Eend met honingsaus, feesteten dat iedereen kan maken
Ik gaf jullie de voorbije dagen al wat inspiratie voor lekkere aperitiefhapjes, feestelijke voorgerechten en feestsoepen in het wit. Ben je nog op zoek naar een lekker hoofdgerecht? Dit is 1 van onze favorieten.

Eend met geroosterde aardappelen, wortelen, vijg en lente-ui, afgewerkt met een lekker honingsausje.
Ook al lijkt het misschien niet zo, dit gerecht is heel makkelijk om klaar te maken, want bijna alles kan in de oven bereid worden. De mise-en-place doe je vooraf en terwijl de oven het werk doet, kan je lekker aperitieven.
Geen fan van eend? Dit gerecht is ook lekker met een stukje wild, parelhoen, kip of kalkoen.
Ik serveer deze eend met honingsaus samen met geroosterde krielaardappeltjes, maar (zelfgemaakte) kroketten kunnen natuurlijk ook.
De wortelen worden geroosterd en daarna ingesmeerd met een heerlijk abrikozensausje uit Ottolenghi’s boek Flavour. Echt het proberen waard.
Wat heb je nodig voor deze eend met honingsaus?
voor 4 personen
Geroosterde aardappelen
500 g voorgekookte krielaardappelen – 4 eetlepels olijfolie – 2 knoflookteentjes – 1 eetlepel Provençaalse kruiden – zout
Geroosterde wortelen, vijgen en lente-ui
400 g (gekleurde) wortelen – 2 el olijfolie – 1 el ahornsiroop – peper – zout
40 g gedroogde abrikozen – 1 tl ahornsiroop – 2 tl sumak – 45 ml limoen of citroensap – 1 ½ tl chilivlokken – 1 teentje look – 2 el olijfolie – ¼ tl zout
6 vijgen – olijfolie – peper – zout – tijm
1 bussel lente-uien – 1 el olijfolie – 2 el honing -peper – zout – tijm
Eend met honingsaus
2 eendenborsten – 2 dl porto (wit of rood) – 100 ml bouillon (runds of kip) – 4 el honing – 4 el limoensap – 4 el sojasaus – peper – zout
Hoe maak jet het?
Begin met de aardappelen. Ik gebruikte voorgekookte krielaardappelen. Leg de aardappelen in een ovenschotel. Besprenkel met olijfolie. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden. Leg de teentjes look er ongepeld bij. Zet de aardappelen opzij.
Schil dan de wortelen. Laat ze op z’n geheel of snijd ze middendoor en snijd ze verder in schuine stukken.
Meng de wortelen in een ovenschotel samen met de olie, ahornsiroop, zout en peper. Zet de wortelen even opzij.
Maak ondertussen de abrikozensaus. Mix hiervoor alle ingrediënten tot een gladde saus.
Maak vervolgens de lente-uitjes schoon. Van de lente-ui gebruik je het witte en het groene deel. Verwijder de dorre buitenste bladeren. Snijd dan het kontje met de wortelen en het topje van de bovenste bladeren eraf. Leg de lente-uitjes in een ovenschotel, besprenkel met de olie en meng er de honing onder. Kruid met peper, zout en tijm. Zet de lente-uitjes even opzij.
Snijd tenslotte de vijgen in 2. Leg ze in een ovenschotel. Besprenkel ze met olijfolie. Kruid met peper, zout en tijm.
Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
Neem een pan en zet die zonder vetstof op het vuur.
Doe de eend uit de verpakking. Maak kruisgewijs ondiepe insnijdingen in de vetrand. Snij enkele millimeters diep en maak insnijdingen op een centimeter van mekaar. Leg de eendenborstfilets op de velkant in de hete pan. Kruid de vleeszijde met peper en zout.
Laat de eendenborsten in de pan liggen tot de vetlaag een goudbruin korstje heeft. Draai ze vervolgens om, en bak ook de vleeszijde tot er een korstje op is. Binnenin zijn de eendenborsten nog niet gaar. Leg de gekleurde eendenborstfilets in een ovenschaal, met de velkant naar onder en giet het braadvet erover.
Plaats de ovenschotels met de aardappelen en de wortelen in de oven. Schuif ook de eend erbij. Zet de timer op 25 minuten. Haal de eend na 9 minuten garen uit de oven. Laat de aardappelen en de wortelen nog verder roosteren in de oven.
Doe er de laatste 5 minuten ook de vijgen en de lente-uitjes bij.
Draai de eendenfilets om, pak ze in in aluminiumfolie, en laat het vlees 9 minuten rusten.
Maak ondertussen de honingsaus in de pan waarin je de eend aangebakken hebt. Verhit de pan opnieuw. Giet er de porto in en laat de alcohol wat verdampen. Voeg de bouillon toe en roer door.
Meng de honing, het limoensap en wat sojasaus en giet dit in de pan.
Roer alles goed door en laat de saus 5 minuten inkoken op een matig vuur.
De aardappelen, wortelen, vijgen en lente-uitjes zijn ondertussen geroosterd in de oven. Haal alles uit de oven.
Knijp de teentjes look uit en roer die onder de aardappelen.
Roer de abrikozensaus over de wortelen.
Haal de eend uit de aluminiumfolie. Snijd er schuine plakken van.
Leg de stukjes eend op een bord, samen met enkele geroosterde aardappelen, de wortelen, lente-uitjes en vijgen.
Overgiet het vlees tenslotte met de honingsaus. Werk het gerecht af met extra zwarte peper uit de molen.
Eet smakelijk.
Meer ideetjes voor een feestelijk hoofdgerecht vind je hieronder bij ‘Meer lekkers.’
Fijne feestdagen.
Receptinspiratie: een beetje van mezelf, een beetje van Ottolenghi, een beetje van Jeroen Meus