Kerstkoekjes


Kersttijd, het moment om kerstkoekjes te bakken.

En toen was het bijna kerst…
Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik schrik er een beetje van dat we binnen enkele dagen al kerst vieren.
De voorbije maanden waren druk, drukker, drukst. Ik beleefde die maanden zoals in het liedje van Herman Van Veen ‘Opzij opzij opzij’. Je kent dat wel.

De drukte liet zich ook voelen in mijn blogactiviteit. Er bleef weinig tijd over om mijn blog te voeden.

Gelukkig is er maar een kwartiertje nodig om deze kerstkoekjes te bakken.

SuikerkoekjesIdeaal om tussen de kerstdrukte door even te ontspannen in de keuken.

Leuk om met de kinderen te bakken.

Fijn om als geschenkje te geven.

Haal die deegrol en uitsteekvormpjes maar boven en kijk eens vlug in je voorraadkast. Je vindt er zeker en vast alle ingrediënten om deze kerstkoekjes te bakken.

Wat heb je nodig voor deze kerstkoekjes?

Voor 20 koekjes
115 g zachte boter – 30 g fijne suiker – 1 tl citroenzeste – 1 eigeel – 175 g bloem – snuifje zout

Hoe maak je het?

Klop in een kom de boter met de suiker tot een licht en romig mengsel. Voeg er de citroenzeste en het eigeel bij. Voeg de bloem en een snuifje zout toe en roer even door.
Kneed het deeg glad en wikkel het in plastiekfolie.

Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot ongeveer 3 mm dikte. Steek er vormpjes uit. Sterretjes, kerstbomen, rendieren,…
Leg ze op de bakplaat.
Kneed het overblijvende deeg telkens opnieuw door en rol het uit.

Bestrooi de kerstkoekjes met suiker.

Bak ze 10-12 minuten in een voorverwarmde oven tot ze goudbruin kleuren aan de rand. Laat de kerstkoekjes afkoelen op een rooster.

Je kan deze kerstkoekjes nu al bakken om tijdens de feestdagen te serveren.

Enkele koekjestips

Bewaar koekjes in een koekjesdoos. Zo blijven ze lekker knapperig.

Gebruik echte boter.

Kneed het koekjesdeeg niet te lang. Anders worden je koekjes taai.

Laat koekjesdeeg altijd een half uurtje in de koelkast rusten. Dat geeft de koekjes een betere smaak en textuur.

Zorg ervoor dat de koekjes allemaal even dik zijn. Zo zijn ze allemaal op hetzelfde moment gebakken.

Leg de koekjes op een koude bakplaat, zodat ze hun vorm goed behouden.

Rol het koekjesdeeg uit tussen 2 vellen bakpapier. Zo plakt het deeg niet aan de deegrol.

Voeg een snuifje zout toe. Dat geeft je koekjes een nog betere smaak.

Veel bakplezier!


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *