Venkelsoep met venkel uit mijn eigen tuin.
In mijn kruidentuin heeft mijn man voor mij, naast een heleboel kruiden, ook courgettes, wortelen, erwten en venkel geplant. Die venkel bloeit weelderig en is nu klaar om te oogsten. Van zodra je de venkel uit de grond trekt, komt de heerlijke anijsgeur vrij.
Ik heb de indruk dat mijn verse venkel zelfs intenser ruikt, dan de venkel die ik meestal in de winkel koop. Bij het aansnijden van de venkel, verspreidt er zich in mijn keuken de geur van zwarte snoepjes. Njammie. Kijk hoe hoog het venkelgroen is opgeschoten. Als ik venkel in de winkel koop, kies ik er altijd eentje uit met veel venkelgroen. Die groene pluimpjes zijn zo mooi om je gerecht mee af te werken. Als je zelf venkel in de tuin hebt staan, heb je ook massa’s venkelgroen. Dat moet je beslist niet weggooien.
Wat kan je doen met het venkelgroen?
Het venkelgroen kan je verwerken in een soep, in een salade, in een dipsaus, in een smoothie, in een salsa. Je kan het gebruiken als garnering van je gerecht. En je kan er pesto van maken. Die pesto van venkelgroen is dan weer een lekkere smaakmaker voor venkelsoep, een pastagerecht of een stukje vis.
Als de venkelplant begint te bloeien komen er mooie, gele bloemetjes aan. En als je dan nog wat wacht, kan je zelf venkelzaadjes oogsten.
Venkelsoep in 2 kleuren.
Ik maakte ineens 2 potjes venkelsoep. Een zachtgroene waarin zowel het witte gedeelte, als het groene gedeelte en het venkelloof in verwerkt is. En een lichtoranje soepje met venkel en worteltjes.
Wat heb je nodig voor de zachtgroene venkelsoep?
een klontje boter – 1 sjalot – 1 venkelknol met venkelgroen – 1 aardappel – peper – zout – een scheutje Pastis – 1,5 l groentebouillon
Voor de afwerking: basilicum olijfolie – een takje venkelgroen
Hoe maak je het?
Schil het sjalotje en snipper fijn. Schil de aardappel en snijd in kleine stukjes. Was de venkel, snijd er de harde kern uit en snijd de venkel in fijne repen. Gebruik ook de groene stengels en het venkelgroen. Dat zal de soep zachtgroen kleuren.
Verwarm de boter in een pot en stoof de sjalot glazig aan. Voeg de venkelstukjes toe en stoof ze mee aan. Bevochtig met de groentebouillon en voeg de in stukken gesneden aardappel toe. Kruid met peper en zout. Laat de soep zachtjes gaar koken. Voeg op een einde een scheutje Pastis toe om de anijssmaak van de venkel extra te accentueren. Voeg de grof gesneden venkelpluimpjes toe en mix de soep glad. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
Werk de soep af met enkele druppels basilicum olijfolie en een takje venkelgroen.
Wat heb je nodig voor de lichtoranje venkelsoep?
een klontje boter – 1 sjalot – 1 venkelknol – 5 wortelen – 1 aardappel – peper – zout – een scheutje Pastis – 2 l groentebouillon
Voor de afwerking: gerookt paprikapoeder – venkelzaadjes – een takje venkelgroen
Hoe maak je het?
Schil het sjalotje en snipper fijn. Schil de aardappel en snijd in kleine stukjes. Was de venkel, snijd er de harde kern uit en snijd de venkel in fijne repen. Schraap de wortelen en snijd ze in grove stukken.
Verwarm de boter in een pot en stoof de sjalot glazig aan. Voeg de venkelstukjes en de stukjes wortel toe en stoof ze mee aan. Bevochtig met de groentebouillon en voeg de in stukken gesneden aardappel toe. Kruid met peper en zout. Laat de soep zachtjes gaar koken. Voeg op een einde een scheutje Pastis toe om de anijssmaak van de venkel extra te accentueren. Mix de soep glad. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
Werk de soep af met gerookt paprikapoeder, wat venkelzaadjes en een takje venkelgroen.
Serveer deze soepjes met een stukje brood en wat pesto van venkelgroen.
Wat heb je nodig voor de pesto van venkelgroen?
25 g Pecorino kaas – 25 g Parmezaanse kaas – 25 g pijnboompitten – 50 g venkelgroen – 50 ml olijfolie (basilicum) – 25 ml water – 1 teentje look – peper van de molen
Hoe maak je het?
Rasp de kazen fijn. Snijd het venkelgroen even door. Doe alle ingrediënten in een blender en mix goed door. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie of water toe als de pesto niet smeuïg genoeg is. Proef en kruid bij met zwarte peper van de molen.
Smakelijk!