Kastanjesoep, boschampignons en egelbrood


De smaken van de herfst: kastanjes & bospaddenstoelen.

In de herfst vallen niet alleen de bladeren van de bomen. Ook de kastanjes, in hun stekelige bolster, ploffen op de grond. Dat is oppassen geblazen tijdens het wandelen.
KastanjesKinderen vinden het reuzefijn om kastanjes, beukennootjes en okkernoten te rapen. Maar ook de grote mensen genieten ervan. Zo staken wij, tijdens een herfstwandeling, onze broekzakken vol kastanjes (zonder bolster!) om er in de keuken mee aan de slag te gaan. En wij vonden een plekje waar de kastanjes in overvloed voor het rapen lagen. 🙂
KastanjedreefKastanjes pof je, voor gebruik, best in de oven of in een droge pan. Snijd ze bovenaan in zodat ze bij het poffen niet ontploffen. Na het poffen haal je de schaal en het bittere vliesje van de kastanjes eraf en kan je ze zo opeten of koken om te gebruiken in een puree of soep. Tijdens de wintermaanden vind je reeds gekookte en vacuüm getrokken kastanjes in de versafdeling van de supermarkt. Je kan ze ook kopen in blik of in een bokaal. Zo kan je meteen aan de slag.
KastanjesoepKastanjes kan je verwerken in zoete en hartige gerechten. Bak er een originele kastanjetaart mee. Maak er kastanjepuree of een stoofpotje van als begeleider bij een wildschotel. Ook lekker is deze herfstige kastanjesoep die je afwerkt met gebakken boschampignons en veel peper. Serveer met een stukje egelbrood.

Wat heb je nodig voor deze kastanjesoep voor 4 tot 6 personen?

2 el boter – 2 uien – 1 teentje look – 2 wit van prei – 2 stengels witte selder –  400 g gekookte kastanjes – 2 l kippenbouillon – zout – peper – tijm – oregano – eventueel een snuifje kaneel – 2 dl room

Voor de afwerking: 250 g boschampignons

Hoe maak je het?

Doe 1 eetlepel boter in een kookpot. Snipper de uien, pers het teentje look fijn. Snijd de selderstengels en het wit van de prei in ringen.
Stoof de groentjes aan in de boter. Kruid al met peper, zout, tijm, oregano en eventueel een snuf kaneel. Voeg de kastanjes toe en de kippenbouillon en laat de kastanjesoep koken gedurende 30 minuten.
Mix de soep fijn en voeg de room toe.
Snijd of scheur de champignons in stukjes.
Bak de champignons krokant aan in een pan met wat boter. Kruid met peper en zout.

Verdeel de kastanjesoep over de borden. Garneer met de gebakken champignons. Kruid bij met peper. Geef er een sneetje egelbrood bij om in de soep te soppen.

Smakelijk!

Zin in meer soepjes? Hier vind je wat extra soepideetjes.
Kastanjesoep met verrassingsbrood

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *