Appelbloemen en worstenbollen


Appelen en worst op Verloren Maandag.

Na Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen vieren we morgen ‘Verloren Maandag’. Dé dag dat er volgens Belgische traditie worstenbroodjes en appelbollen op het menu moeten staan. Het is een traditie die vooral in de provincie Antwerpen gevierd wordt. Doe jij eraan mee?
Vorige jaren maakte ik voor ‘Verloren Maandag’ leuke en lekkere worstenbroodjes Miss Piggy en cake in appel, een variant op een appel uit de oven.
Appelbloemen en worstenbollenDit jaar doe ik iets met worst én met appel. Appelbloemen en worstenbollen in de vorm van een bloem. Zo is er iets hartig én iets zoet om te knabbelen.

Wat heb je nodig voor deze appelbloemen en worstenbollen?

bladerdeeg – veenbessencompote – gemengd, gekruid gehakt – een appel – marsepein – eigeel – 1/2 citroen – 1 citroengrasstengel – 1 theelepel honing – confituur

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand.

Vorm kleine balletjes van het gehakt, zoals bij soepballetjes.

Steek met een meloenbolletjeslepel, bolletjes uit een geschilde appel.
Appelbloemen en worstenbollen-appelbolletjes makenPocheer de appelbolletjes enkele minuten in een pot met water, het sap van een halve citroen, 1 citroengrasstengel en een theelepel honing. Haal de appelbolletjes uit het water en laat ze afkoelen.

Steek kleine vormpjes uit de marsepein.

Maak de veenbessencompote. Stoof hiervoor de verse veenbessen in een beetje water. Roer regelmatig door zodat de veenbessen niet aanbakken. De veenbessen ploffen open tijdens het koken. Voeg naar smaak suiker toe. Deze compote kan je zeker een week in de koelkast bewaren.

Steek met een vorm bloemen uit het bladerdeeg. Steek met een kleinere vorm, kleinere bloemetjes uit de helft van de bloemen. Bouw de bloem in bladerdeeg op door onderaan de volledige bloem te leggen. Strijk de buitenste rand in met eigeel.
Appelbloemen en worstenbollen-instrijken eigeelLeg hierop de bloemvorm met het open gedeelte. Appelbloemen en worstenbollen-bladerdeegbloemetjes makenBestrijk dit ook met eigeel. De kleine bloemen die overblijven kan je mee afbakken. Bestrijk ze ook met eigeel zodat ze mooi glanzend afgebakken worden in de oven.

Maak de appelbloemen en de worstenbollen.
Appelbloemen en worstenbollen-marsepein in appelbloemenBeleg voor de appelbloemen de helft van de bladerdeegbloemen met marsepein, leg er een beetje veenbessencompote op en een appelbolletje.
Beleg voor de worstenbollen de overige bladerdeegvormpjes met een beetje veenbessencompote en een gehaktballetje.
Appelbloemen en worstenbollen-klaar voor de ovenBak de appelbloemen en worstenbollen af in een voorverwarmde oven gedurende 15 minuten.
Haal de bladerdeeggebakjes uit de oven en bestrijk de appelbolletjes met wat confituur.
Smullen maar!
ppelbloemen en worstenbollen-net uit de ovenTip 1 – zorg ervoor dat het bladerdeeg goed koud is, zodat je er makkelijk vormpjes uit kan snijden. De bladerdeegvierkantjes, die je in de diepvriesafdeling vindt, zijn hiervoor handig in gebruik.

Tip 2 – je kan de veenbessencompote ook vervangen door confituur.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *