Krokante galetwafeltjes


Tea time met zelfgebakken knapperige galetwafeltjes.

Was het je al opgevallen dat ik een nieuw wafelijzer heb? En dat ik dat grondig aan het uittesten ben?

Na de vanillewafels, de suikerwafels en de grote, Brusselse wafels, trakteer ik jullie vandaag op krokante galetwafeltjes. Voor het bakken van deze wafeltjes heb je een wafelbakvorm nodig met hele, kleine gaatjes (16 x 28). Het recept voor deze harde wafeltjes is eenvoudig. Het bevat boter, suiker, eitjes, bloem en de zaadjes van een vanillestok. Het recept ervan vond ik op de site van koekjesbakken. De wafeltjes smaken heerlijk en zijn heel crispy. Ook de dag erna. En daarna. En daarna weet ik het niet, want toen waren ze allemaal op.GaletwafeltjesHet bakken ervan wilde aanvankelijk niet zo goed lukken. Eerst waren ze de donker gebakken, dan weer te licht. Ik deed wat proefondervindelijk werk in de keuken en probeerde verschillende warmtestanden op mijn wafelijzer uit en ook verschillende baktijden. Bij mij zijn de wafeltjes perfect gebakken op stand 4, met een baktijd van 2 minuten en 15 seconden. Hoe deze galetwafeltjes met jouw wafelijzer het beste gebakken worden, zal je dus ook eventjes moeten uittesten.

En sorry, ik heb niet geteld hoeveel wafeltjes ik gebakken heb met dit deeg. Er verdwenen er enkele in de maag van mijn huisgenoten en na een tijdje was ik de tel kwijt. Maar een snelle rekensom van de ingrediënten, wijst erop dat je 30 à 40 wafeltjes uit dit wafelbeslag kan bakken.

Haal je wafelijzer maar uit de kast. We beginnen eraan.

Wat heb je nodig voor deze galetwafeltjes?

125 g goede boter – 2 eieren – 1 vanillestok – snuf zout – 50 g basterdsuiker – 120 fijne suiker – 250 g zelfrijzende bloem

Hoe maak je het?

Meng de boter met de suiker tot een smeuïg geheel. Dat kan met een handmixer met de kloppers of in een keukenrobot. Voeg de eitjes toe en klop goed door. Schraap de zaadjes uit een vanillestok en voeg dit toe aan het wafelbeslag. Doe er ook een snuifje zout bij. Meng er tenslotte voorzichtig de bloem onder.

Laat het wafelbeslag, na het mengen, een enkele uren of een nacht rusten in de koelkast. Daarna vorm je er balletjes van ongeveer 15 gram van.

Leg telkens 2 balletjes in je verwarmd wafelijzer. Bak de wafeltjes goudbruin. Haal ze uit het wafelijzer. Als je vormpjes uit de wafeltjes wil steken, moet je dat doen terwijl ze nog warm zijn.

Bewaar de galetwafeltjes in een koekjestrommel. Zo blijven ze lekker krokant.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *