Petit-beurretaart met rood fruit


Petit-beurretaart met een twist

Niets zo eenvoudig om te maken als een petit-beurretaart. Een taart die je niet hoeft te bakken en die in de klassieke versie gemaakt wordt met in koffie gedrenkte koekjes en een romige crème-au-beurre.

Deze petit-beurretaart met rood fruit is een variant op deze klassieker. In plaats van in koffie dompel ik de koekjes in het sap van rode vruchten. Het botermengsel is vervangen door een licht en fris ricottamengsel.

Petit-beurretaart met rood fruit

Wist je dat…?

Ik hoorde onlangs op de radio dit weetje over petit-beurre koekjes dat ik jullie zeker nog wil meegeven. Om te onthouden!

Wist je dat de 4 hoeken van het beroemde koekje de 4 seizoenen vertegenwoordigen?
Wist je dat de rondjes aan de zijkanten, 52 om precies te zijn, staan voor de 52 weken van het jaar?
Wist je dat het koekje 7 cm meet, voor de 7 dagen van de week?
En wist je dat de 24 puntjes in het midden staan voor de 24 uren in een dag? Zo wordt dit koekje al sinds 1882 gemaakt.

Wat heb je nodig voor deze petit-beurretaart?

24 petit-beurre koekjes – 300 g rode vruchten uit de diepvries – 50 g suiker – 250 g ricotta – 1 el ahornsiroop – zeste van een halve citroen

Voor de afwerking: verse rode vruchten (aardbeien, blauwe bessen, frambozen, braambessen) – enkele blaadjes citroenmelisse of munt – 50 g witte chocolade

Hoe maak je het?

Doe de bevroren rode vruchten in een kleine kookpot, samen met de suiker. Verwarm tot de vruchten ontdooid zijn en hun sap afgeven. Schep ze door een zeef en vang het sap op.

Meng de ricotta met een eetlepel ahornsiroop en de zeste van een halve citroen.

Leg 6 koekjes op een schaal. Bestrijk ze met een laagje ricotta. Dompel 6 koekjes in het vruchtensap en leg ze boven op de ricotta.

Petit-beurretaart met rood fruit -- in de maak

Bestrijk de koekjes opnieuw met een laagje van het ricottamengsel. Ga zo afwisselend door tot alle koekjes zijn opgebruikt. Eindig met een laagje ricotta.

Doe een vork in het overgebleven vruchtensap en trek strepen in de bovenste laag van de petit-beurretaart.

Laat de taart een uurtje opstijven in de koelkast.

Werk de petit-beurretaart tenslotte af met witte chocoladekrullen en vers, rood fruit.

Receptidee: klassiekers met een twist – Bioplanet


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *