Ricotta panna cotta 4


Een hartje voor mama…

De wereld draaide maar door, maar mijn wereld stond de afgelopen weken stil. Verdrietig en machteloos toekijkend. Alle hoop ontnomen. Vorig jaar, rond deze tijd, kregen we te horen dat mama erg ziek was. Even was er hoop dat alles goed zou komen, maar de voorbije maanden en vooral de laatste weken, ging haar gezondheidstoestand erg achteruit. Vorige vrijdag, op 19 april, is ze overleden. Mijn mama, die zo goed kon koken en bakken. Mijn mama, van wie ik zo veel geleerd heb. Een hartje voor mama…

Ricotta panna cotta

Ricotta panna cotta met gemarineerde aardbeien

Een panna cotta is een populair Italiaans dessert. Het betekent letterlijk room (panna) die gekookt wordt (cotta). Ik maakte al andere versies van deze Italiaanse klassieker, eentje met yoghurt en melk in plaats van room en eentje met kokosmelk. Deze ricotta panna cotta is gemaakt met lichte kaas, ricotta. Ricotta betekent letterlijk, opnieuw gekookt. De wei die overblijft na het maken van bijvoorbeeld mozzarella wordt opnieuw gekookt, en zo ontstaat opnieuw wrongel. Door deze wrongel te laten uitlekken, ontstaat de ricotta. Het is een lichte kaas en in combinatie met lichte room is dit een dessertje waar je gerust een schepje meer van mag pakken.

Wat heb je nodig voor deze ricotta panna cotta?

3 blaadjes gelatine (5 g) – 1 vanillestokje – 1 citroengrasstengel – 2 dl lichte room 20% – 50 g suiker – 250 g ricotta kaas

voor de gemarineerde aardbeien: 250 g aardbeien – 50 ml water – 100 g suiker – 2 citroengrasstengels – sap van een halve citroen

Hoe maak je het?

Laat de gelatine blaadjes 5 minuten weken in een kom met water tot de blaadjes zacht zijn.

Zet de room op het vuur. Snijd het vanillestokje open en haal er de zaadjes uit. Plet de citroengrasstengel. Doe de vanillezaadjes, de vanillestok en de citroengrasstengel bij de room en laat 5 minuten trekken. Roer er 50 gram suiker door. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de warme room.

Laat het roommengsel wat afkoelen. Haal er de vanillestok en de citroengrasstengel uit. Roer de ricotta door de room.

Schep dit room/kaasmengsel in een vorm. Ik gebruikte een hartjesvorm uit silicone. Met een silicone vorm kan je de panna cotta makkelijk ontvormen. Je kan de ricotta panna cotta ook in glaasjes serveren. Laat dit minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Maak ondertussen de gemarineerde aardbeien klaar. Breng hiervoor 50 ml water met 100 gram suiker aan de kook. Voeg er 2 geplette citroengrasstengels aan toe en het sap van een halve citroen. Laat wat afkoelen.

Snijd de aardbeien in plakjes en voeg ze toe aan het suikerwater. Laat de aardbeienstukjes hierin trekken.

Ontvorm de ricotta panna cotta. Schenk er de gemarineerde aardbeienstukjes rond. Versier met rood fruit.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Ricotta panna cotta

  • Ingrid Bericht auteur

   Dag Liliane,
   Gebruik in plaats van ricotta en room, je vertrouwde lactosevrije alternatieven. Bijvoorbeeld producten op basis van soja, rijst… Notenmelk en kokosmelk kunnen ook.
   Succes.
   Groetjes,
   Ingrid

 • Vermeire Greta

  Hallo, zou jij me een tip kunnen geven door wat ik de citroengrasstengel kan vervangen of kan ik die gewoon weglaten?
  Groetjes, Greta

  • Ingrid Bericht auteur

   Dag Greta,
   De citroengrasstengel kan je vervangen door wat citroensap of limoensap en/of de zeste van citroen of limoen.
   Groetjes,
   Ingrid