Groenten in de hoofdrol met Japanse udon noedels.
Eén van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar is om nog wat vaker een veggiedag in te lassen. Laat dat nu ook 1 van de foodtrends van 2017 zijn: meer groenten in de hoofdrol. Vegetarisch koken lukt moeiteloos met deze pittige udon noedels met geroerbakte groenten. Dit gerechtje maakte ik gisteren klaar. Inspiratie hiervoor vond ik in het nieuwe Jamie-kookmagazine. Ik paste het gerecht hier en daar wat aan en kookte met de groenten en ingrediënten die ik in huis had.
Dit noedelgerecht is een toppertje! Snel klaar. Eenvoudig te bereiden. Budgetvriendelijk. Héél smaakvol. Vegetarisch.
Die dikke, Japanse udon noedels moet je zeker eens op het menu zetten. Ze zijn heerlijk. In de meeste supermarkten kan je ze gedroogd kopen. In een Aziatische winkel vind je ze ook gekookt in een vacuümverpakking of diepgevroren.
Het leuke aan dit noedelgerecht is, dat je het kan bereiden met verschillende soorten groenten. Ik gebruikte nu broccoli, champignons en boontjes. Variëren kan met prei, paksoi, wortel, bloemkool, asperges, bimi, paprika, courgette.
De stroperige saus brengt alle smaken bij elkaar.
Vegetarische comfort food ten top.
Wat heb je nodig om 4 kommen met deze udon noedels te vullen?
270 g gedroogde udon noedels – 2 el olie – 1 ui – 1 teentje look – een stukje gember van 2 cm – een half rood pepertje – 250 g kastanje champignons – 1 broccoli – 150 g boontjes – peper – zout
Voor de afwerking: 4 lente-uitjes – 4 el geroosterde sesamzaadjes – verse koriander
Voor de saus: 6 el sojasaus – 3 el rode wijn azijn – 3 el chilisaus – 1 el suiker
Hoe maak je het?
Snijd de uiteinden van de boontjes en kook ze beetgaar in gezouten water.
Snijd de ui in ringen. Snipper het teentje look en het chilipepertje. Rasp de gember. Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Borstel de champignons proper en snijd ze in schijfjes. Snijd de lente-uitjes in ringen.
Kook de udon noedels volgens de instructies op de verpakking.
Verwarm de olie in een pan of wok. Stoof de ui glazig. Voeg de look, de gember en het chilipepertje toe. Stoof even mee aan. Bak de broccoliroosjes beetgaar. Voeg de champignons toe en stoof ze mee aan. Voeg tenslotte de gekookte boontjes toe. Zorg dat de groenten warm en knapperig zijn.
Voeg voor de dressing alle ingrediënten bij elkaar en verwarm de saus.
Schep de gekookte udon noedels onder de geroerbakte groenten. Schep er de saus over. Roer alles goed door.
Serveer de udon noedels en de pittige groenten in een kom en strooi er de lente-uitjes en de sesamzaadjes over. Versier met enkele blaadjes koriander.
Smakelijk!
Nou hier mag je mij voor wakker maken, deze udon noedels zien er heerlijk uit! Wat zou je in de plaats van koriander kunnen zetten?
Hoi,
Er zit al lente-ui in, dus als je geen koriander lust kan je dat gewoon weglaten of vervangen door peterselie. Laat het je smaken.
Liefs,
Ingrid
Dag Anke,
Veel kookplezier en succes met je voornemen 🙂
Liefs,
Ingrid
Echt heerlijk! We (man, zoon en ik) hebben gesmuld. En het was ook nog makkelijk om te maken. Deze houden we erin. Bedankt voor het delen
Bedankt voor je berichtje.
Fijn dat het gesmaakt heeft.
Nog veel kookplezier.
Groetjes,
Ingrid