Appeltaart met speculaas en flanbeslag 6


We all love baking.

Gisteren waren 10 leuke dames en 1 toffe heer present voor de bakworkshop van Dishcover. Het was een gezellige voormiddag en de keuken vulde zich al gauw met de zoete geur van versgebakken koekjes, gestoofd herfstfruit, chocolade en smoutebollen zoals op de kermis.
Dishcover workshop bakken
We bakten appeltaarten met speculaas en flanbeslag, perencakejes met kruimeltjes, sprits koeken met chocolade, echte oliebollen, bladerdeegwafels met banaan en tussendoor was er nog wat tijd om chocoladetruffels te maken.
‘Gaan wij dat allemaal bakken?’, was de reactie van de deelnemers bij aanvang. En dat lukte allemaal. Eerst maakte we het brokkeldeeg voor de appeltaart en het gistdeeg voor de smoutebollen, want dit deeg moest nadien even rusten.
Bakworkshop DishcoverWij rustten niet en bakten verder. Gelukkig nam de KitchenAid keukenrobot het zware kneed- en mengwerk over. Toen de ovens gevuld waren met taarten, cake en koekjes schakelden we de friteuse en het wafelijzer in voor de smoutebollen en de wafeltjes van bladerdeeg.
Dishcover bakworkshop - spritskoekjes spuitenNa de bakworkshop ging iedereen naar huis met een goed gevulde doos vol lekkers.
Dishcover bakworkshop - spritskoekjes

Een zalig lekkere appeltaart met speculaas en flanbeslag.

Wil je vandaag ook iets lekkers op tafel zetten als vieruurtje? Deze appeltaart met speculaas en flanbeslag zal zeker in de smaak vallen.
Appeltaart met speculaas en flanbeslagEen krokante bodem gemaakt van brokkeldeeg, bedekt met verkruimelde speculaasjes, met daarop zoete en zure appelstukjes en dat alles overgoten met een flanbeslag. Een zalig lekker taartje.

Wat heb je nodig voor deze appeltaart met speculaas en flanbeslag?

Taartbodem van brokkeldeeg: 70 g toervetstof – 125 g bloem – 2 g zout – 60 ml water – 1/2 eigeel
Vulling: 4 à 6 appelen (Cox, Jonagold, Granny Smith, Boskoop) – 10 speculaasjes – flanbeslag
Flanbeslag: 140 g suiker – 10 g vanillesuiker – beetje kaneelpoeder – 3 eieren – 150 g gesmolten boter

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand.
Maak eerst het brokkeldeeg. Kneed hiervoor alle ingrediënten onder elkaar. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast. Rol het daarna op 2 mm dikte uit ter grootte van je bakvorm.
Brokkeldeeg voor appeltaartVerkruimel de speculaasjes fijn. Strooi de speculaaskruimels over de taartbodem.
Speculaaskruimels op brokkeldeegSchil de appelen en snijd ze in blokjes van 1.5 cm. Kies voor een mengeling van verschillende appelsoorten. Zoete en zure, zachte en hardere.
Verdeel de appelblokjes rijkelijk over de taartbodem met speculaaskruimels.
Maak het flanbeslag. Klop de eieren met de suiker en kaneel enkele minuten op. Voeg de gesmolten boter toe en roer nog even door.
Giet dit mengsel over de appeltjes. Houd de rand van de taart vrij.
Appelstukjes met flanbeslagBak de taart 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Stel na 20 minuten de temperatuur af op 170 °C zodat de taart niet te bruin kleurt.
Haal de taart uit de oven en uit de taartvorm en laat hem afkoelen op een rooster.

TIP – de bakvormen met uitneembare bodem zijn heel handig om te bakken. Je kan de taart hierdoor makkelijk uit de taartvorm halen zonder hem te moeten omkeren op een taartrooster.

Veel bakplezier!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Appeltaart met speculaas en flanbeslag

  • Ingrid Bericht auteur

   Hoi,

   Het was inderdaad een keitof groepje om mee te bakken. En die taart, die moet je zeker eens maken. Die is zó lekker.
   Lieve groetjes,
   Ingrid

 • Rosier Liesbeth

  Beste Ingrid,
  Appeltaart vanmiddag gemaakt, gewoon verrukkelijk. Ik heb je recept overgenomen op mijn eigen blog. Ik hoop dat je dit niet erg vindt.
  Ik heb uiteraard verwezen naar jouw website.
  De appeltjes voor mijn taart kwamen van de appelboom in de tuin van mijn schoonouders. Ik serveer de taart graag met wat zure room en verkruimel graag wat walnoten voor de extra “bite”.
  groetjes en ik volg je sinds deze week

  Liesbeth

  • Ingrid Bericht auteur

   Dag Liesbeth,
   Wat leuk! Je hebt de taart meteen gebakken. Fijn dat hij in de smaak viel. En bedankt voor je lieve vermelding op je blog.
   Nog veel bakplezier en misschien wel eens tot ziens op 1 van de workshops.
   Groetjes,
   Ingrid

  • Ingrid Bericht auteur

   Dag Loes,

   Toervetstof is vaster van structuur dan gewone boter en smelt niet zo gemakkelijk uit. Toervetstof zorgt er voor dat er verschillende laagjes gevormd worden tijdens het bakken. Net zoals bij bladerdeeg. Je kan toervetstof kopen in een speciaalzaak voor bakbenodigdheden. Zelf koop ik het op de markt.
   Toervetstof kan je gemakkelijk in porties invriezen. Zo heb je het altijd in huis als je zin hebt om taartjes te bakken.
   Deze toervetstof kan je niet vervangen door boter. Dat geeft niet hetzelfde effect.
   Als alternatief kan je wel bladerdeeg gebruiken.

   Veel bakplezier.
   Groetjes,
   Ingrid