Sobanoedels met scheermessen


Koken met scheermessen.

Enkele weken geleden maakte ik een heerlijk hapje met scheermessen.
Ik had nog scheermessen over en de lekkere bouillon waarin ze gestoofd werden. En daarmee toverde ik, de dag nadien, dit gerecht van sobanoedels met scheermessen op tafel.
Sobanoedels met scheermessenSnel klaar, met krokante groentjes boordevol smaak en lekkere noedels. Ik koos voor sobanoedels. Dat zijn die dunne Japanse noedels gemaakt van boekweit en vaak gecombineerd met tarwe.
Ze hebben een ietwat nootachtige smaak. Eet ze koud in een salade of warm in een soepje of een noedelgerecht.

Wat heb je nodig voor deze sobanoedels met scheermessen?

Voor 2 personen?

750 g scheermessen kort gestoofd in een bouillon -100 g edamamebonen – 2 stronken paksoi (de kleine versie) – 50 g spinazieblaadjes – 1 rood chilipepertje – 1 doosje beukenzwammen – 3 lente-uitjes – 125 g sobanoedels – peper – sojasaus – een handvol sesamzaadjes

Voor de bouillon: 1 dl Japans bier – 1 stukje gember van 3 cm – 2 stengels citroengras – 1 rood pepertje – 1 sjalot

Hoe maak je het?

Spoel de scheermessen grondig in water. Doe ze in een kookpot met het bier, de gember, de citroengrasstengels, het sjalotje en het rode pepertje.

Stoof de scheermessen kort tot ze open gaan. Laat ze zeker niet te lang koken of stoven, want dan worden ze taai.

Haal ze uit de schelp en maak ze proper. Houd de bouillon bij voor het sausje bij de noedels.

Kook de edamameboontjes een 5-tal minuten in gezouten water. Spoel ze met koud water en duw de bonen uit de peul. Je kan ook edamameboontjes zonder peul kopen. Deze boontjes hoef je niet vooraf te koken. Stoof ze gewoon mee aan met de andere groenten.

Snijd de stronken paksoi grof. Spoel de spinazie. Snijd het rode chilipepertje en de lente-uitjes in fijne ringen. Snijd de onderkant van de steeltjes van de beukenzwammen af.

Kook de sobanoedels kort in water volgens de instructies op de verpakking en giet ze af.

Stoof de groenten kort aan in de bouillon van de scheermessen. Voeg op het einde de scheermessen toe, samen met de gekookte sobanoedels. Doe er 2 eetlepels sojasaus bij en kruid bij met peper. Roer alles door elkaar en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes.

Geniet van je kommetje sobanoedels met scheermessen. Een lichte maaltijd om van te slurpen.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *