Witte chocomousse met veenbessen


Kerstdessert: witte chocomousse met veenbessen en crumble van speculaas

Een op-en-top kerstdessert. Witte chocomousse met veenbessen en een crumble van speculaas.

Voor mij geen kerst zonder veenbessen. Als de eerste verse veenbessen, ruim voor de kerstperiode, in het koelvak van de supermarkt verschijnen, ben ik er als de eerste bij om ze te kopen.

Verse veenbessen kan je niet rauw eten, want daarvoor zijn te zuur en te bitter. Je stooft ze op het vuur tot de besjes openspringen en hun sap afgeven. Suiker erbij en de veenbessencompote is klaar. Heerlijk bij een kerstkalkoen, een stukje wild, in gebak en dessertjes of in een feestelijke cocktail.

In dit kerstdessert past de zurige veenbessencompote goed bij de zoete, witte chocomousse. Onderaan het glaasje zit nog een crumble van speculaas verstopt. Deze witte chocomousse met veenbessen kan je perfect vooraf klaarmaken. Het is een lekker dessertje om je kerstmenu mee af te sluiten.

Witte-chocomousse-met-veenbessen

Wat heb je nodig voor deze witte chocomousse met veenbessen?

voor de speculaascrumble: 100 g speculaas – 30 g gesmolten boter

voor de witte chocomousse: 80 g witte chocolade – 5 g gelatine – 2 eigelen (van middelgrote eitjes) – 15 ml Grand Marnier (of andere likeur) – 25 ml water – 160 ml room 30% – 45 g suiker

afwerking: 200 g verse veenbessen – 50 g suiker (of naar smaak) – sap van 1 mandarijntje – verse munt – bloemsuiker


Hoe maak je het?

Verkruimel de koekjes. Doe ze in een zakje en rol er met een deegrol over. Er mogen nog wat stukjes in zitten. Smelt de boter. Meng de gesmolten boter onder de verkruimelde koekjes.
Schep het koekjesmengsel in glaasjes. Zet de glaasjes even in de koelkast zodat de boter opnieuw kan opstijven.

Maak ondertussen de witte chocomousse. Doe het water en de suiker in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook totdat de suiker helemaal gesmolten is. Zet het vuur af.

Week de gelatineblaadjes in koud water.

Smelt de witte chocolade op een heel zacht vuurtje.

Doe dan de eigelen in een kom. Klop ze even los. Doe het suikerwater erbij en mix het geheel met kloppers op tot het schuimig is.

Schenk dan de gesmolten witte chocolade bij de eimengsel en voeg de Grand Marnier toe. Klop alles onder elkaar.

Doe een bodem water in een kookpotje en breng aan de kook. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het warme water tot ze goed opgelost zijn. Voeg dit onder het chocolademengsel.

Klop vervolgens de room lobbig op (tot yoghurtdikte). Schep dit onder het chocolademengsel.

Haal de glaasjes uit de koelkast en verdeel er de witte chocomousse over. Zet de glaasjes opnieuw in de koelkast zodat de chocomousse kan opstijven.

Maak ondertussen de veenbessencompote. Was de veenbessen en doe ze in een kookpot. Laat zachtjes koken tot de veenbessen openploffen.
Roer er de suiker bij. Maak het naar smaak wat zoeter of minder zoet. Doe er het sap bij van een mandarijntje.

Schep voor het serveren een royale portie van de veenbessencompote in de glaasjes. Garneer de witte chocomousse met veenbessen met enkele muntblaadjes en bestrooi met bloemsuiker.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *