakte walnoten toe. Rol het deeg op tot een worst van ongeveer 5 cm dik. Wikkel het deeg in plastiekfolie en laat het 30 minuten opstijven in de diepvries.

Saliekoekjes

TIP – je kan het deeg in de diepvries bewaren om er later koekjes van te bakken. Zo heb je snel een lekker aperitiefhapje.

Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.

Neem het deeg na de rusttijd uit de diepvries. Verwijder de plastiekfolie en snijd het in ronde plakjes van een halve centimeter. Leg de saliekoekjes op een bakplaat met bakpapier op voldoende afstand van elkaar.

Saliekoekjes

Bak de saliekoekjes 15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze na de baktijd afkoelen op een rooster.

De gebakken salieblaadjes. Doe enkele eetlepels olijfolie in een pan. Bak de salieblaadjes kort en knapperig aan. Schep de blaadjes uit de pan en laat de ze uitlekken op keukenpapier.

De geitenkaascrème. Roer ondertussen de geitenkaas smeuïg met de room.

Scheur de ham in kleine stukjes.

Breek de walnoten in kleinere stukken.

Werk de saliekoekjes af. Bestrijk de saliekoekjes met de geitenkaascrème. Leg er wat hamsnippers op, stukjes walnoot en enkele krokant gebakken salieblaadjes. Werk af met een draai van de pepermolen.

TIP – laat de ham weg of vervang het door zongedroogde tomaatjes. Zo heb je een lekker vegetarisch alternatief.

TIP – inspiratie voor deze koekjes vond ik in een ouder nummer van Delicious. Ik verving de blauweschimmelkaas door kruidenkaas en de pecannoten door walnoten van bij ons.

Smakelijk.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *