Torta della nonna – oma’s taart


Torta della nonna, lekkers uit Italië

Ik ben er weer. Na een deugddoende en zonnige vakantie in Italië, met temperaturen tot 37°C, zijn de batterijtjes weer helemaal opgeladen. Ik vertel je in 1 van de volgende blogs nog over mijn culinaire avonturen daar. Nu is het tijd om je opnieuw te verwennen met een lekker receptje. Het is een zoetje vandaag. Om in Italiaanse sferen te blijven, koos ik voor een typische taart uit de streek van Toscane en Umbrië: torta della nonna. Uit het Italiaans vertaald: oma’s taart.

Torta della nonna

Ik proefde deze taart op een terrasje in Orvieto met een lekkere, schuimige cappuccino erbij.

Torta della nonna - Orvieto

En ik zette de taart meteen op mijn te-bakken-lijstje. Vermits de zomer hier in België eerder neigt naar herfst, bakte ik deze taart dit weekend al.

Deze Italiaanse taart bestaat uit een boterdeeg en is gevuld met citroenpudding. Er is een open variant en een gesloten variant. Bij de open variant strooi je de pijnboompitten bovenop de citroenpudding en bak je de taart zo verder af. Zo proefde ik de taart in Italië. Bij de gesloten variant komt er nog een extra deegflap over de vulling heen, met daarover de pijnboompitten. Zo bakte ik mijn torta della nonna – ook al ben ik nog geen nonna…

Deze torta della nonna is een echte Italiaanse taartklassieker. Het recept wordt van moeder op dochter (of zoon) doorgegeven. Onmisbaar voor deze taart zijn de pijnboompitten. Vandaar dat men deze taart ook wel pijnboompittentaart noemt. En ook een overvloedig laagje bloemsuiker bovenop de taart mag niet ontbreken. En natuurlijk geeft iedere nonna er haar eigen twist aan. Zo vervangt de ene nonna soms een deel van de bloem door amandelmeel en schept een andere nonna wat ricotta onder de citroenpudding. Maar de basis van de taart is toch altijd hetzelfde: rijkelijk boterdeeg + frisse citroenpudding + krokante pijnboompitten.

Wist je dat de taart verandert in een torta del nonno (opa’s taart) als er cacao aan het deeg wordt toegevoegd?

Welke taart bak jij? Een torta della nonna of een torta del nonno? Alvast veel bakplezier en geniet van de taart met een lekker koffietje erbij.

Torta della nonna recept

Torta della nonna – oma’s taart

Deze torta della nonna is een echte Italiaanse taartklassieker. De taart heeft een bodem van boterdeeg en een frisse vulling van citroenpudding. Onmisbaar zijn de pijnboompitten bovenop de taart.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang gebak
Keuken Italiaans
Porties 10 porties

Benodigdheden

  • taartvorm met uitneembare taartbodem – diameter 26 of 28 cm

Ingrediënten
  

Taartdeeg

  • 450 g bloem
  • 200 g boter
  • 160 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 citroen de zeste ervan

Citroenpudding

  • 750 ml melk (vol of halfvol)
  • 1 citroen
  • 1 eigeel
  • 3 eieren
  • 200 g suiker
  • 25 g vanillesuiker
  • 35 g maïzena
  • 30 g bloem
  • 30 g pijnboompitten

Bereidingswijze
 

Taartdeeg

  • Begin met het maken van het taartdeeg. Meng de bloem met de stukjes boter. Voeg de suiker toe en de eieren.
  • Rasp de zeste van een citroen en voeg dit toe aan het taartdeeg.
  • Kneed het deeg kort tot een bal. Dat kan in de keukenrobot met de deeghaak.
  • Wikkel het taartdeeg in plastiekfolie en laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Citroenpudding

  • Maak, terwijl het deeg rust, de citroenpudding.
  • Breng de melk in een kookpot zachtjes aan de kook. Voeg de schil van een citroen toe en ook nog wat extra citroenzeste. Laat de melk zachtjes koken totdat de melk de citroensmaak heeft opgenomen.
    Torta della nonna - pudding met zeste
  • Mix ondertussen het eigeel en de eieren samen met de suiker romig op tot een ruban.
  • Zeef de bloem en de maïzena onder het opgeklopte ei/suiker mengsel.
  • Mix dit nog even goed door.
  • Haal de citroenschil uit de melk. De citroenzeste blijft erin.
  • Schep enkele lepels van de warme melk bij het ei/suikermengsel.
  • Schep dan alles weer bij de melk.
  • Breng zachtjes aan de kook onder voortdurend roeren.
  • Blijf roeren tot de citroenpudding een stevige massa vormt en alle schuim aan het oppervlak is verdwenen.
    Torta della nonna - citroen pudding
  • Schep de citroenpudding in een platte kom en dek af met plastiekfolie. Laat dit verder afkoelen.

Taartdeeg uitrollen

  • Gebruik een taartvorm met uitneembare bodem. Diameter 26 à 28 cm. Beboter en bebloem de taartvorm.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden – heteluchtstand.
  • Haal het taartdeeg uit de koelkast.
  • Verdeel het deeg in 2 porties. Weeg een eerste portie af van ongeveer 500 gram en de tweede portie van ongeveer 400 gram.
  • Gebruik de grootste portie als taartbodem. Rol het taartdeeg uit op een bebloemd oppervlak tot ongeveer 2 à 3 mm. Schik dit in de taartvorm.
    Torta della nonna - deeg op taartvorm
  • Rol het overbodige deeg eraf met een deegrol.
    Torta della nonna - deeg in taartvorm
  • Schep de citroenpudding in de taartvorm. Zet dit even opzij.
    Torta della nonna - pudding op taart
  • Rol nu de tweede portie taartdeeg uit ter grootte van de taartvorm. Gebruik hiervoor 2 vellen bakpapier waartussen je het deeg uitrolt. Zo kan je de deegflap makkelijk bovenop de taart schikken. Als het taartdeeg op de juiste grootte is uitgerold, haal je langs 1 zijde het bakpapier weg.
    Torta della nonna - deeg plat rollen
  • Leg de deegflap langs deze kant op de taart en verwijder het tweede vel bakpapier.
    Torta della nonna - bakpapier van deeg
  • Rol het overbodige deeg eraf met een deegrol.
    Torta della nonna - afrollen deeg
  • Prik met een vork in het taartdeeg.
    Torta della nonna - inprikken deeg
  • Verdeel de pijnboompitten over het deeg.
    Torta della nonna - pijnboompitten op taart
  • Bak de taart gedurende 50 minuten – heteluchtstand.
    Torta della nonna - taart
  • Schik dan een vel aluminiumfolie over de taart en bak nog 10 minuten extra.
  • Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen op een taartrooster.
  • Ontvorm de taart en laat de taart verder afkoelen op de taartrooster.
  • Zet de taart minstens een half uurtje in de koelkast.
  • Bestrooi de taart dan overvloedig met bloemsuiker alvorens ze te serveren.

Tips&tricks

Receptinspiratie: Giallo Zafferano
 
 
Trefwoord citroenpudding, oma’s taart, pijnboompitten, torta della nonna

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept